Sarea in alimentatia copiilor. Ghid OMS

Ghidul OMS mentioneaza faptul ca sarea nu ar trebui deloc adaugata in alimentatia copiilor mai repede de varsta de 1 an. Chiar si dupa aceasta varsta mamicile trebuie sa fie foarte atente la cantitatea de sare pe care o adauga in mancare. Desigur ca exista multe controverse cu privire la sarea din alimentatia celor mici si multe mamici sunt tentate sa adauge macar putina sare, de gust. Mancarea fara sare nu are gust, asa este? Se spune ca si secretul din prajituri este praful de sare adaugat. Nu este nimic gresit in asta, insa nu putem spune acelasi lucru atunci cand vine vorba despre alimentatia bebelusilor. 

                                           

Cei mici nu au nici un termen de comparatie in ceea ce priveste mancarea. Papilele lor gustative nu sunt agresate de gusturi intense asa cum adultii sunt obisnuiti, iar daca noi percepem mancarea fara sare ca fiind “fara gust”, cei mici o percep diferit. 

Chiar si adultii care scad semnificativ cantitatea de sare din alimentatie vor putea observa dupa aproximativ 3-4 saptamani ca papilele gustative devin mai sensibile si vor simti mult mai intens gustul mancarii. Asadar, sarea nu este alimentul care trebuie introdus in perioada de diversificare a bebelusilor. Rinichii inca nu sunt pregatiti sa proceseze atat sodiu. 

 

De ce nu este indicat sa adaugam sare in alimentatia bebelusilor? 

Atat Ghidul OMS, cat si Comitetul Stiintific de Nutritie recomanda o cantitate de 1 gram pe zi pentru cei cu varstele de pana la 1 an. Insa, aceasta nu trebuie adaugata in alimentatia bebelusilor deoarece ea deja exista in laptele praf, cat si in cel matern. Problema este ca noi, ca si popor mancam foarte sarat. Studiile arata faptul ca romanii mananca in medie 14 grame pe zi de sare, doza recomandata fiind de 5 grame pe zi. Fapt pentru care ni se pare normal ca si cei mici sa consume sare in alimentatie. In realitate insa, nu este asa. 

O cantitate mare de sare poate duce la tulburari grave ale organismului, inclusiv la hipertensiune arteriala sau la leziuni ale rinichilor, mai ales in cazul copiilor mai mari. Bineinteles ca simptomele nu apar la varste fragede, cele mai multe dintre ele simtindu-se la maturitate. Doar ca perioada din copilarie joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea celor mici. Daca au fost obisnuiti sa manance mancare mai sarata de mici, este putin probabil ca la maturitate sa renunte la acest obicei. In cazul in care o vor face, va fi mult mai greu. 

Printre complicatiile care mai pot aparea in urma consumului de sare se mai numara si anevrismul, accidentele vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca, renala, dureri de cap, sangerari nazale, oboseala si iritabilitate inexplicabila. 

 

Sarea din alimentele cumparate 

Chiar daca nu adaugam multa sare in mancarea pe care o gatim, de cele mai multe ori cantitatea zilnica de consum este depasita. Si asta pentru ca exista tot felul de surse ascunse de sare in alimente. Branza pe care o cumparam, painea sau chiar cerealele pentru micul dejun contin sare. De aceea este foarte important sa citim etichetele de pe alimentele pe care le cumparam. 

 

Sarea de mare versus sarea de masa 

Atunci cand mergem la cumparaturi si ajungem la raionul cu sare cautam sa o cumparam pe cea mai “speciala”. Tindem sa credem ca sarea de mare este mai sanatoasa. Realitatea este ca indiferent de tipul de sare despre care vorbim (sarea de masa sau sarea de mare), ambele contin clorura de sodiu. Asta inseamna ca in cantitati mari, ambele sortimente sunt la fel de nocive pentru organism, chiar daca cea “colorata” arata mult mai bine. Pentru adulti, efectul asupra tensiunii va fi acelasi. 

Da, sarea neprocesata contine mai multi nutrieni si nu are aditivi chimici comparativ cu sarea de masa, insa contine aceeasi cantitate de clorura de sodiu. Asadar, indiferent pe care ati alege-o, sarea consumata in cantitati mari poate dauna organismului.

 

Sarea in alimenatia copilului poate fi inlocuita cu alte condimente 

Asa cum am explicat si in randurile de mai sus, sarea ar trebui utilizata cat mai tarziu in alimentatia bebelusilor, dar si in cantitati cat mai mici. Aceasta poate fi inlocuita cu alte condimente sau poate alte plante aromatice care vor da un plus de savoare. Puteti folosi ceapa, usturoi, patrunjel, leustean, foi de dafin, tarhon si multe altele care au si mai multi nutrienti si vitamine. 

Folosind astfel de plante aromatice si condimente, nu veti simti nevoia sa mai adagati si sare. Acest lucru se poate aplica de asemenea si in randul adultilor. Sau cel putin sa se evite pe cat posibil cantitatile mari de sare cu care, din pacate, suntem obisnuiti. 

Este important si de datoria parintilor sa ii obisnuisca pe cei mici sa manance cat mai sanatos pentru ca acest obicei poate fi preluat si mai departe, in viata de adult. Sanatatea este vitala pentru pentru noi toti, de aceea este absolut necesar sa fim atenti la alimentele pe care le consumam zilnic.