Simptome Covid 19 la copii mici. Ghid de recunoastere pentru parinti

Traim vremurile in care teama de a nu lua acest virus este destul de mare. Insa la fel de mare este si probabilitatea de a-l contacta. Mai cu seama pentru ca avem viata activa, copilul este in colectivitate, unii sunt asimptomatici. Sa trecem in revista simptomele care apar la copiii mici cand este vorba despre infectarea cu Covid 19. 

                                

Ghid pentru parinti - la ce sa fiti atenti 

Suntem diferiti, reactionam diferit, asadar si in randul copiilor vom observa simptomatologie diferita si variabila. Unii vor avea manifestari digestive, altii vor avea un debut de pneumonie. De cele mai multe ori este vorba si despre febra in tot acest tablou clinic. 

Testam sau nu? Pentru ca cei mici frecventeaza unitati de invatamant scolar sau prescolar, testarea rapida va pune in garda pe restul parintilor din grupa/clasa. Testarea, la ora actuala, este impusa cand sunt deja simptome alarmante. Acestea sunt: 

  • Febra - desi unii pot confunda acest simptom cu rosul in gat sau alte viroze, temperatura este ridicata si se mentine astfel. 

  • Refuz de alimentare - lipsa de apetit mai ales in cazul unui copil ce era alimentat normal ridica semne de intrebare. Poate sa apara si apatia. 

  • Dureri de cap - este un simptom asociat cu infectia cu Covid 19. 

Dar, acestea nu sunt neaparat singurele aspecte de care parintii se vor teme. Pot sa apara chiar si convulsii - mai ales pe fondul febrei continue, ridicate. Dupa cum spun specialistii, ca diferenta fata de cum se intampla in cazul adultilor, la copii raspunsul organismului este printr-o stare generala de rau, doare parca si burtica, cavitatea orala sufera de asemenea. 

Diferente de simptome - Covid sau alte viroze?

Pentru a face aceasta diferenta sunt 3 simptome mai importante care nu se incadreaza neaparat la alte viroze: 

  1. Febra - nu scade cu antitermicele pe care de obicei le administrati celui mic. Este de altfel un motiv pentru care parintii dau fuga la spital cu cel mic. 

  2. Frecventa respiratorie - daca sunteti atenti sa observati ca cel mic respira mai repede, cu o frecventa mai rapida, de 50 de ori pe minut. Asta inseamna ca ii sunt afectate caile respiratorii. 

  3. Deshidratarea. Pot fi observate mucoase uscate, lipsa sau raritatea urinarilor. 

Iata ce spun pediatrii: 

Printre cele mai comune simptome sunt: febra si tusea, oboseala accentuata, pierderea totala sau partiala a mirosului si gustului. 

Simptome mai putin intalnite: durere in gat, durere de cap, diaree, iritatii, decolorari pe pielea degetelor, ochi iritati. 

Simptome mai rare, dar grave: dificultati de respiratie, vorbit intrerupt, confuzie, durere in piept. 

Simptomele indica Covid 19. Primele masuri 

Cazurile de orice tip de afectiune in randul copiilor sunt alarmante pentru orice parinte. Primele semne sunt si primele reactii de teama. Parintii trebuie sa stie ca a fi ferm pe pozitie, le da un avans in a lua actiune pana cand boala isi arata impactul in adevaratul sens al cuvantului. 

Mai cu seama pentru cei care sunt in colectivitate, un test rapid pentru a determina daca este realmente vorba de Covid 19 ar fi necesar. Daca sunt simptome alarmante puteti solicita si testarea de catre personal autorizat, ce se deplaseaza la domiciliul vostru, dupa ce apelati numarul unic de urgenta. 

Cu o precizie mai mica, testele rapide pot fi insa cele care anunta prezenta virusului. Cu un test pozitiv, este clar ca virusul este transmisibil. Toata familia intra in carantina si ar trebui testata. 

Daca testul este pozitiv, parcurgeti pasii necesari: sunati medicul de familie, sunteti inregistrati la DSP de asemenea. Medicul de familie va monitoriza insa starea de sanatate si evolutia celui  mic si a celorlalti membri, daca este cazul. O inrautatire a cazului va impune desigur internarea. 

Cat de des puteti testa copilul 

Desigur ca in decursul unui an pentru un copil care frecventeaza scoala, cresa sau gradinita, intre 6 si 8 episoade de raceala sunt considerate normale. Mai ales in cazul celor mici, febra apare destul de des la rosu in gat si insoteste mai toate episoadele de raceala. Asadar multi traiesc cu teama si stresul ca oricand pot avea copiii infectati cu Covid 19 si semnele sunt ascunse oarecum de alte afectiuni. 

Testarea acasa cu teste antigen, rapide, nu cunoaste contraindicatie. Respectati indicatiile oferite de producatori pe etichetele de produse. Acestea nu ofera precizie de 100% si nu sunt la fel ca cele de tip PCR. Insa pot fi cele care ofera un punct de reper. Desigur, parintele isi stie mai bine copilul si orice modificare de stare si alte simptome pot fi reperate de acesta. 

Testarea poate fi facuta oricand, fara contraindicatii. Copilul nu va mai frecventa unitatea de invatamant, va avea contact doar cu familia si cadrele medicale, dupa caz. Nu i se vor administra tratamente dupa ureche. In functie de varsta, tabloul clinic si alte boli existente medicul de familie recomanda tratament. In cazul unor simptome agravante, prezentati-va de indata la unitatea de primiri urgente. 

Sa fiti bine!