Periajul dentar corect la copii. De cand incepem?

Ati ajuns si la etapa in care numarati dintii celui mic. Timpul trece, micul pui de om se transforma vazand cu ochii si din zambetul lui larg format doar din gingii ii vedeti tot mai mult dintii si ii simtiti - in cazul celor care alapteaza. :) Si, o data cu dintii, vin si alte si alte griji. Dintii trebuie ingrijiti ca la carte, caci ne paste riscul de cariere. Da, dintii unui sugar pot fi afectati de carii. Iar acestea ajung sa fie chiar severe si sa fie transmise si dintilor permanenti. Ce inseamna asta? Un start deficitar al copilului, la capitolul dentitie. 

                                             

 

Asadar, cand incepem cu periajul dintilor?

Exista la ora actuala produse adaptate pentru varste fragede. De la aparitia primilor dinti poate fi introdusa in rutina celui mic si periajul. Daca pana la aceasta faza obisnuiati sa badijonati cavitatea bucala cu un pansament steril invelit pe deget, acum puteti trece la etapa unei perii de dinti speciala. Este fix cat marimea unui deget, ar trebui sa fie moale si flexibila, din silicon. Periajul de acest tip este prima etapa pe care o va cunoaste cel mic. Poate avea loc o data pe zi, dupa masa, mai ales ca aceasta etapa de incepere a spalarii dintilor coincide si cu etapa de diversificare. 

Primul dinte poate sa apara in jurul varstei de 4 luni, insa pentru a-l putea curata acesta trebuie sa creasca putin mai mult. 

Folosim pasta de dinti? Nicidecum. In primul rand, pentru bebelusi exista cateva produse special create ca formula, pentru ca daca sunt inghitite, acestea sa nu aiba vreun efect asupra organismului. Nu contin fluor, nici indulcitor, sunt de regula din produse naturale, bio. Ambalajele produselor indica de fiecare data care este intervalul de utilizare, de la ce varsta, iar eticheta verde va anunta ca produsul este safe pentru a fi inghitit - pana la urma si noi adultii inghitim o mica cantitate din pasta de dinti, deci se poate intampla asta, iar daca se intampla, cel putin sa stiti ca totul este safe. 

 

Folosim ata dentara? Cand?

Pentru ca stim ca din practica personala nu este de ajuns sa ne spalam pe dinti. Ata dentara ajuta la eliminarea resturilor alimentare interdentare. Mai ales in cazul celor care au spatii foarte mici intre dinti ata dentara este absolut necesara. Asta pentru ca riscul de aparitie a cariilor dentare din aceasta cauza - pentru ca locul este inaccesibil periajului corect - este mai mare. In cazul bebelusilor nici nu se pune problema utilizarii acesteia si nici in cazul copiilor pana la varsta de 4 ani. 

 

Caria de biberon - ce este, ce trebuie stiut despre aceasta 

Este adevarat ca atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari exista o trecere de la rutina bebeluseasca la cea de copil mare. Spalatul pe dinti incepe sa devina o necesitate constanta, ca si in cazul adultilor. Va fi o reasezare in programul mama si copilul. Dar este extrem de importanta. 

Riscul este cel de aparitie a cariilor de biberon. Pe cat de inestetice si frustrante, pe atat de periculoase, cariile de biberon sunt cele care afecteaza dentitia de lapte, inca de la varste fragede. Explicatia este una simpla: laptele contine si lactoza si zahar, care la randul sau are glucide. Acestea se transforma sub actiunea microbilor din cavitatea bucala in acizi. Iar acizii ataca dintii si ii cariaza. 

Caria de biberon poarta acest nume de la faptul ca este cauzata de biberonul in exces, asta pentru ca are tendinta sa apara in cazul acelor copii care adorm cu biberonul in gurita, stau au contact cu biberonul cu lapte mult timp. Saliva este mai putin produsa in perioada somnului, astfel ca actiunea acesteia, de a neutraliza acizii are si ea o contributie mai mica si permite asadar acestui fenomen neplacut - caria - sa apara. 

 

Prima vizita la stomatolog - nu doar cand sunt deja probleme 

Conform recomadarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) prima vizita la medicul dentist ar trebui sa fie undeva in jurul varstei de un an, cand copilul are deja mai toti dintii de lapte formati. Este o vizita de informare pentru parinti, care afla cum si cat ar trebui sa spele dintii celui mic. Iar pentru copil va fi prima ocazie din lungul sir de intalniri cu medicul dentist. 

Aceasta este abordarea sanatoasa insa cati dintre parinti fac realmente asta? Cert este ca prima vizita la medic trebuie sa fie de preventie, nu de tratare. O carie aparent simpla ajunge in cateva luni sa fie severa. Netratata afecteaza tot dintele. Mai frustrant este atunci cand apar diverse probleme dentare desi parintii sunt implicati in rutina de igiena orala. Spre exemplu lipsa de fluor din pasta de dinti poate duce in timp la aparitia unor pete negricioase formate pe suprafata dintilor. Acestea nu sunt carii, insa nu se curata de la sine sau cu nimic altceva - periute cu par mai dur, paste de dinti mai abrazive. Insa doar medicul ar trebui sa recomande pasta de dinti cu fluor sau suplimente de fluor pentru a corecta eventuale probleme dentare cauzate de aceasta lipsa (in mod obisnuit pastele de dinti si/sau apa de gura cu fluor nu sunt produse recomandate copiilor care inca nu au invatat sa scuipe dupa spalarea dintilor si absolut deloc copiilor mai mici de 18 luni). 

De asemenea, alaturi de periajul dentar curatarea limbii si a obrajilor in interiorul gurii trebuie sa faca parte din rutina de curatare orala. Cat priveste frecventa acestui obicei, puteti introduce periajul dentar in rutina celui mic asa cum o faceti si pentru voi adultii, mai ales ca cei mici imita comportamente si invata cel mai usor astfel.