Ghid pentru mamici: Cum recunosti un puseu de crestere?

Viata alaturi de bebelus nu este ca mersul pe bicicleta. Este o continua adaptare si cand crezi ca stii ce si cum ii place, cum reactioneaza la diversi factori, totul se schimba. Insa, dincolo de acest ritm haotic, o mama isi citeste copilul ca pe o carte deschisa. Ii cunoaste fiecare grimasa, fiecare scancet si stie sa faca diferenta intre plansul din cauza plictisului sau a unei nevoi. Este nevoie insa si de un mic ghid. Copilul nu vine la pachet cu instructiuni, dar mamele din zilele noastre au surse de informare, acces la tot felul de studii incat sa stie ce se intampla cu puiul lor, sa descopere stadiile de dezvoltare conforme cu varsta. 

                                         

Ce este un puseu de crestere 

Medical vorbind, un puseu de crestere este definit de o perioada scurta de timp in care dezvoltarea organismului este accelerata. Bebelusul creste rapid in greutate, in lungime, are noi achizitii si parca totul se intampla peste noapte. Sunt pasi firesti in dezvoltarea sa. Si adesea vin insotite de manifestari altfel, ceea ce pe unele mame le panicheaza. 

Puseele de crestere sunt mai frecvente in primul an de viata, sunt cateva episoade repetate, iar astfel de episoade pot dura in medie 1-3 zile pana la maximum o saptamana. In primul sau an de viata, bebelusul marcheaza pusee de crestere in perioade precum:

♦ Primele zile din viata, cand de altfel se si obisnuieste cu viata extrauterina. 

♦ In ziua a saptea si a zecea. 

♦ La 2-3 saptamani de viata. 

♦ Intre saptamana 4 si 6 de viata. 

♦ La 3, 4, 6 si 9 luni. 

De mentionat ca nu toti bebelusii sunt la fel, nu toti se manifesta la fel si in unele cazuri aceste pusee de crestere nu sunt semnalate intr-un fel sau altul de parinti. In alte cazuri insa bebelusul pare ca se comporta total diferit si asta pune pe ganduri. Nu este exclus un consult pediatric care va lamuri situatia. Insa in general puseele de crestere nu sunt conditii medicale urgente. Cu mici exceptii, in cazuri in care apar poate varsaturi, febra care dureaza 3 zile spre exemplu. 

 

Cum se manifesta bebelusul ce trece printr-un puseu de crestere?

Printre cele mai comune semne ce explica etapa prin care trece un bebelus se numara:

♦ Plans frecvent, stare atipica, este morocanos si nu ii convine mai nimic. 

♦ Mananca mai des. 

♦ Tulburari de somn, fie doarme in episoade mai lungi, fie dimpotriva, putin, dar des, cu intreruperi frecvente.

Pentru cei alaptati, este posibil sa existe dorinta de a sta la san continuu. De altfel unele mame introduc suzeta in rutina celui mic tocmai din acest motiv. Pentru cei care sunt hraniti cu lapte formula, este posibil ca in perioadele de pusee de crestere sa ceara mai mult lapte, sa se hraneasca lacom de asemenea. 

 

Nimic de speriat, dar cum putem ajuta bebelusul

Un puseu de crestere da peste cap rutina bebelusului alaturi de mama sa. Cum poate fi ajutat sa treaca peste aceasta etapa? Specialistii vorbesc despre faptul ca atat mama, cat si puiul sau au nevoie sa fie ajutati. Este un efort suplimentar, o perioada mai solicitanta, astfel ca mama are nevoie de odihna si alimentatie echilibrata pentru a face fata oboselii, dar si cererii de lapte, pentru cele care alapteaza. 

♦ Rabdare, rabdare si ceva mai tarziu rabdare din nou.

Chiar daca nu este o reteta propriu-zisa, rabdarea de fier trebuie sa existe. Nervii pot fi intinsi la maximum, mai ales cand mama este obisnuita cu un bebelus care nu prea plange. Schimbat la 180 de grade, acum va avea episoade de plans fara motiv, in mod repetat. 

♦ Somn oricand, hrana la cerere. 

Exista tendinta de a stabili un program de hrana, insa daca bebelusul cere san din jumatate in jumatate de ora ar trebui sa i se ofere ce i se cuvine. Nu trebuie sa va fie frica ca va destabilizati programul de hrana. Ce-i drept, va fi mai greu in perioada noptii. 

 

Puseele de crestere, pe etape 

Ce diferente sunt remarcate? Pentru ca atunci cand cel mic da semne de evolutie, bucuria celor care il cresc este cu atat mai mare. Orice parinte simte ca eforturile sale umane sunt poate prea mici pentru minunea din viata sa. Si sa vada micul pui de om gandurind, recunoscand fete si adorabil bifand etape importante in dezvoltarea sa va face ca puseele de crestere sa fie abordate cu mai multa relaxare sau cel putin cu mai multa disponibilitate. 

Primul puseu de crestere este asociat cu a recastiga in greutate, mai ales dupa primele sale zile din viata cand greutatea sa scade. 

Puseul de crestere in perioada 2 -3 saptamani din viata este asociat cu nopti nedormite, cu plans mai mult si cu o crestere a nevoii sale de hrana. Urmeaza perioada 4-6 saptamani cand bebelusul ia mai mult in greutate, in lungime si ii creste si circumferinta craniana. 

Puseul de crestere la 3 luni marcheaza momentul in care cel mic isi sustine tot mai bine capul, singur, la 4 luni vederea incepe sa i se dezvolte mai bine, distinge si de la distanta, pentru ca la 6 luni sa fie deja pregatit sa stea in sezut. Incepe si diversificarea, iar abilitatile sale continua sa ii surprinda pe cei din jur. 

Nu in cele din urma, la cele 9  luni din viata sa ar putea marca un alt puseu de crestere manifestat chiar zgomotos am putea spune. Plange cu putere, are un somn agitat si trezirile sale nocturne - spun specialistii - sunt normale, indicand ca isi directioneaza energia pentru crestere. 

Nu exista un remediu mai bun ca dragostea mamei si linistea pe care ea i-o poate oferi celui mic, caldura la pieptul sau si mangaierile pline de duiosie.

Rabdare mami, toate trec!