Ce analize de sange facem obligatoriu anual copilului?

Pe principiul preventiei inainte de toate, v-ati gandit sa faceti mai degraba analize uzuale copilului? Exista si pentru adulti, in functie de anumite afectiuni si de varsta, o schema de analize repetitive an de an. Chiar daca multi nici nu se gandesc la vreun consult complex fara ca un copil sa prezinte semne de vreo afectiune, este poate benefic sa verificam din cand in cand ca organismul copilului functioneaza in parametri optimi. 

                                             

 

Analizele, la recomandarea medicului 

Suntem atat de diferiti incat nu se poate spune cu exactitate cat de des ar fi bine sa realizam un set de analize unui copil. Poate fi anual, mai des sau mai rar, in functie de fiecare copil in parte. Cert este ca medicul de familie face primele recomandari si mai apoi pediatrul si medicul specialist. 

Cand facem primele analize? Undeva in jurul varstei de un an, daca pana la acel moment nu au fost solicitate deja. Academia Americana a pediatrilor mentioneaza despre analize realizate chiar si sugarilor. Este important de observat dozarea hemoglobinei in jurul varstei de 4 luni, in cazul celor exclusiv alaptati la san. In primul an de viata analizele de interes sunt cele care verifica o posibila anemie, mai ales daca cel mic nu consuma prea des carne, cereale, daca are inapetenta la diverse mancaruri solide. 

 

1-5 ani - iata ce analize sunt recomandate 

Anual, chiar daca este deja in colectivitate sau nu, medicul poate recomanda ca unui copil sa ii fie realizate analize complexe. Printre acestea enumeram exudatul, analiza la scaun pentru a verifica de posibili viermi, precum si o serie de analize la sange. 

 

♦ Hemoleucograma

Adica acea analiza care furnizeaza informatii importante despre tot sistemul hematologic. Daca eritrocitele au o valoare scazuta este suspectata o dieta deficitara, pot fi afectiuni genetice la mijloc, boli renale. Nici valorile crescute nu indica un semn bun si aici vorbim despre afectiuni precum policitemia vera sau talasemia. 

Trombocitele vor indica o posibila anemie. In schimb leucocitele pot trada existenta unei infectii in organism. 

 

♦ Proteina C reactiva

Valorile acesteia indica traumatisme sau infectii severe, sepsis. Este analiza recomandata in cazul celor suspecti de vreo infectie sau inflamatie, inainte si dupa tratamente incercate cu antibiotic inclusiv. 

 

♦ Glicemia

O astfel de analiza va arata daca exista vreo tulburare metabolica. Copiii pot dezvolta din pacate diabet. 

 

♦ Transaminazele hepatice

Determina functia hepatica, insa pot fi urmarite mai multe boli printr-o analiza de acest gen. Este recomandata in mod special in cazurile de suspiciuni de icter sau hepatita. 

 

♦ Creatinina serica

Un nivel crescut poate indica o problema renala, un nivel mai scazut arata scaderea masei musculare. 

 

♦ Sumarul de urina

In mod special daca cel mic are urinari prea dese sau prea rare, urina urat mirositoare sau alte semnale care indica o posibila infectie urinara, daca are dureri abdominale, lombare sau chiar urme de urina in sange, recomandarea va fi de a realiza un sumar de urina. 

 

♦ Feritina serica

O astfel de analiza indica nivelul de fier, ce depozite de fier are organismul. 

 

♦ Sideremia

Concentratia de fier seric indica o eventuala malabsorbtie, hemoragie cronica, alimentatie inadecvata, iar daca nivelul este unul crescut sunt suspectate anemiile, intoxicatiile cu plumb, afectiuni hepatice. 

 

♦ Calciu ionic

Este analiza ce ar putea sa explice starile constante de astenie, apatie, de depresie sau incapacitate de concentrare, stare de greata sau chiar si cu varsaturi. 

 

♦ ASLO

Nivelul crescut inseamna o infectie acuta sau una recenta. 


 

Cand si cum facem o analiza de sange copilului 

Teama de intepaturi, de medic, de ac, de sange si de tot ce implica a face o analiza de sange ar putea sa fie o mare bataie de cap pentru orice parinte. Recoltarea ar putea fi ingreunata mai ales cand vorbim despre copil care isi aminteste si un episod anterior nu tocmai placut, traumatizant. 

 

Ghid util:

  • Analizele sunt programate dimineata, pe stomacul gol. 

  • La sugar poate fi suficienta intepatura in deget pentru a preleva sange, dar depinde si de cate si ce tipuri de analize vor fi efectuate. La copil de peste un an recomandarea este de a preleva din punctie venoasa. 

  • Este utila o singura punctie, in locul in care va fi si o branula, daca este cazul, iar acest lucru se va realiza in mana. 

  • Cautati un laborator unde prelevarea probelor este baby friendly. 

 

Adevarul este ca nu exista o reteta care sa va fereasca de plansete, insa puteti diminua acel disconfort. O ideea buna este sa distrageti copilul in acel moment, poate cu jucaria favorita.