TOP TIPS pentru parinti si bebelusii lor

Bun venit in lumea provocarilor. De cand aveti copil toata viata este o aventura, in sensul in care sunt atat de multe sfaturi si asta creeaza confuzie, sunt atat de multe remedii incat nu mai stim la un moment dat ce sa credem, ce sa alegem. Ca parinte novice spre exemplu cand ti se spune ca tu si numai tu iti stii copilul cel mai bine, panica e si mai mare. 

                                            

Desigur, sunt multe pareri despre cum sa va cresteti copilul. Destul de mult probabil ca dupa ce decideti sa lasati la o parte ce spune X sau Y si filtrati informatiile primite, veti reusi sa adaptati unele sfaturi pentru situatia voastra. Iata in randurile ce urmeaza cateva recomandari pentru parinti si bebelusii lor: 

 

?Colicii 

Cand apar colicii noptile sunt destul de zgomotoase. Nu doar ca sunteti si obositi si afectati de faptul ca nimic nu pare sa functioneze, insa si prea multe suplimente alimentare incercate nu pare sa fie o solutie buna. Unul din trucurile pe care parintii le pot incerca este sa incalzeasca local abdomenul si sa lase bebelusul sa asculte sunete albe. 

De ce ar functiona asta: pentru ca de la caldura durerea cedeaza, iar sunetele albe il vor calma pe bebelus. Acesta a auzit cat a fost in burtica mamei sunete distorsionate, deci suntele albe ii vor aminti despre mediul acela. 

 

?Paturica 

Exista un prost obicei de a acoperi bebelusul si de a-l infofoli. Desigur, bebelusii sunt mai fragili si au pielea mai delicata decat cea a adultilor. Totusi ideea de a imbraca prea gros bebelusul atrage cu sine si diverse probleme. Apare alergia la caldura spre exemplu. 

Preferati ca paturica pe care adesea o foloseste un bebelus sa o aveti insa la indemana. Cand lasati bebelusul singur pret de cateva momente paturica il face sa se simta confortabil. Ii aminteste ca textura si miros de mirosul de acasa. Se va linisti numaidecat! 

 

?Nu lasati patutul sa fie de decor 

Una din marile temeri este de a nu lasa bebelusul sa doarma singur in patul sau. Atat de mic, intre-un pat atat de mare! Lasati la o parte gandurile legate de proportii. Specialistii avertizeaza ca nou-nascutii au risc mare de moarte subita in primele luni de viata. Un loc special pentru bebelus este indicat sa fie amenajat. 

Pe masura ce timpul trece si patul ramane de decor va fi cu atat mai greu sa il obisnuiti sa doarma in patul sau. 

 

?Carucior sau marsupiu, utile si in casa 

Avem tendinta de a crede ca cele doua produse sunt utile doar cand plecam de acasa. Gresit. 

Daca spatiul din casa va permite utilizati caruciorul si in casa. Astfel nu veti lasa bebelusul singur cand mergeti in alta incapere. Pe masura ce timpul trece si nu mai sta doar in pozitia de culcat, este curios si se ridica adesea singur, metoda poate fi adaptata cu un marsupiu. Atasat la pieptul mamei este in siguranta, aveti grija de el si in acelasi timp castigati si o oarecare independenta in miscari. 

 

?Un bebelus nervos poate fi calmat cu o plimbare in masina 

Uneori, somnul nu ii este lin, este mofturos si in plus nimic nu pare sa ii convina. Daca nu a iesit de ceva vreme afara o plimbare ar putea sa va ajute sau o plimbare cu masina. 

Se pare ca oarecum inexplicabil unor bebelusi le place sunetul de motor si le face placere drumul cu masina. Daca ai auzit despre cei care numai asa reusesc sa adoarma, sa stiti ca este adevarat. 

 

?Nu doar produsele dermatocosmetice rezolva crustele de lapte, ci si un pieptene 

Crustele de lapte apar frecvent in cazul nou-nascutilor. In unele cazuri pot fi deranjante estetic si par sa nu dea semne sa dispara. Exista dermatocosmetice ce pot fi utilizate. Un truc simplu este si curatarea scalpului prin simpla miscare de pieptare. 

Atentie! Utilizati doar produs adecvat varstei, exista perii si pieptene special create pentru scalpul delicat al unui bebelus. 

 

?Inlocuiti leganatul 

Acest obicei am putea spune stravechi s-a dovedit a fi cu posibil risc de a afecta creierul unui bebelus. Este prea mic sa suporte aceste miscari viguroase. Oricum, nu exista nici pe termen lung vreun beneficiu. 

Cum puteti linisti un bebelus? Aplicati putina presiune pe abdomen. Daca are colici sau dureri de burtica din varii motive, se va linisti foarte bine si asa. Incercati pozitia maimutica, cand bebelusul sta pe pieptul vostru. Creati confort facandu-l sa simta ca sunteti aproape de el in orice moment. 

 

Va fi greu, dar nu imposibil 

Orice parinte are nevoie si de pauze. Mizati pe cat de mult posibil pe ajutoare si nu va sfiiti sa cereti sprijin celor din jur. O scurta sesiune de shopping sau o pauza pentru a savura o cafea pot face miniuni pentru o mama ravasita de programul unui nou-nascut!