Lavajul nazal la copii - cat de important este?

Daca vorbim despre igiena copilului, aceasta este extrem de importanta. Dupa cum bine stim, sistemul imunitar al bebelusilor nu este suficient de dezvoltat, cel putin in primele luni de viata. Acesta are nevoie in permanenta de protectie, iar tot ce intra in contact cu cel mic trebuie sa fie de calitate pentru a nu ii pune sanatatea in pericol. 

                                            

Vorbim aici si despre lavajul nazal la copii care este de asemenea foarte important. Aceasta procedura va mentine santatea, mai ales ca flora bacteriana poate duce la imbolnavire. 

 

Ce trebuie sa stiti despre lavajul nazal?

Lavajul nazal este indicat sa se faca in fiecare zi chiar din prima zi in care mamica cu bebelusul au ajuns acasa. De mentionat faptul ca daca lavajul nazal nu este facut corespunzator atunci cand cel mic este racit, poate duce la sinuzita. 

Tocmai de aceea, igiena nazala a bebelusului trebuie respectata cu strictete astfel incat cel mic sa poata respira bine si sa fie ferit de raceli. Asadar, cum se efectueaza corect lavajul nazal? Veti citi in randurile care urmeaza.

 

Cum efectuam lavajul nazal

Desigur ca productia de mucus este absolut normala, insa tot ce este in exces, strica, astfel ca pot aparea alergii sau infectii. Rolul lavajului nazal este de a scapa de acei agenti iritanti din caile nazale care pot ajunge in plamani.

Asadar, clatirea nazala se poate face cu ajutorul unei solutii saline, intr-o cantitate de aproximativ 60-100 ml pentru fiecare fosa nazala. Efectuarea lavajului nazal se face la o presiune scazuta pentru ca solutia sa traverseze septul si sa ajunga la cealalta fosa nazala. Daca este realizat corect, nasucul va fi curatat pe deplin, iar cel mic se va putea bucura de un nas desfundat si o respiratie corecta. 

Curatarea nasului la bebelus se poate face prin mai multe procedee, in functie de varsta acestuia. Mamicile pot opta pentru un aspirator nazal, o pompa cu vid, seringa sau batista. Spre exemplu, pentru bebelusii ce au implinit varsta de 3 luni se poate utiliza atat ser fiziologic, cat si spray nazal special pentru bebelusi. Cele din urma se utilizeaza destul de simplu. Tot ce trebuie de facut este ca mamica sa pulverizeze solutia in nasul bebelusului, asigurand astfel o curatare rapida. 

Unele mamici mai recurg si la o alta metoda care este sigura si care de asemenea nu afecteaza bebelusul. Pentru desfundarea nasului folosesc aburul din baie. Dau drumul la apa fierbinte timp de 10-15 minute si stau cu bebelusul in abur. Aceasta procedura ajuta la fluidizarea mucozitatilor, astfel ca cel mic va putea respira mult mai bine. 

 

Curatarea nasului cu aspiratorul nazal 

Nasul celor mici se poate curata si cu ajutorul aspiratorului nazal electric, fiind o procedura la fel de simpla si de rapida. Procedura insa trebuie facuta cu atentie pentru a nu se provoca leziuni la nivelul nasului. 

Curatarea nasului celui mic se mai poate face cu ajutorul aspiratorului nazal atasat la aspiratorul casnic. Insa nu este o metoda prea sigura intrucat poate provoca leziuni bebelusului.

Amintim de asemenea si de pompa cu vid, fiind mult mai blanda si mai sigura pentru aspirarea cailor nazale ale bebelusului. Insa dupa fiecare utilizare aceasta trebuie curatata riguros pentru a nu se dezvolta bacterii in interiorul acesteia. 

 

Cum se utilizeaza batista bebelusului 

Batista bebelusului este un aparat special de aspiratie pentru cei mici. Se recomanda copiilor sub 6 luni, iar curatarea aparatului se face prin sterilizare. Copilul se aseaza in pozitie sezanda si se va astupa una din nari cu acest aparat. Batista bebelusului va aspira mucusul in exces. Aparatul se poate misca circular pentru a facilita procesul de aspiratie. 

 

Beneficiile igienei nazale la bebelusi 

Asa cum am mai mentionat, igiena nazala este importanta. Bebelusii pot respira liber si vor avea un somn linistit. In plus, curatatea cailor nazale prin aceste metode vor ajuta la reducerea congestiei nazale prin scaderea secretiilor. Astfel ca va permite cavitatilor nazale sa se scurga liber, iar bacteriile, alergenii si virusii vor fi eliminati. Bebelusul va fi ferit de infectii respiratorii si se vor imbunatati de asemenea simtul gustului si mirosului. Totodata, cel mic va fi ferit de sinuzita si rinita, va reduce de asemenea tusea. Este important sa intelegem aceste aspecte intrucat cel mic nu isi poate sufla singur nasul. 

 

O sanatate puternica incepe cu o igiena riguroasa 

Tinem cont de igiena cailor nazale, optand pentru aceste metode. Insa, nu doar nasul este important, ci si urechile bebelusului. Pentru curatarea urechilor celor mici nu se recomanda nici un instrument special sau alte obiecte straine. Curatarea se face cu un prosop umed si cald, in jurul conductului auditiv si pe pavilion.

Daca mai ramane cerumen in ureche nu este indicat sa il indepartam pentru ca il putem rani pe micut. Aceasta va ajunge in 2-3 zile din ureche la exterior astfel ca o vom putea curata cu usurinta. Nu se utilizeaza betisoare, curatarea se face bland si cu rabdare.