Cand trebuie sa ne ingrijoram ca nu vorbeste copilul? 3 semne ca trebuie sa mergi la logoped

Atunci cand in viata unor tineri parinti apare noul membru al familiei, multe lucruri se schimba. Sunt etape din primii ani in care toata atentia este asupra bebelusului, orice gest sau gangurit este privit cu multa dragoste si implinire. Asta pentru ca parintii isi doresc ca el sa creasca sanatos si normal.

 

                                               

Insa, copilul a implinit varsta de 2 ani si inca nu vorbeste, ci doar se chinuie sa rosteasca cateva cuvinte. Ca si parinte, incepi sa faci comparatie cu alti copii de varsta lui care, din punct de vedere a limbajului sunt mai dezvoltati. 

Un scenariu destul de comun al parintilor este ca, desi acest lucru ii ingrijoreaza destul de mult, amana sa mearga la un specialist in domeniu, mergand pe premiza ca odata ce va merge la gradinita bebelusul isi va dezvolta si limbajul. 

Din pacate insa, nu este o certitudine faptul ca odata ce copilul va merge la gradinita va scapa de dificultatile de exprimare verbala. Mai mult decat atat, acestea vor persista, iar mai tarziu se pot regasi in citire, cat si scriere. 

Orice parinte ar trebui sa cunoasca etapele normale ale dezvoltarii limbajului unui copil pentru ca ii poate ajuta sa inteleaga mult mai bine aceasta etapa si totodata daca ar trebui sa apeleze la un specialist in domeniu.

 

3 semne ca trebuie sa mergi la un logoped 

Studiile arata faptul ca dificultatile intampinate la copii in ceea ce priveste vorbirea, sunt problemele de exprimare, de intelegere si de pronuntie.

Daca aceste probleme sunt justificate la copiii diagnosticati cu autism sau cu sindromul Down, in ceea ce priveste copiii sanatosi, acestea nu sunt normale. 

Specialistii au clasificat dificultatile de vorbire in 3 categorii:

♦ dificultati de vorbire si de exprimare, dar o intelegere normala daca ne raportam la varsta;

♦ dificultati de pronuntie;

♦ dificultati de exprimare, de vorbire si de intelegere.

 

Ce trebuie sa stii despre autism 

Autismul nu este o boala, ci mai degraba o tulburare de comportament, o afectiune care in ultimii 10 ani indica o crestere continua in Romania, fiind una dintre cele mai frecvente tulburari ale copilariei. 

Este o tulburare care afecteaza copiii pana la varsta de 3 ani, deficientele pana la aceasta varsta fiind evidentiate si se poate stabili un diagnostic. 

Autismul afecteaza toate palierele de dezvoltare ale copilului, precum cele comportamentale, cognitive, motricitate grosiera sau fina. 

Este important de mentionat faptul ca diagnosticul nu poate fi pus pe baza unor analize de sange sau ADN, ci prin analizarea in detaliu a comportamentului copilului. 

Acest lucru il va face medicul logoped insa, implicarea parintelui este primordiala, pentru ca acesta va fi primul care va observa daca apare ceva anormal in dezvoltarea copilului. 

 

Semne care indica o tulburare de spectru autist

Aceste semne se pot vedea inca din perioada primele luni din viata bebelusului. In primul rand nu raspunde la zambet cu zambet, nu isi cauta parintii cu privirea, nu gangureste, nu rade si nu reactioneaza la expresiile faciale ale parintilor, acestea fiind indicii ale unor tulburari care trebuie luate in vedere de catre parinti. 

Totusi, exista si anumite situatii in care copilul se poate dezvolta absolut normal pana la varsta de 2 ani, iar brusc in jurul acestei varste isi pierde practic toate etapele de dezvoltare. 

 

Care sunt etapele dezvoltarii normale a vorbirii

Este important ca orice parinte sa tine cont si sa cunoasca anumite etape de la anumite varste ale copilului pentru a sti daca evolutia vorbirii este normala. 

Asadar:

♦ Un nou-nascut - plange;

♦ Intre 2-3 luni - plange in moduri si contexte diferite;

♦ Intre 3-4 luni -  gangureste;

♦ Intre 5-6 luni - gangureste ritmic;

♦ Intre 6-11 luni - gangureste imitand vorbirea;

♦ Intre 12- 18 luni - rosteste de la 3-20 de cuvinte, poate recunoaste anumite persoane dupa nume, imita anumite sunete si intelege anumite instructiuni; 

♦ Intre 1-2 ani - are capacitatea de a pronunta anumite propozitii scurte, intelege sensul cuvantului NU, face cu mana;

♦ Intre 2-3 ani - poate identifica parti ale corpului, cunoaste aproximativ 400 de cuvinte, recunoaste anumite culori, vorbeste in propozitii scurte, dar corecte;

♦ Intre 3-4 ani - poate relata singur o poveste, isi cunoaste numele complet, cunoaste aproximativ 1000 de cuvinte, poate invata cateva versuri;

♦ Intre 4-5 ani - Pune intrebari, este curios si cunoaste aproximativ 1500 de cuvinte;

♦ Intre 5-6 ani - Cunoaste cel putin 3000 de cuvinte, vorbeste in propozitii mult mai lungi, stie sa faca diferenta intre mana dreapta si cea stanga, cunoaste adresa unde locuieste.

In cazul in care copilul nu parcurge aceste etape natural si nu se dezvolta, atunci parintii trebuie sa apeleze la un medic specialist in domeniu. 

 

Cum te poate ajuta medicul logoped

Un logoped va evalua abilitatile de comunicare pe care le are copilul, insa se va raporta atat la varsta, cat si la istoricul medical si la dezvoltarea sa generala. Va face de asemenea o serie de teste de specialitate pentru a vedea care este capacitatea copilului, ce intelege, ce poate spune, cum pronunta anumite cuvinte si asa mai departe. 

Doar in urma unui consult de specialitate, logopedul poate considera daca acesta are nevoie de terapie pentru a remedia aceste disfunctionalitati de dezvoltare.