Legislatie Scaune Auto Copii-nichiduta.ro

Chiar daca in Romania, scaunele auto pentru copii sunt inca la nivel de recomandare pentru parintii acestora, trebuie sa tinem cont de faptul ca in tara noastra, multe legi au fost adoptate aproape in integralitate ca acelea din strainatate. Ei bine, iata ce zic legile din Statele Unite si Europa in privinta sigurantei unui copil ce este transportat intr-un autoturism. 1. Scaunele auto pentru copii sunt obligatorii .

Diferenta este de doar un an in ceea ce priveste limita maxima pana cand un copil poate folosi un scaun auto; in Statele Unite, varsta maxima este de 13 ani, in timp ce in Europa, 12 ani. Este foarte posibil ca atunci cand se va adopta si la noi legea scaunelor auto pentru minori, sa fie luata in considerare varsta de 12 ani. 2. Copiii cu o greutate mai mica de 9 kg trebuie pozitionati intr-un scaun fixat invers directiei de mers si numai in pozitie orizontala .

Evident, acest lucru se refera la bebelusi. Ei trebuie sa stea culcati la orizontala si pusi intr-un scaun auto invers fata de directia de mers a masinii. Copiii care depasesc aceasta greutate pot fi pusi intr-un scaun auto ce este pozitionat in directia de mers a masinii.

Atat timp cat un bebelus este mai dolofan decat altii, si nu are inca varsta de la care sa poata fi pus intr-un scaun auto pentru copii cu pozitionare catre directia de mers, nu il puneti intr-un scaun pentru copiii de varsta mai mare, ci cumparati un alt scaun auto pentru copiii mai bine dezvoltati. Acest scaun auto trebuie sa fie in continuare plasat invers directiei de mers, pentru a il proteja pe cel mic de impacturile frontale. 3. Copiii cu greutatea de pana la 18 kg pot fi pozitionati intr-un scaun plasat invers directiei de mers, dar numai daca acestia au sub 2 ani 4.

Copiii mai grei de 9 kg si mai mari de 2 ani trebuie plasati intr-un scaun pozitionat cu fata la directia de mers Cei care au 9 kg, dar nu au implinit inca 2 ani trebuie sa utilizeze in continuare un scaun invers fata de directia de mers, iar cei care au 2 ani, insa nu au 9 kg, trebuie sa fie pusi intr-un scaun cu fata la directia de mers. 5. Copiii trebuie sa stea confortabil in scaunele auto

Chiar daca nu este chiar un paragraf dintr-o lege, aceasta fraza apare in multe state americane si tari europene. Un copil trebuie sa se simta bine intr-un scaun auto, sa nu fie strans prea tare de centura de siguranta si sa aiba intreg corpul protejat. Mai multe detalii pe www.nichiduta.ro