5 activitati educative pentru dezvoltarea abilitatilor copilului

O buna parte din viata copilului se va invarti in jurul jocurilor si joacei. Cu fiecare generatie copiii devin mai curiosi, mai inteligenti si perspicace. Cu cat inainteaza in varsta, cu atat devin mai activi, iar parintii trebuie sa aiba rabdare si sa le explice ca pot lua parte impreuna la diferite activitati educative distractive, in detrimentul orelor petrecute numai pe telefon, tableta sau in fata televizorului. Si acestea au utilitatea lor si ajuta la dezvoltarea abilitatilor, insa afecteaza ochii, atentia si nu numai, deci trebuie sa existe un echilibru. Este bine sa avem cativa asi in maneca, astfel incat sa le distragem atentia de la ecrane si sa le stimulam creierul in alte moduri.

                                    

Imaginatia copiilor nu cunoaste limite, uneori vin cu niste idei atat de ingenioase, incat ne surprind si pe noi. Iar daca au resursele potrivite, vor crea un univers magic al creativitatii, bunei dispozitii, dobandirii si exersarii diferitelor abilitati. Jocurile si jucariile au rolul nu numai de a distra, ci si de a educa. Iar acestea trebuie alese in functie de varsta copilului. Jucariile ajuta la stimularea simturilor, la starnirea imaginatiei si creativitatii si la interactionarea cu alti copii. Prin joaca copiii invata si descopera noi lucruri, atat despre lumea inconjuratoare, cat si despre ei insisi. Invata sa rezolve probleme, sa se concentreze, sa se inteleaga cu altii, sa-si dezvolte abilitatile motrice fine si brute, dar si cele cognitive. 

Mai jos vei gasi informatii despre cum ajuta jocurile educative si 5 activitati educative si interesante pe care le poti incerca.

 

Ce beneficii aduc jocurile educative

 

♦ ajuta la antrenarea atentiei si capacitatii de concentrare. Pentru a construi sau rezolva ceva anume, copilul trebuie sa urmeze anumiti pasi si sa fie atenti pentru a ajunge la finalul jocului. 

♦ imbunatatesc memoria. Vor invata despre relatia cauza-efect si vor urmari regulile de fiecare data din ce in ce mai bine, terminand jocul mult mai rapid. Vor retine miscarile pe care le-au facut anterior, dar si anumite detalii esentiale pe care initial le-ar fi trecut cu vederea si au trebuit sa se intoarca, cum se intampla in jocurile cu naratiuni. Memoria este o calitate esentiala, ce trebuie antrenata, fiindca ii va fi de folos atat la scoala, cat si in viata de zi cu zi.

♦ ajuta la dezvoltarea personala. Printre lucrurile pe care le invata din jocurile educative se afla munca in echipa, empatia, abilitatea de a comunica interpersonal, abilitatea de a asculta opinii pentru a rezolva mai usor o problema. Aceste lucruri sunt extrem de importante in multe situatii cotidiene in care vor fi implicati zilnic atunci cand devin adulti. 

♦ ajuta la largirea orizontului cunoasterii. Exista foarte multe jocuri de cultura generala, care imbina distractia cu invatatul. Copiii care nu sunt stresati cand invata si o fac intr-un mod mai placut asimileaza mai bine informatiile. Ei vor descoperi numeroase lucruri minunate despre lume, in timp ce au zambete largi pana la urechi.

 

5 activitati pe care sa le incerci cu copilul tau

 

1. Vanatoarea de comori

Aceasta activitate este ideala pentru copiii mai mari. Voi ca parinti faceti un scenariu cu o insula indepartata si chiar puteti introduce si jocuri de rol cu pirati sau alte tematici. O astfel de activitate este ideala indiferent unde locuiti, insa pentru cei care stau la casa exista mai multe posibilitati de a ascunde comoara si de a organiza cat mai multe puzzle-uri de descifrat. Creati o experienta cat mai autentica, puteti purta si petic pe un ochi, palarii de pirat si bineinteles, nicio vanatoare de comori nu este completa si fara o harta cu indicii. Cand devine prea complicat, ajuta-i cu “rece, cald, fierbinte”.

 

2. Puzzle-uri

Aceasta activitate ajuta copiii sa dezvolte coordonarea mana-ochi. Se va dezvolta astfel si motricitatea fina, ce este baza altor aptitudini importante, cum ar fi scrisul, desenul, prinderea obiectelor. Puzzle-urile ii invata sa aiba rabdare, o trasatura importanta in viata de adult, chiar daca traim in secolul vitezei. Daca il faceti impreuna, il invata si despre munca in echipa si, de asemenea, e se dezvolta capacitatile intelectuale. Invata forme geometrice si recunoasterea lor, deci le exerseaza si memoria. Isi vor dezvolta gandirea critica, testand anumite piese sa vada daca se potrivesc.

 

3. Jocuri de societate

Jocurile de societate invata copiii sa infrunte esecul, caci in viata sigur il vor intampina si trebuie sa stie cum sa-si gestioneze emotiile. Ii mai invata si cum sa fie strategici, cum sa joace in echipa, cum sa gandeasca logic. Vor face exercitii cognitive, chiar daca de cele mai multe ori tine si de norocul pe care-l ai la zar. Vor incerca sa ia decizii solide cand este randul lor, fac predictii futuriste si dezvolta abilitati de rezolvare a problemelor. Copiii invata sa gandeasca analitic si sa colaboreze cu altii. 

 

4. Activitatile artistice

Fie ca este vorba de proiecte DIY din diverse materiale, de pictura, de muzica, colaje cu imagini din reviste, jocuri cu plastilina si creta, cert este ca aceste activitati sunt pe placul oricarui copil. Crearea lucrurilor de la zero, colorate, desprinse din imaginatia lor, ii ajuta sa isi extinda comunicarea, sa invete noi abilitati de auto-exprimare si comunicare sonora. Isi vor dezvolta abilitatile sociale si emotionale, abilitatile motrice fine si isi vor da silinta sa spuna un mesaj prin ceea ce au creat. Sentimentul de mandrie atunci cand le este apreciata munca, este ceva ce le deschide sufletul spre a-si explora mai mult curiozitatile, fara a se teme ca vor fi judecati. Pana la urma frumusetea este in ochii privitorului, nu?

 

5. Activitati de gatit

Lasa-i si pe ei sa te ajute atunci cand gatesti. Pana ingredientele ajung o mancare delicioasa sau un desert de te lingi pe degete, cei mici trebuie sa treaca prin mai multe lucruri si anume matematica, stiinta, gandire creativa. Copiii vor invata retete, cat trebuie sa puna din anumite ingrediente, cum actioneaza intre ele, cum sa citeasca, cum sa numere si multe altele. Astfel, cand cresc, nu vor mai privi gatitul ca pe o corvoada si se vor descurca si singuri. Vor dobandi un portofoliu de cunostinte culinare din diverse culturi, vor invata ce inseamna responsabilitatea, vor utiliza principii de baza matematice si stiintifice si vor avea un sentiment de implinire. 

Desigur, jocurile sunt distractive in orice forma ar fi ele, insa in orice lucru se poate gasi cate ceva de invatat, asa ca implicati-i si pe ei uneori in activitatile voastre de adulti, fiind bineinteles atenti si responsabili.