5 idei de pictura pentru copii

Se spune ca primii ani de viata ai copilului sunt definitorii pentru dezvoltarea diverselor abilitati, de care are nevoie mai departe in viata. Asa cum va ingrijiti de toate detaliile legate de ce mananca si cu ce este imbracat un copil, la fel de important este sa tineti cont si de activitatile pe care le face. 

                                           

Din pacate, in detrimentul activitatilor fizice si a diverselor tipuri de joc si joaca, tehnologia este tot mai preferata. Atentie insa, este un inamic al dezvoltarii celui mic. Ce ati spune de pictura spre exemplu? Exista atat de multe variante de pictat, incat ramane doar sa alegeti variantele care va plac si sa experimentati, adaptand totodata si in functie de varsta celui mic. Iata cateva dintre ele:

 

# 1 Pictat cu mana sau degetele 

Este una din activitatile distractive ce nu cunosc limita de varsta. Puteti crea un moment inedit. Pentru asta aveti nevoie de un decor bine delimitat. Nu este absolut necesar sa folositi culori speciale, dar este de preferat. Pentru ca sunt superlavabile si veti curata usor petele ramase. 

Folositi un material textil generos, poate chiar un cearsaf, pentru a permite copilului sa se desfasoare in voie si sa picteze cum isi doreste. Desigur, nu este necesara o anumita costumatie, ci articole vestimentare lejere, fara maneci lungi pentru ca vor ajunge sa fie pictate. Fiti atenti la culorile folosite, sa fie non toxice! 

Daca pictati mai serios, deci pentru cei de 3 ani +, puteti crea elefanti cu  palma, copaci si ramuri, mai ales pentru un decor tomnatic. 

 

# 2 Pictat cu cerneala 

Pe masura ce copilul creste si se plictiseste de aceeasi abordare de fiecare data, puteti varia mai mult tipurile de pictura pe care sa le incerce. Pentru un decor de iarna spre exemplu poate incerca pictatul cu cerneala. Face astfel si un mic experiment, cu decolorant peste cerneala, pentru a crea efectul de zapada. 

Atentie, cerneala are un miros specific si, in plus, pateaza! Supravegheati copiii cand fac astfel de picturi. 

 

# 3 Pictat cu betisoare 

Florile sau copacii in floare ii puteti crea usor cu un manunchi de betisoare, imbibat in culoare, cu care veti face miscari de tapotare. Simplu, nu-i asa? Iar efectul este unul inedit. Pentru cei mai mici puteti inmana doar un betisor, ce inmuiat in culoare il ajuta pe copil sa creeze detaliile fine ale unui om de zapada de ce nu. 

 

# 4 Pictat cu buretele 

Exista in magazinele de nisa pentru pictori amatori si experimentati inclusiv pensule sub forma de trafalet sau bidinea. Lasati copiii sa experimenteze tipurile de efecte pe care le pot crea astfel. 

Cu buretele poate sa picteze solzii unui peste, creand acele curburi. La fel de bine poate crea efectul de coroana de copac, nori pufosi si nu numai. Un fluture veti face daca luati un burete de bucatarie si il legati la mijloc, strans, cu un elastic. 

 

# 5 O altfel de pictura - fluture multicolor 

Uneori, o explozie de culoare poate fi mai interesanta decat orice alta tehnica de pictat. Pentru a crea un fluture multicolor trebuie sa aplicati pe o foaie alba A4, indoita, in mijloc, toate culorile dorite. Puteti incerca cu orice tip de culori, insa de mai mare efect este daca folositi pe cele la tub, consistente, nediluate cu apa. 

Alegeti paleta cromatica dorita, puneti cate un bob de mazare cantitate de culoare din toate cele dorite. Inchideti foaia, aplicati presiune din mijloc spre exteriorul hartiei. Deschideti foaia si iata un fluture multicolor. 

Un astfel de joc este util pentru copii sa distinga mixul de culori si ce pot obtine din amestecul diferitelor tonuri.

 

Alte idei: ata imbibata in culoare, furculita, imprastie culoarea cu un pai, sare colorata sau nisip, amprenta piciorului. De asemenea, pentru cei mai mici sunt si carti de pictat pe baza de apa. Este si o a varianta mai curata, intrucat pensula pe care o va folosi copilul trebuie doar inmuiata in apa, culoare este impregnata deja pe foaie. 

 

Efectele benefice ale picturii 

Indiferent de varsta, sa pictati este o eliberare, un alt mod prin care sa va destresati, sa va rupeti de cotidian. In cazul copiilor insa vorbim de o posibilitate de a descoperi talent innascut. Pentru ca le insuflati celor mici pasiunea pentru arta prin aceste mici jocuri, preferati sa le oferiti oricand copiilor timp pentru creatie. 

Pictura este benefica pentru copii, in sensul in care isi pot dezvolta creativitatea. In functie de tipul de accesoriu folosit, ca e pai sau pensula, isi dezvolta si abilitatile motorii fine. De asemenea, poate fi un alt mod prin care isi pot exprima starile si sentimentele. Tot pictura este cea care contribuie benefic la:

-Coordonarea ochi-mana. 

-Dezvoltarea mobilitatii. 

-Atentia si rabdarea de care au nevoie pentru a crea detalii si a respecta anumite instructiuni. 

Iar asta este doar o mica parte a situatiei. Sa tinem cont de asemenea de faptul ca vorbim de o terapie a culorilor. Atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, pictura este o altfel de terapie sa spunem. Asadar, nu uitati sa includeti in programul vostru zilnic si aceasta activitate!