Ce luam la plaja si cum protejam bebelusul de soare

Sezonul cald se apropie cu pasi repezi, cat de curand veti pleca in vacanta pe la mare. Bebelusii adora marea si parintii se bucura de cat de tare se distreaza. Pentru acestia plaja este fascinanta, diferita, vad, simt si aud lucruri interesante, este o lume a experientelor noi. Le prinde bine o cura de apa sarata, soare si balaceala. Dar pana la vacanta, este important de stiut ca aplicarea cremei cu protectie se face pe tot parcursul anului. In special cand vine vorba de bebelusi, pielea acestora este mult mai sensibila decat a adultilor, deci este extra important sa le oferim protectie si sa-i ferim de expunerea directa la razele soarelui. Astfel sunt susceptibili la insolatii si arsuri solare, ce apar mai rapid decat la adulti. 

                                             

Expunerea excesiva la radiatiile solare duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului de piele. Totodata arsurile solare provoaca dureri si disconfort pe termen scurt. Majoritatea medicilor pediatri iti vor recomanda evitarea cu sfintenie a expunerii directe la soare a bebelusilor cu varsta sub 6 luni, deoarece pielea lor nu are inca dezvoltata fotoprotectia necesara. Insa, daca vrei totusi sa il iei in vacanta inca dinainte de aceasta varsta, este important ca bebelusul sa stea in totalitate la umbra si sa tii cont de sfaturile medicului pentru a sti exact cum sa te descurci cu acesta in perioada caniculara. 

Mai jos vei descoperi cateva sfaturi de care sa tii cont odata cu inceperea sezonului cald. 

 

Ce crema de protectie alegi

Unul dintre cele mai importante criterii atunci cand alegeti aceasta crema pentru bebelus este factorul de protectie. SPF-ul reprezinta puterea cremei in fata radiatiilor ultraviolete. Este recomandat sa alegi crema cu factorul de protectie cel mai ridicat 50+. Aceasta se aplica dinainte de a iesi din casa, intr-un strat generos. Nu uitati de talpi si palme fiindca si acestea pot suferi arsuri solare!

Un alt criteriu de care sa tii cont este spectrul cremei de protectie. Asigura-te ca pe eticheta este inclus un spectru larg de protectie, intrucat razele ultraviolete sunt impartite in doua categorii UVA si UVB. Astfel va fi protejat de ambele. De asemenea, tine cont sa alegi o crema care sa nu provoace reactii alergice, sa fie special conceputa pentru bebelusi. Sa nu contina parabeni, parfumuri sau alte substante periculoase pentru pielea sensibila a bebelusului. Altfel pot aparea eczeme, dermatite si alte boli de piele. Totodata, tineti cont sa alegeti o crema rezistenta la apa, pentru ca protectia sa continue si dupa balaceala. Indicat este sa o reaplicati dupa joaca in apa intrucat crema se va transfera pe prosop. In celelalte cazuri, este recomandat ca stratul de lotiune sa fie aplicat la fiecare 2 ore. Se va insista cu crema pe umeri si ceafa, intrucat aceste doua zone se ard cel mai des. 

 

Ingrediente din crema care nu sunt periculoase

 

Oxid de zinc si dioxid de titan - aceste doua substante au rolul de a proteja in special urechile, nasul, buzele.

Alegeti creme care au in compozitie unt de shea sau de cacao, ulei de cocos, ulei de morcov, aloe vera, vitamina E. 

 

Creme pe care sa le evitati

 

Cele ce contin nano oxid de zinc sau nano dioxid de titan, precum si alte ingrediente micronizate. Acestea asigura o protectie mai buna, insa absorbtia in piele este mult mai ridicata si inca nu sunt suficiente studii efectuate pe aceste ingrediente.

Astfel de creme puteti gasi in farmacii. De asemenea, asigurati-va ca pe eticheta este mentionat necomedogenicul, fiindca o astfel de crema nu blocheaza porii. 

 

Cum mai protejam bebelusul de soare

Fie ca mergeti la mare sau pur si simplu la o plimbare prin oras, in anotimpul calduros este important ca acesta sa fie imbracat in haine subtiri din bumbac. Acesta ii permite pielii sa respire si absoarbe umiditatea in exces, conferindu-i o stare de bine. Si nu uitati sa aplicati mereu crema pe zonele care nu sunt protejate de haine. Accesoriile sunt iarasi importante pentru o protectie completa. Ochii nu trebuie neglijati, intrucat si acestia pot avea parte de arsuri solare. Alegeti si pentru bebelusi ochelari de soare cu protectie UV. Acestia nu numai ca vor proteja ochii de radiatii si lumina, dar si de nisip. Palariuta de cap nu trebuie sa lipseasca si este indicat sa alegeti o culoare deschisa si chiar una cu protectii pentru urechi. 

Tineti cont ca pe plaja nu exista mereu copaci care sa va ofere umbra. De aceea este esential sa alegeti o umbrela sau chiar un cort cu protectie UV, ce va oferi si protectie contra rafalelor de vant. Daca faceti o plimbare pe faleza cu bebelusul in carucior, utilizati un sistem parasolar cu protectie UV. Astfel de accesorii de tip plasa au protectie UV 50+ si protejeaza bebelusul si de insecte. 

 

Alte lucruri de care sa tii cont

Hidratarea este importanta atat pentru voi, cat si pentru cel mic. Asigurati-va ca aveti o geanta frigorifica. Fiti atenti la semne precum somnolenta, agitatia, pielea sau buzele uscate sau orice ar indica o insolatie. Ideal ar fi sa luati parte si la niste cursuri de prim ajutor inainte de a merge la plaja cu bebelusul, nu poti fi niciodata prea precaut. Si bineinteles, o trusa de prim ajutor este indispensabila. 

Nu uitati de prosoape extra, biberoane curate, jucarii, niste papucei sau soseste pentru plaja ce-l protejeaza de fierbinteala nisipului si intepaturi. 

O zi cu un bebelus pe plaja este total diferita de cea petrecuta inainte sa apara, cand va puteati relaxa savurand cocktailuri si citind o carte sau tragand un pui de somn. Vigilenta voastra trebuie sa fie permanenta. Dar va va prinde bine o astfel de vacanta, fiindca soarele este cea mai buna sursa de vitamina D. Spor la distractie si la capturat cat mai multe amintiri in fotografii frumoase!