Avantajele alaptarii la san pentru mama si sugar

Nu esti mai putin sau mai mult mama, un parinte bun, daca alaptezi sau nu poti sa faci asta, daca alaptezi o perioada mai lunga sau scurta de timp. Natura a inzestrat mama sa aiba hrana cea mai buna pentru puiul sau si acela este laptele matern. Este sanatate pura, este tot ce are nevoie cel mic, insa nu in toate cazurile alaptarea este posibila si sustinuta mult timp. 

                                                   

Sa incepem cu informarea! O mama informata, este o mama care, pe langa intuitita ei feminina si materna, va sti sa puna pe primul loc ceea ce conteaza, informatia valoroasa, nu ceea ce unii sau altii ii spun ca parere. Alaptarea la san a bebelusului este o experienta desavarsita pentru amandoi, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Este o conexiune unica si o hrana cum nu se poate mai buna. 

Desigur, pana cand ritmul de alaptare este cel corect si satisfacator pentru nevoia celui mic, exista cel mai probabil suisuri si coborasuri. Alaptarea este si ea un proces ce se invata si se perfectioneaza conform cu nevoia. Dar nu este imposibila - decat in cazuri extrem de rare - asadar primul efort de dupa nastere este acesta, de a atasa copilul la san si a incerca alaptarea. 

 

Este laptele meu bun?

Din lipsa de cunoastere mamicile se vor intreba mai intai de toate daca laptele matern este bun. Este, fara doar si poate! Mai mult decat atat, asa-zisul primul lapte nu este de aceeasi consistenta ca cel pe care mama il va avea ulterior. Este colostru, bogat in vitamine si minerale si tot ce are nevoie bebelusul. Este mai bogat in proteine si mai sarac in grasimi si nu ar trebui irosit absolut deloc. Sa il numim aurul pur al alaptarii si startul ideal in viata pentru bebelus. 

Ati remarcat ce uimitoare este mama natura? Pentru ca bebelusul in viata intrauterina se hraneste numai din lichidul amniotic, inghite doar lichide deci, in primele sale zile de viata va fi hranit cu acest colostru. Un lichid mai putin vascos si gras, care practic ii face trecerea spre hrana viitoare. Pentru ca nu ar putea manca dintr-o data ceva gras. 

 

Ce avantaje au mama si sugarul de pe urma alaptarii 

Va conectati unul cu altul - legatura intre mama si puiul sau este una aparte, profunda. Nu degeaba spunem despre puiul de om ca este sange din sangele nostru! 

O imunitate mai buna pentru bebelus - laptele matern mai ales in primele 6 luni de viata contine anticorpii necesari pentru ca cel mic sa fie ferit de boli. Va avea o imunitate mai buna daca este alaptat. Desi nu este o regula, avand in vedere ca in zilele noastre exista si lapte formula cu un continut bogat de nutrienti, totusi nu exista inca o varianta care sa poata imita laptele matern. 

Alimentatie sanatoasa, fara cheltuieli inutile - pentru a hrani bebelusul cu lapte formula sunt necesare biberoane, tetine schimbate destul de des, aparat pentru a steriliza toate aceste produse, plus cheltuiala destul de mare pentru laptele formula. Deci, ramane un avantaj alaptarea care nu o costa mai nimic pe mamica. Poate doar ceva mai multa rabdare si atentie la alimentatia sa, dar nici despre aceste aspecte nu se poate spune ca sunt un compromis. 

Fara risc de intolerante - laptele formula poate fi tolerat mai bine sau nu de bebelus. Practic este un test. In schimb cand vine vorba de cel matern nu exista caz de intolerante. Ba chiar studiile arata ca un copil alaptat la san are mai multe sanse de a fi ferit sa dezvolte intolerante la lactoza sau proteina din lapte. 

 

Nu am lapte sau nu am lapte suficient 

De vreme ce sunt atat de multe avantaje de pe urma alaptarii, de ce sunt mame care nu alapteaza? In rare cazuri anumite situatii medicale nu permit asta sau impiedica pe mama sa poata sustine alaptarea mai mult timp.

In alte situatii lactatia nu este nici stimulata, nici sustinuta. In primele zile de dupa nastere, in cazul celor care au nascut prin cezariana, este posibil ca laptele sa nu fie inca disponibil. Canalele sunt infundate si numai atasarea la san a celui mic sau o pompa de san pot rezolva situatia. Da, poate fi si dureros, insa acest drum anevoios duce in cele din urma la posibilitatea de a-ti hrani puiul de om. Deci ai poate cea mai mare motivatie in viata. 

Altele nu alapteaza pentru ca nu sustin alaptarea. Trebuie sa creasca consumul de alimente, mama are nevoie de odihna si de un ritm pe aceeasi lungime de unda cu puiul sau. Trebuie ferita de stres, pentru ca si acest factor ar putea influenta lactatia. 

In cazuri rare se intampla ca lactatia sa intarzie, timp in care mamele deja opteaza pentru lapte formula. Chiar si asa, alaptarea trebuie sa fie un plan incercat. 

 

Furia laptelui 

Pentru cele care nu au lapte, o exprimare cat se poate de populara insa neadevarata in cele mai multe dintre cazuri, exista si suplimente ce pot fi consumate. Atentie insa, acestea pot avea un efect amplificat. Furia laptelui este rezultatul, ce se complica cu mastita, daca in cele din urma laptele nu este scos. 

Adica, canalele sunt infundate, mama crede ca nu are lapte, consuma suplimente pentru a stimula lactatia si se trezeste cu sanii tari, plini de lapte, dar si durerosi. Laptele creeaza presiune in sani, de unde si denumirea de furie. Riscul este de mastita, daca acesta nu este scos si ajunge deci sa infecteze sanul. Iata, din nou, cat de important este ajutorul de la bebelus, care va ajuta mama sa fie ferita de acest risc, consumand cu  mult drag si nevoie laptele sau. 

Alaptati dragi mamici, cu tot efortul pe care il veti intalni, caci in cele din urma nu veti avea de ce sa regretati. Alaptarea exclusiv la san a bebelusului, in primele 6 luni din viata sa, este primul efort din partea mamei pentru a da un start bun celui mic in viata. 

Alaptatul a fost varianta fireasca si naturala de hrana de la mama pentru pruncul sau, de cand lumea. De ce nu ar fi bine si acum?!