Retete de Craciun pentru copii - ce gatim de sarbatori?

A venit mult asteptata perioada a sarbatorilor. Copiii abia asteapta sa despacheteze cadourile de sub brad, sa iasa la sanius, sa se bulgareasca, dar sa si manance bunatatile facute de mami. Insa copiii sunt curiosi din fire si desigur ca vor fi si ei acolo prezenti langa tine ca sa fie si ei mini chefi. Ii poti implica in crearea unor bunatati care se prepara usor si nu numai ca se vor distra, dar veti intari legatura voastra. Iata cateva retete de Craciun pe care le puteti incerca.

                                            

 

Stelute de cascaval

Decat sa cumperi saleuri din comert, mai bine le faci rapid cu ajutorul prichindelului tau. Ingredientele necesare:

 

♦ foaie de aluat pentru foietaj sau 320 g de aluat facut de casa

♦ o cana plina de cascaval ras. Poti combina mai multe tipuri de branzeturi inclusiv parmezan. emmentaler sau cascaval afumat, daca stii ca le place celor mici.

♦ faina

♦ 2 linguri de lapte

♦ mac, susan, oregano sau alte mirodenii pentru ornarea stelutelor

 

Preparare (30 min)

 

1.Se va intinde aluatul si se va presara peste acesta jumatate din cantitatea de cascaval. Impatureste aluatul. Restul de cascaval se va folosi pentru presararea stelutelor.

 

2.Presara niste faina pe masa si cu ajutorul facaletului intinde bine aluatul ce este umplut cu cascaval, pana cand vei obtine o foaie subtire. 

 

3.Aici incepe partea amuzanta si fascinanta. Cei mici vor fi incantati sa taie cu formele de prajituri aluatul. Desigur ca nu e necesar sa folosesti numai stelute, intreaba-i si pe ei ce forme isi doresc, poate cu reni sau brazi. 

 

4.Cuptorul se incalzeste intre 180-200 grade Celsius. Asaza pe o tava hartie de copt si lasa-l si pe cel mic sa transfere din cele facute pe tava. 

 

5.Unge stelutele cu lapte apoi presarati impreuna peste ele si restul de cascaval, dar si mirodeniile. 

 

6.Lasa stelutele sa se coaca timp de 10-12 minute pana capata o nuanta aurie. 

 

7.Dupa ce le scoti din cuptor asaza-le pe un platou in tematica sarbatorilor si invita-i pe toti cei pofticiosi sa le manance cat sunt calde. 

 

Turta dulce

Printre cele mai indragite dulciuri de sarbatori se enumera si turta dulce. Si in acest caz va puteti pune imaginatia la contributie pentru a crea formele dragute, ce mai apoi pot fi decorate cu glazura. Ingredientele necesare:

 

♦ 3 oua

♦ 6 linguri de miere topita

♦ 250 g de zahar pudra

♦ 1 praf de copt

♦ 30 g de unt

♦ aproximativ 750 g de faina

♦ coaja rasa de la o lamaie 

♦ 1 lingura zeama de lamaie

♦ ½ lingurita scortisoara

♦ 1 varf de anason

♦ 1 varf de sare

♦ 1 varf de cardamom

Pentru decor alege creioane cu glazura colorata, bombonele stralucitoare, stelute si alte decoratiuni ce se potrivesc. 

 

Preparare (1 ora, exceptand timpul in care aluatul trebuie sa stea la rece) :

 

1.Se vor freca ouale cu zaharul pudra timp de 15 minute.

 

2.Se va adauga untul topit, zeama de lamaie, sarea si mirodeniile.

 

3.Peste toate acestea se va adauga faina si praful de copt. Se va framanta bine compozitia pana obtii aluatul omogenizat si vascos. 

 

4.Aluatul se lasa la rece timp de 3-4 ore invelit in folie alimentara.

 

5.Dupa ce este scos de la rece se lasa putin la incalzit si poti proceda in acelasi fel ca in cealalta reteta. Aluatul se va intinde bine pe blatul de lucru. Apoi jucati-va cu forme tematice pentru a face fursecurile. 

 

6.Acestea se pun la copt pana se rumenesc bine, cam 8-9 minute la un cuptor preincins la 170 de grade Celsius. Lasati spatiu intre ele fiindca vor creste putin.

 

Braduti pizza

Cine nu iubeste pizza? Mai ales cei mici abia asteapta zilele cand dati comanda de cate una. Insa de sarbatori alege sa faci ceva special. Aceasta reteta se va face cu aluat congelat, pentru ca treaba sa mearga cat mai repede. Stii si tu cat de nerabdatori sunt micutii cand aud de pizza. Bucuria va fi enorma cand din cuptor vor iesi braduti pizza ce incanta si prin aspect, dar si prin arome. Ingrediente necesare pentru un bradut:

 

♦ 800 g de aluat foietaj congelat

♦ 150 g de mozzarella

♦ 200 g de sos de rosii

♦ 100 g de ciuperci, masline sau orice alt topping mai vor ei sau puteti sa le combinati

♦ 50 g de parmezan/cascaval ras

 

Preparare (40-45 minute)

 

1.Se va lasa aluatul la dezghetat.

 

2.Se vor intinde cele doua foi de aluat.

 

3.Se vor taia doua triunghiuri mari, egale din aluat.

 

4.Pe un triunghi se va intinde sucul de rosii, mozzarella rasa si toppingul ales.

 

5.Se va aseza celalalt triunghi peste primul.

 

6.Laturile se cresteaza din 2 in 2 si se preseaza bine capetele ca sa nu iasa umplutura. Apoi fasiile rezultate le vei rasuci.

 

7.Cuptorul se incinge la 180 grade Celsius.

 

8.Deasupra se va presara parmezan/cascaval ras.

 

9.Bradutul pizza se aseaza pe tava cu hartie de copt si va sta la cuptor 20 de minute.

 

Aceste retete vor fi cu siguranta pe placul celor mici, in special daca stii ca sunt pretentiosi la mancare. Spor la bucatarit cu spiridusii vostri!