Este una din bolile copilariei, pentru care in prezent exista un vaccin, optional. Cand si de ce sa faceti acest pas, despre argumente din ambele tabere, haideti sa parcurgem randurile ce urmeaza.
Ce este varicela
Popular spus, varicela este varsatul de vant, o boala foarte contagioasa. Cauza este virusul varicelo-zosterian (VZV), cel care poate fi cauzator si de boala zoster. Din moment ce ajunge in organism, chiar si trecand peste varicela, el ramane in organism in stare latenta. Iar ulterior poate cauza si aparitia Zonei Zoster.
Varicele este in mare parte despre vezicule ce apar pe toata suprafata pielii, o eruptie ce incepe in cele mai multe dintre cazuri in zona pieptului. Continua sa apara pe fata si pe spate, pentru ca mai apoi sa acopere tot corpul. Totul este insotit de mancarime.
In principiu nu vorbim despre o boala grea, insa gradul sau de severitate este mai ridicat in cazuri precum: nou-nascuti, femei insarcinate, persoane cu sistem imunitar slabit, copii sau adulti.
O intalnim mai frecvent iarna si primavara, iar durata sa variaza de la 5 la 7 zile.
Vaccinarea ramane singura metoda de preventie
Persoana purtatoare de acest virus ar putea sa nu stie ca este bolnava si sa o transmita si altora. Virusul cu pricina este usor de raspandit prin respiratie si vorbit, prin atingerea suprafetelor cand in prealabil au fost atinse de o persoana bolnava.
Transmiterea bolii variaza de la o zi pana la doua inainte sa apara eruptia, cea care tradeaza simptomele clasice de varicela. Persoana in cauza este in continuare contagioasa pana la o saptamana de la debut, cand veziculele incep sa faca o crusta. Sau, daca in decurs de 24 de ore nu mai apar si alte vezicule, este semn ca persoana in cauza nu mai este contagioasa.
Pentru cei care au intrat in contact cu o persoana bolnava de varicela, trebuie sa stie ca perioada de incubatie este de 10 pana la 21 de zile.
Principiul sanatos este de a preveni si nu de a trata. Dar singura cale de a preveni varicela este de a va vaccina. Pentru unii parinti acest subiect este motiv de ingrijorare. Sa vaccineze sau nu copilul?
Cu sau fara vaccin?!
Desigur, boala o putem dezvolta si daca suntem vaccinati, insa sunt toate sansele sa facem o forma mai usoara. Varicela putem face o singura data in viata, sunt rare cazurile in care unii au dezvoltat si a doua oara boala.
Unii se tem de componenta vaccinului. Ar fi cazul sa va interesati in amanunt despre asta, de teama unei posibile reactii alergice. Totusi, sa nu uitam ca vaccinul anti varicela nu are reactii adverse, este de ani de zile pe piata, este sigur si eficient. Iar costul de achizitie nu este unul foarte mare.
Vaccinul trebuie luat in considerare, caci sunt cateva complicatii la varicela despre care ne asumam riscurile, daca nu suntem de acord cu vaccinarea. Iata despre ce este vorba:
♦ Infectii cu streptococ din grupa A.
♦ Pneumonie.
♦ Encefalita.
♦ Hemoragie.
♦ Deshidratare severa, ceea ce pentru un sugar este grav.
♦ Septicemie.
Exista si risc de deces, in cazuri severe. Nimeni nu poate sti ce forma de boala va avea, cat de severa si cat de agresiv va fi virusul in organismul sau. Asadar, preventiv, vaccinarea ramane singura forma de a ne feri de repercusiunile acestei boli.
Pro sau contra vaccinului anti varicela
Lumea se imparte in doua tabere de obicei. Tot timpul vor fi si contestatari ai medicinei clasice. Iata cum se divide lumea la capitolul vaccin anti varicela:
Ce pledeaza pentru
♦ Faptul ca este singura cale de a diminua riscurile legate de complicatiile acestei boli. Putem preveni severitatea bolii, chiar daca ar fi sa o avem in cele din urma.
♦ Vaccinul este sigur atat pentru copii, cat si pentru adulti.
♦ Este o alegere sanatoasa pe care parintii o iau pentru copiii lor, nu doar pe moment, ci cu impact pe termen lung.
♦ Nu doare injectia.
♦ Vaccin disponibil oriunde in farmacii, ce nu costa foarte mult.
♦ Fara riscuri, fara efecte adverse.
♦ Faptul ca unul din parinti a avut boala sau cineva apropiat a avut boala, adult fiind, cand cazul este mai sever decat in cazul copiilor.
♦ Faptul ca urmeaza sa intre in colectivitate, unde exista risc crescut de a contacta virusi diversi.
♦ Existenta altor afectiuni, ceea ce face ca imunitatea naturala sa nu fie de ajuns pentru a lupta cu vreun virus. In mod special vorbim de cei cu boli grave.
Ce pledeaza contra
♦ Faptul ca pentru maxima sa eficienta trebuie facute doua doze. Specialistii spun despre necesitatea vaccinarii anti varicela intre 12 si 15 luni maxim si a doua doza efectuata intre 4 si 6 ani.
♦ Costurile implicate, nu este vaccin obligatoriu, deci nu este gratuit.
♦ Chinul de a vaccina un copil caruia ii este teama de medic, de ace etc.
♦ Gandirea distructiva conform careia nu toti fac, deci nu este sigur ca acest virus va fi vreodata contactat.
Informati-va doar din surse sigure. Intrebati medicul, tineti legatura cu pediatrul si abia apoi puteti lua o decizie. Unii se lasa influentati de pareri neavizate, altii de un buget restrans. In fond, primeaza interesul asupra copilului.