Inscrierea la gradinita: program normal sau program prelungit?

Dupa trei ani petrecuti non stop alaturi de mamica, vine momentul in care copilul trebuie sa inceapa gradinita. Este un moment emotionant pentru parinti pentru ca nu stiu cum va reactiona copilul, daca se va adapta, cat de greu ii va fi sa fie departe de parinti cateva ore pe zi. Pe scurt este un moment in care schimbarile sunt in toi, copilul incepe sa aiba un program stabil, trebuie sa asculte de o alta persoana nu de mama sau de tata si asa mai departe.

                                                    

Un lucru foarte important totusi despre care nu oricine stie este faptul ca pentru inscrierea la gradinita parintii trebuie sa se intereseze cu cel putin un an inainte. Foarte multe locuri sunt ocupate cu mult timp inainte ca prichindeii sa implineasca varsta de 3 ani necesara pentru a incepe gradinita si exista riscul sa nu mai gasiti loc acolo unde va doriti sa il dati la gradinita. Motiv pentru care ar trebui sa va interesati din timp cu privire la acest aspect pentru a fi pregatiti atunci cand vine momentul.

Anii de gradinita - primii pasi spre treptele scolii

Anii de gradinita sunt foarte importanti pentru un copil pentru ca acolo incepe sa isi faca prieteni, sa socializeze, sa aiba un program stabil si sa invete lucruri noi. La gradinita copiii au parte de atat de multe activitati si de jocuri care sa le consume energia dar si invata notiuni elementare. Probabil unul dintre cele mai frumoase momente este cand cel mic vine acasa si iti recita poezia pe care a invatat-o sau cand se joaca si fredoneaza un cantecel. 

Curand le vei invata si tu pe toate, il vei inregistra audio-video cand le spune pentru ca sunt amintiri pe care nu le vei uita vreodata. Cum pronunta fiecare cuvant, felul sau tipic de a gresi anumite pronuntii si cum uita de cate o litera. Toate acestea sunt priceless si cu siguranta sunt lucruri care iti vor ramane intiparite in minte. Totul incepe de la gradinita si cu siguranta sunt momente de care trebuie sa aiba parte. Totusi nedumerirea parintilor este cu privire la ce tip de program sa-si inscrie copilul. Exista doua posibilitati - program normal sau program prelungit. Fiecare parinte alege deci pentru copilul sau ceea ce crede ca este mai bine. Iata deci cateva avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip program care va poate indruma in alegerea pe care o aveti de facut.

Avantajele programului scurt de gradinita

Cand vorbim despre un program scurt de gradinita inseamna intre orele 8 - 12. Aici pot fi mici modificari in functie de fiecare gradinita in parte, dar in principiu acesta este programul. Un mare plus la acest tip de program este faptul ca cel mic se va obisnui mult mai repede sa mearga la gradinita. Avand in vedere ca va petrece aici doar 4 ore pe zi nici nu va sti cand trece timpul si se revede cu parintii. 

Este mult mai usor sa se adapteze la programul de gradinita si cel de scoala care va urma in acest fel. Unii sunt de parere ca este si mai putin expus la diverse boli pe care le poate lua de la colegii de clasa avand in vedere ca petrece mai putin timp cu acestia, dar nu este o regula si nu este un criteriu de baza pentru alegerea pe care trebuie sa o faceti. 

Tot in acest caz parintele stie exact cat de mult doarme copilul la amiaza si cat mananca, exact ce mananca, deci il supravegheaza mult mai bine. 

Dezavantajele programului scurt de gradinita

Problema principala aici este pentru multi parinti faptul ca nu au cu cine sa il lase pe cel mic cat ei sunt inca la munca. Ca si dezavantaj putem mentiona ca acesta ia mai putin contact cu colegii de clasa, nu se poate juca liber cu ei atat cat si-ar dori pentru ca dimineata majoritatea activitatilor sunt structurate, ghidate de invatatoare in scopul de a invata noi lucruri. 

De asemenea, daca sta cu parintii la fel de mult nu invata atat de repede cum sa se descurce singur cu privire la imbracat, mancat sau alte aspecte de acest gen pentru ca va sti ca mereu mama sau tata sunt acolo si il ajuta. 

Avantajele programului lung de gradinita

In acest caz avantajul este ca programul copilului este cam acelasi cu programul parintilor, deci daca parintele iese de la munca la ora 5 si copilul la fel, nu mai este problema de angajat o bona sau de cerut ajutorul bunicilor. Tot in acest caz este un avantaj faptul ca programul este mult mai stabil si cel mic mananca la ore fixe, doarme in fiecare zi la aceeasi ora si isi dezvolta autonomia mult mai repede. 

Isi face prieteni mult mai repede pentru ca petrece mai mult timp alaturi de colegii de clasa si interactioneaza cu acestia atat cat si-ar dori. In acest fel copilul va sti sa respecte regulile de la gradinita cu tot ce implica acestea si mai apoi pe cele de acasa, fara sa intervina persoane straine - bunici, bone - care sa le permita mult prea multe lucruri si care sa le faca toate poftele. 

Dezavantajele programului lung de gradinita

Alimentatia poate fi una dintre problemele principale pentru ca in meniu poate apar uneori alimente pe care cel mic nu le agreeaza si nu le poate manca. Deci va ramane nemancat in ziua respectiva si acest lucru nu este chiar benefic. Aceste lucruri pot fi discutate de inainte, desigur, dar poate fi un aspect dezavantajos. 

Este mult mai greu ca prichindelul sa se adapteze programului si astfel va parea imposibil sa il tii in fiecare zi la gradinita. Sunt cazuri in care acesta plange si dupa o luna in care merge constant, ceea ce nu poate crea decat stres pentru parinti.

Fiecare situatie are si parti bune si parti mai putin bune, important este sa stabiliti un program clar si sa vedeti care varianta este mai potrivita pentru cel mic si pentru voi ca parinti. Curaj, parinti! Totul are o rezolvare pana la urma si cel mic va fi incantat sa mearga la gradinita in scurt timp, in special dupa ce isi face cativa prieteni.