Ghid parinti: despre adaptarea in colectivitate a micutului

Intrarea in colectivitate este un prim pas al micutului spre viata sociala, independenta si normalitate. Desi este un moment destul de stresant atat pentru parinti, cat si pentru copil, trebuie de constientizat faptul ca este o etapa fireasca in ceea ce priveste dezvoltarea copilului. 

                                           

Daca ne raportam la adaptarea in colectivitatea a micutului aici incepem cu gradinita si este important sa luam cateva aspecte in calcul pentru a putea ajuta copilul sa se adapteze mai usor. 

 

Intrarea in colectivitate este un pas important pentru copii

Acest moment este plin de emotii si de trairi, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Septembrie este luna in care copilul poate descoperi lumea cu adevarat. Este primul pas spre independenta si societate. 

Chiar daca este o etapa in care se desprinde de mediul familial, mai cu seama de mama, nu trebuie privita cu frici si negativism. Copii sunt imprevizibili si parintii pot avea surpriza placuta de a vedea ca celui mic chiar ii place la gradinita. 

De ce? Pentru ca aici gaseste distractie, copii de varsta lui, mediu prietenos si multa joaca. Gradinita este cea care stimuleaza imaginatia si creativitatea copilului, un mediu in care nu se va plictisi niciodata, este motivanta, ori aceste aspecte contribuie la starea de bine a celui mic. 

Desi pare o varsta frageda, la 3 ani copilul este pregatit sa iasa din mediul familial si sa ia contact cu alte persoane. Este o etapa necesara pentru ca la aceasta varsta, copii absorb ca un burete orice informatie, iar de aici isi poate dezvolta increderea in sine, autocontrolul, comportamentul, empatia, procesele cognitive, imaginatia si asa mai departe. 

In plus, gradinita este si un proces mai complex de invatare, pentru ca cel mic are parte de experiente noi si isi va dori sa exploreze. Aici va invata sa aiba grija de el pentru ca va deprinde reguli de igiena, cat si de organizare, ori de aceste lucruri va avea nevoie pe tot parcursul vietii. La gradinita copilul descopera lumea, isi face prieteni si invata lucruri noi in fiecare zi. 

 

De ce aspecte trebuie sa tinem cont 

O problema care poate surveni in ceea ce priveste adaptarea poate fi din diferenta de varsta dintre copii. Multi parinti incep sa se intoarca la serviciu mai devreme si sunt nevoiti sa integreze copilul in colectivitate mai devreme de varsta de 3 ani. Psihologii spun insa este o varsta prea frageda pentru ei, mai ales daca nu au deprins sa foloseasca toaleta sau olita, ori acest lucru se intampla dupa varsta de 2 ani.

De aceea, este important sa se tina cont de aceste etape in ceea ce priveste dezvoltarea copilului. In plus, cel mic trebuie sa fie inscris la gradinita intr-o grupa corespunzatoare cu varsta lui deoarece diferenta de varsta intre el si alti copii poate duce la frustrari, nu se va putea adapta simtindu-se incapabil si exista posibilitatea de a fi exclus de catre ceilalti copii mai mari. Iar daca se intampla sa aiba o varsta mai mare decat ceilalti, poate interveni plictiseala, va avea tendinta de a intimida sau domina si poate surveni un comportament mai agresiv. 

 

Cum pregatim copilul pentru aceasta etapa 

Chiar daca multi dintre copii reusesc sa se adapteze destul de usor la schimbari, nu putem sti dinainte cum va reactiona in acel moment cand se vede singur intre straini. De aceea este important sa il pregatim dinainte, sa ii explicam cu calm si rabdare situatia. 

Exista si cazuri in care cei mici se simt abandonati in acel mediu, iar daca nu ii explicam dinainte anumite aspecte, copilul va avea probleme de comportament si va suferi. Astfel ca trebuie sa ii vorbim despre ceea ce urmeaza, putem chiar sa mergem impreuna in vizita la gradinita pentru a face cunostinta cu personalul si educatoarele, sa vada de asemenea cum arata acel loc si sa vada si ceilalti copii. 

Este important sa ii explicam ca nu va fi lasat acolo si ca la finalul zilei va fi luat acasa. Si totodata este important ca cel mic sa stie de ce trebuie sa aiba loc aceasta etapa si cu ce il ajuta. Calmitatea si rabdarea cu care parintii vor explica aceste lucruri pot aduce o incredere mai mare asupra situatiei, ba mai mult, cel mic va deveni curios si va astepta sa mearga la gradinita. 

Insa, acum cum pentru cel mic este o etapa importanta si emotionanta si parintii pot avea probleme in acest sens. De multe ori, mama ramane la poarta gradinitei plangand si nu se poate acomoda cu ideea. Sa nu uitam ca aceste sentimente pot fi transmise si copilului care va simti o frica si incomodare, fapt pentru care acesta va anula toate discutiile pe care le-a avut impreuna cu parintii. Trebuie sa il incurajati mereu, sa ii spuneti ca sunteti mandru de el, ca isi va face noi prieteni, se va juca mai mult si va fi fericit. 

 

Cum procedam atunci cand cel mic plange la gradinita

In primul rand, mama trebuie sa isi stapaneasca emotiile si sa nu planga. Calmitatea vocii va transmite incredere si trebuie sa ii explicati cu blandete ca in niciun caz nu va fi abandonat acolo, iar peste cateva ore veti merge sa il luati. Fiti fermi, dar nu duri. 

Evitati compararea! Nu il comparati cu ceilalti copii daca ei nu plang. Din pacate parintii au tendinta de a compara propriul copil cu altii din jur: “Uite la Radu ce cuminte este! Tu de ce nu poti fi ca el?” sau “Esti copil mare, nu mai plange ca ma faci de ras” sau “Ceilalti copii se uita la tine cum plangi”. Aceste lucruri pot avea schimbari in subconstientul micutului si va starni si mai mult plansul si supararea. Atat timp cat cel mic va fi comparat, se va simti inferior, incapabil si rusinat.

 

Cat dureaza perioada de adaptare 

Aproximativ o luna. Este de asemenea normal ca cel mic sa planga dimineata cand merge la gradinita sau sa refuze sa intre, mai ales in primele 2 saptamani. Insa, aceste lucruri de obicei se rezolva si copilul se va comporta normal. Sunt etape diferite in viata prin care si noi ca si parinti am trecut. Chiar daca schimbarile nu sunt intotdeauna imbratisate cu bucurie, este important sa stim cum sa gestionam aceste situatii si sa avem rabdare cu cei mici. Un rol important in adaptarea in colectivitate a micutului il avem si noi, ca si parinti.