10 lucruri pe care nu le stii sigur despre nou-nascuti

Pana sa nasti auzi atat de multe sfaturi, incat pare greu sa le incluzi intr-un decalog. Fiecare are o alta parere, in functie si de generatia din care face parte. Unele pareri si idei se bat cap in cap si sa devii confuza este la un pas distanta. Dincolo de acest haos al parerilor, iata aici un top 10 al lucrurilor pe care nu  le stii despre un nou-nascut, care te vor surprinde! 

                                          

Pariu ca nimeni nu ti-a spus ca:

 

♦ Primul scaun al unui nou-nascut nu seamana deloc cu ceea ce stim despre scaun

 

Se numeste meconiu si este mai degraba de o textura lipicioasa, verde negricioasa. Primele scaune ale unui nou-nascut inseamna a elimina inca din lichidul pe care l-a inghitit atat de multa vreme, in mod constant, in burta mamei. 

Atentie, ar putea fi necesar sa spalati frecvent bebelusul, caci modul in care se curata acest scaun va da batai de cap. 

 

♦ Zona capului, moalele capului cum i se mai spune, pulseaza 

 

Fontanela deschisa, adica oasele craniului care nu sunt bine sudate permit ca un bebelus sa ne nasca pe cale naturala, fara a avea de suferit la nivelul craniului. Fontanela se inchide treptat, in primele luni de viata. 

Unii se sperie de ideea de a atinge zona, caci este moale si in plus se poate observa ca pulseaza. Poate fi atinsa zona, cu blandete, nu cu miscari ferme. 

 

♦ Crusta de lapte sau solzii de pe scalp 

 

Este usor observabil ca pe scalpul unui bebelus apar asa-zisii solzi. Sunt cruste de lapte care la un moment dat pot deveni chiar mai uscate. Ingrijiti corespunzator zona. Sunt produse de ingrijire special concepute pentru pielea delicata a bebelusilor. 

De asemenea, dupa baie pieptanati parul cu perie moale, baby friendly, pentru a curata zona. 

 

♦ Nou-nascutii pot fi linistiti si de sunetele albe

 

Atunci cand era in burta mamei auzea mai degraba cateva zgomote si sunete infundate, dat fiind ca a trait intr-un mediu apos, in lichidul amniotic. Asadar, stresat de toti factorii externi sau pentru ca are colici ori se adapteaza mai greu la mediul extrauterin, ar fi de mare folos sa ii aduceti aminte de starea de confort ca atunci cand era in burta mamei. 

Sunetele albe, cum ar fi cele emise de electrocasnice, sunt utile. Testati ce ii place, aspiratorul, cuptorul cu microunde, uscatorul de par etc. 

 

♦ Nou-nascutii nu plang cu lacrimi

 

Cum vine asta? Da, ati citit bine. Pana la 3 luni maxim nou-nascutii nu au canalul lacrimal deschis, deci nu le curg lacrimile. Dupa aceasta varsta, ar putea fi o problema medicala de verificat. Asadar ii auzim cum plang si se enerveaza, ii vedem cum strang din pumni, insa nici urma de lacrima. 

Totul este in regula cu bebelusul, nu va panicati! 

 

♦ Pana la o luna implinita un bebelus nu zambeste 

 

Ii urmariti fiecare miscare, fiecare grimasa, insa in realitate un bebelus pana la o luna nu va zambi. Poate ca mimica fetei sale asta indica si asociem automat cu ideea unui zambet. Veti descoperi pe parcurs cum este de fapt in postura de zambaret. 

 

♦ 270 de oase, dar fara rotula 

 

Cand vedem bebelusii de pana la un an cum fug in patru labe prin casa simtim automat cum ne dor pe noi genunchii, dar ei nu ai absolut nicio problema. Asta pentru ca bebelusii se nasc cu 270 de oase, dar nu au rotula formata. Exista un cartilaj aici. 

 

♦ In prima parte a vietii lor dorm foarte mult 

 

Un nou-nascut are un drum lung de parcurs pentru a se dezvolta. Pana cand colicii ii dau batai de cap mai mult va dormi. Sunt si bebelusi care cu greu se trezesc pentru a fi schimbati si hraniti. Sa nu va fie cu mirare ca adoarme mancand!

 

♦ Isi recunoaste mama din prima clipa 

 

Nu distinge prea bine forme, chipuri, dar pe mama o simte, ii stie vocea, este inconfundabil pentru el cine ii este mama. Natura face ca legatura intre un bebelus si mama sa fie una puternica, din prima clipa. 

La auzul mamei sale bebelusii reactioneaza. Un nou-nascut asezat in bratele mamei sale se va simti mai iubit ca oricand! 

 

♦ Pot avea ochi incrucisati 

 

Este greu de observat la inceput, dar pe masura ce este tot mai mult treaz si cu ochii larg deschisi veti putea distinge asta. Nu toti nou-nascutii au aceasta situatie. In cazul unora se va corecta de la sine undeva in jurul varstei de 3 luni. 

 

Se pare ca sunt multe surprize pentru parinti. Poate si pentru ca asteptarile sunt altele, pentru ca avem falsa impresie ca bebelusii seamana cu cei din filme. Realitatea este insa usor diferita si pana cand veti avea acel bebelus rotund, grasut primele saptamani pot fi pline de observatii care mai de care mai ciudate.