Alimentatie: Cand se recomanda introducerea cerealelor bebelusului

Cand incepe perioada de diversificare la bebelus, printre primele alimente care ii sunt introduse in alimentatie sunt cerealele. Acum bebelusul are nevoie si de laptele matern, dar si de alimente solide pentru a se dezvolta in mod optim, preluand din acestea energia si substantele nutritive necesare. Acestea sunt bogate in carbohidrati, vitamine si minerale, proteine, fiind o alegere ideala pentru inceputul acestei perioade. 

                                            

Stomacul bebelusului tolereaza bine acest aliment, fiindca sunt usor digerabile. Este indicat sa incepeti prin introducerea in alimentatie a cerealelor ce nu contin gluten precum cele de orez. Aceste cereale au un grad minim de a provoca alergii, iar gustul lor se aseamana laptelui mamei, facandu-l si mai acceptabil pentru cel mic. Sa vedem mai jos cateva sfaturi si ce tipuri de cereale poti folosi in alimentatia bebelusului tau. 

 

Evita introducerea cerealelor cu gluten la 6 luni

Cerealele ce contin gluten precum graul, ovazul, orzul, secara este bine sa fie introduse de la varsta de 8 luni, deoarece mai devreme de atat pot starni bebelusului simptome ale bolii celiace. La varsta de 6 luni incepeti cu cele fara gluten precum cele din porumb, orez sau chiar meiul. 

Cerealele din porumb contin vitaminele B, in mod special vitamina B1, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc, dar au in compozitie o cantitate mai mica de cupru si mangan. Totusi aceasta cereala este cea mai grea de digerat, deci poate indicat ar fi sa o introduci un pic mai tarziu in alimentatia bebelusului. 

Cerealele de orez au o valoare nutritionala bogata, iar cel brun este o optiune chiar mai buna decat orezul alb, fiindca este mai rafinat deci si-a pierdut o multime de substante nutritive. Cerealele de orez brun contin un complex de vitamine B, potasiu, fosfor, acid folic, calciu si multe altele. 

Meiul este si el indicat in etapa de diversificare intre 6-8 luni. Acesta contine multe dintre vitaminele B, este o buna sursa de proteine si mai contine si alte vitamine si minerale precum magneziul, fierul, potasiul si fosforul. Il poti folosi atat ca pilaf, cat si cereale. Este usor digerabil pentru bebelus. 

Orzul este ideal de la varsta de 8 luni ca si cereale, in forma de pireu, ideal de pus in supe sau in tocanite. Contine multe fibre, este plin de nutrienti si aminoacizi, contine vitaminele B, cupru, fosfor, fier, mangan si altele.

 

Ce sunt pseudocerealele

Dupa introducerea cerealelor fara gluten se va continua cu pseudocereale. Acestea sunt produse de anumite plante, sub forma de fructe si seminte care apoi se consuma sub forma de boabe. Aceasta denumire vine de la faptul ca nu sunt nici ierburi, dar nici cereale adevarate. Pseudocerealele sunt ideale chiar si pentru cei ce au intoleranta la gluten, tocmai pentru ca nici acestea nu il contin. Au un complex bogat de substante nutritive, proteine, vitamine, iar ca exemple avem quinoa, amaranth, hrisca, chia.

Quinoa este foarte nutritiva, se prepara extrem de usor, are un gust delicios si textura sa este moale. Aceasta pseudocereala este singura proteina completa. Contine un complex de vitamine si minerale esentiale precum fierul, magneziul, calciul, fierul, manganul, sodiu, zinc, colina, multe dintre vitaminele B si multe fibre. 

Semintele de chia sunt considerate un supraaliment si au un continut bogat de calciu, magneziu acizi grasi precum Omega 3 si 6, fosfor antioxidanti si fibre. Acestea contin un acid gras numit acid linoleic care este un bun antiinflamator. Chia contribuie la sanatatea creierului, sustine sanatatea sistemului digestiv si a tranzitului intestinal. Dar beneficiile sale sunt mai multe de atat.

Amaranth-ul este bogat in proteine de calitate inalta numita lizina, vitaminele A, B, E, D, fibre, contine aminoacizi si minerale esentiale ca manganul, magneziul, cuprul, fierul, zincul si fosforul si are chiar mai mult calciu decat alte cereale. Este indicat si pentru mama de a fi consumat si in perioada sarcinii, dar si a lactatiei. Are o valoare nutritiva la fel de mare ca celelalte pseudocereale.

Hrisca este bogata in aminoacizi precum lizina si arginina, dar principala componenta sunt carbohidratii. In hrisca se mai regasesc minerale, proteine, antioxidanti si fibre, insa nu este atat de bogata in vitamine.

 

La 6 luni oferiti-i legume, cereale si carne

Bebelusii isi iau din carne aportul necesar de fier si zinc, din legume, leguminoase si din cereale un complex variat de nutrienti. Toate alimentele trebuie introduse pe rand, unul cate unul in alimentatia bebelusului. Asta pentru ca voi sa va puteti da seama daca exista alergii la anumite alimente. Deci in perioada 6-8 luni sunt ideale piureurile din legume, fructe, cereale fara gluten si pseudocereale, supe ce contin carne, galbenus de ou. Pot fi introduse si lactatele precum branza de vaci sau iaurtul, care au si acestea o importanta asupra dezvoltarii copilului, insa trebuie oferite in cantitati mai mici. 

Cerealele sunt acceptate usor de catre bebelusi datorita texturii lor si dupa cum am mentionat mai sunt o sursa buna de nutrienti. A se evita hranirea bebelusului cu cereale din biberon, deoarece acestea pot duce la supraalimentare, ceea ce creste automat riscul de obezitate si alergii. De asemenea si cerealele integrale sunt indicate, fiindca si persoanele care au alergie la gluten le pot consuma.

Pofta mare prichindeilor!