5 semne ca bebe sufera de reflux gastric

Una din primele lectii pe care orice parinte le invata in viata alaturi de micul nou-nascut este cum sa il alimenteze corect si ritualul imediat dupa. Pentru digestia sa, este important ca cel mic sa fie ajutat sa regurgiteze imediat dupa masa. In caz contrar, riscul este ca la scurt timp dupa, bula de aer ce nu a iesit, ii va deranja burtica si implicit masa de lapte. 

Apare insa si situatia cand chiar daca sunt respectati toti pasii pentru regurgitare, la scurt timp dupa masa bebelusul sa scoata lapte, asa cum in termeni populari spun unele mame. Sa fie oare vorba despre reflux gastric? 

                                                             

Ce este refluxul gastric? 

Medical vorbind, refluxul gastric presupune intoarcerea continutului din stomac in esofag. Ce spun specialistii despre aceasta conditie in cazul sugarilor? Ca mai ales in primul an din viata celui mic pot exista multe astfel de episoade. Si totusi este normal, in anumite limite. Adica, sunt de urmarit anumite detalii: cum se simte cel mic dupa un astfel de episod, de cate ori se intampla, daca ia in greutate si are deci o evolutie normala. 

In unele cazuri dupa 18 luni nu se mai intampla astfel de situatii. Remedieri se vad si imediat dupa ce bebelusul incepe diversificarea. 

Desigur, refluxul gastric repetat poate trada o conditie medicala insotita de complicatii. In cazul in care aceasta situatie determina scadere in greutate, deshidratare printre altele, abordarea medicala va fi complexa. 

 

Sa intelegem ce se intampla 

Refluxul gastric apare pe fondul unei dezvoltari insuficiente a sfincterului esofagian. Uneori situatia este favorizata si de faptul ca bebelusul nu scoate aerul dupa mancare, este lasat in pozitia culcat mult timp sau pur si simplu este imatur, nascut prematur. 

In cazul in care dupa o vizita la pediatru se constata ca bebelusul ar putea avea probleme mai severe ce determina regurgitari prea dese, vorbim despre:

♦ Boala de reflux gastroesofagian. 

♦ Stenoza pilorica.

♦ Intoleranta alimentara, la proteina din lapte. 

♦ O inflamatie a esofagului - esofagita eozinofilica.

Cum facem diferenta? Caci o mamica care suspecteaza ca bebe nu este bine poate deveni mai ceva ca un investigator CIA. Are nevoie sa stie ca ceea ce face este bine si ca nu intarzie sa ia masuri. 

 

5 semne ca bebe sufera de reflux gastric

♦ Regurgiteaza imediat dupa masa, semn ca a inghiti mult aer sau a mancat lacom. Laptele este proaspat, nu branzit. 

♦ Scoate doar o cantitate de lapte, nu varsa toata masa servita. 

♦ Varsa aproape de fiecare data, indiferent daca este hranit cu lapte formula sau alaptat. 

♦ In ciuda episoadelor de regurgitare este vesel si plin de energie, ia in greutate normal, are scaun normal. 

♦ Regurgiteaza lapte si totusi nu simte nevoia de a fi alaptat din nou, imediat dupa, adica nu isi goleste tot stomacul. 

In plus, astfel de manifestari apar timpuriu, in primele luni din viata si nu dupa 6 luni spre exemplu. Mai mult decat atat, dupa perioada de diversificare incep sa se rareasca aceste episoade si pana la varsta de un an nici nu veti mai tine minte cum era cand varsa destul de des. 

De mentionat: refluxul gastric nu presupune a varsa in jet. Cand are loc o intamplare de acest gen suspectati o enterocolita, febra, raceala etc. 

 

Investigatii si tratament 

Daca inca nu ati reusit sa faceti diferenta situatiilor, consultul medical va fi urmatorul pas. Pentru a exclude alte probleme pot fi recomandate investigatii diverse, printre care teste de urina si/sau sange/scaun, concludenta fiind si o radiografie. 

In cazul in care constatarea medicala exclude complicatiile, nu exista un tratament anume ce poate fi oferit, altul decat cel ce tine de masuri de preventie:

♦ Incercati sa schimbati formula de lapte, daca este hranit cu lapte praf. 

♦ Tineti bebelusul in pozitie verticala cel putin 30 de minute dupa masa. 

♦ Alegeti o altfel de tetina, daca folositi biberoane. Aceasta ar trebui sa nu permita inghitirea aerului cand bebelusul isi bea laptele. Este echivalentul unei bune atasari la san, cand gurita bebelusului apuca sanul corect.

♦ Formati un program de hrana, cu mese mai dese si in cantitati mai mici. Evitati ca cel mic sa manance lacom. 

♦ Ajutati bebelusul sa eructeze, adica sa scoata gazele din stomac. Asta ar trebui sa se intample de fiecare data dupa masa, uneori este benefic chiar si intre sesiunile de alaptat, spre exemplu inainte de a-l trece de la un san la altul.

 

Ajutati-l sa eructeze 

Una din cele mai comune situatii cand un bebelus scoate mult lapte dupa ce a mancat si ingrijoreaza parintii se refera la lipsa unei conduite corecte post alimentare. Adica trebuie ajutat sa eructeze. 

Tehnici simple:

♦ Ridicat pe umeri. Este o pozitie usoara pentru ambii, atingand usor spatele copilului cu podul palmei. 

♦ Asezat de pe o parte pe alta. 

♦ Asezat pe burtica. Atentie, pentru a exclude vreun risc, nu va sta astfel mai mult de cateva minute timp in care este mereu supravegheat, poate chiar tinute pe antebratul parintelui. 

 

Urmariti-i evolutia!

Sunt rare cazurile in care bebelusii care au reflux gastric au nevoie de medicamentatie pentru a tine sub control situatia. Totusi, daca se impune, conform indicatiilor medicale respectati strict cele date. Daca nu s-a ajuns pana intr-acolo urmariti evolutia bebelusului. 

Din aceeasi nevoie de a nu confunda varsaturile in jet cu regurgitarile usoare, este de urmarit cum se manifesta bebelusul dupa regurgitari. Sa aiba scaun normal, sa se dezvolte optim si conform varstei sale, sa ia in greutate constant, sa aiba program de masa bine stabilit, sa nu fie deranjat de varsaturi. 

Nu incercati remedii fara avizul medicului. Una din abordari este de a ingrosa laptele formula cu cereale sau de a incepe diversificarea putin mai devreme de 6 luni. Insa numai medicul poate confirma daca este buna sau nu o astfel de strategie.