Ce schema de diversificare este potrivita pentru bebelusul meu?

Atat pentru mama, cat si pentru bebelus, diversificarea alimentatiei este o etapa foarte importanta. De asemenea, este important ca mamica sa fie informata despre acest lucru si sa tina cont totodata si de recomandarile medicului pediatru. 

                                                

Pentru ca bebelusul sa creasca sanatos, este important sa se tina cont de niste aspecte si etape din viata acestuia. De aceea acordam o atentie deosebita in ceea ce priveste dezvoltarea lui, pentru a ne putea bucura alaturi de el. 

 

Ce este diversificarea alimentatiei?

Diversificarea alimentatiei inseamna acea etapa in care mamica incepe introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului. 

De regula, diversificarea alimentatiei incepe cam de la varsta de 6 luni a bebelusului, insa hranirea cu laptele matern nu trebuie intrerupta cel putin un an de zile, deoarece este o parte esentiala a dietei. 

 

De ce nu este bine sa incepi mai devreme diversificarea?

In primul rand, sistemul digestiv al bebelusului nu este dezvoltat suficient incat sa puteti incepe o diversificare mai devreme de 6 luni. In plus o diversificare prematura poate duce la alergii sau infectii. 

Specialistii recomanda ca diversificarea alimentatiei sa nu fie nici mai tarziu de 6 luni si jumatate.

Incepand sa se dezvolte, bebelusul are nevoie de un necesar de nutrienti in organism, pe care nu il mai poate lua doar din laptele praf sau matern. In plus, la aceasta varsta sistemul digestiv este pregatit pentru diversificare.

 

Beneficiile diversificarii

Mineralele si vitaminele sunt deosebit de importante in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea bebelusului. In acest context, trebuie alese alimente care ii asigura aportul necesar copilului. 

Practic, aceste alimente sunt ca o completare in dieta, pe langa laptele matern, iar medicul pediatru va explica in detaliu schema de diversificare si totodata va recomanda ce alimente trebuie introduse. Printre acestea se afla piureurile de legume, fructe, cereale, paine si paste. Aceste alimente sub forma de piure sunt mult mai usor de digerat. 

De mentionat faptul ca nu exista o ordine atunci cand introduceti aceste alimente in dieta bebelusului, atat timp cat acestea contin aportul necesar de vitamine si minerale. 

 

Exemplu schema de diversificare pentru bebelusii intre 6-8 luni

♦ laptele matern sau laptele formula din comert

♦ piureuri din fructe precum mango, banane, mere, prune sau pere

♦ piureuri din legume fierte precum dovleac, morcov, cartof, mazare

♦ cereale din orez sau fulgi de ovaz, bogate in fier, amestecate cu lapte

♦ supe din legume

♦ portii mici de branza

♦ iaurt cu putine grasimi.

 

Exemplu schema de diversificare pentru bebelusii intre 8-10 luni

♦ laptele matern sau laptele formula din comert

♦ piureuri din fructe precum curmale, struguri, piersici, kiwi

♦ piureuri din legume precum naut, ceapa, conopida, broccoli

♦ cereale precum orz, susan

♦ galbenus de la ou

 

Intre varsta de 10 si 12 luni, se mentine aceeasi schema insa se mai pot adauga anumite legume, fructe si cereale recomandate de medicul pediatru. In plus se mai poate adauga si albusul de un ou fiert, peste fara oase, carne.

Dupa varsta de 1 an de zile copilul va avea destul de dezvoltat sistemul digestiv incat sa poate digera orice aliment. Puteti sa ii oferiti alimente din masa zilnica pe care o aveti, daca exista un regim sanatos. Nu se hraneste copilul cu alimente prajite, mezeluri, produse de patiserie, fast-food sau alimente bogate in grasimi. 

Este important de mentinut un obicei alimentar cat mai sanatos atat pentru bebelus, cat si pentru mamica, mai ales in perioada in care il alapteaza. 

Nutrientii sunt de fapt mineralele, caloriile, proteinele, vitaminele si grasimile. Faptul ca bebelusul are un aport suficient de nutrienti in organism prin schema de diversificare recomandata, inseamna ca va contribui la o imunitate mai crescuta, va fi ferit de anumite boli, va fi mai activ si in siguranta din aceste motive. 

 

Atentie la alimentele cu risc crescut de a provoca alergii

Unele alimente pot provoca reactii adverse insa nu sunt atat de severe. Altele au risc mai mare in ceea ce priveste reactiile adverse care pot declansa alergii, deci trebuie acordata o atentie sporita. 

Alimente precum arahide, laptele de vaca, ouale, semintele de susan, soia, pestele sau fructele de mare, migdalele, nuca de cocos, alune de padure, nuci, fistic au un risc crescut de a provoca alergii.

De aceea trebuie discutat cu medicul pediatru pentru a recomanda el cand este momentul potrivit pentru a introduce aceste alimente in alimentatia copilului. 

Totodata, unele alimente mai solide pot provoca un tranzit intestinal mai lent sau constipatia. Si acest aspect trebuie discutat cu medicul pentru a descoperi cu exactitate cauza problemei. 

De aceea, la baza diversificarii alimentatiei exista piureurile din legume si fructe pentru un tranzit cat mai normal a celui mic. 

De regula, diversificarea trebuie discutata cu medicul pediatru, dar si alte probleme care pot aparea. Avand experienta in domeniu, va sti ce sa recomande in functie de varsta bebelusului. 

Asadar, diversificarea alimentatiei are un rol important pentru sanatatea si imunitatea celui mic, de aceea mamica trebuie sa fie bine informata despre acest aspect, sa discute in permanenta cu medicul si nu inceapa diversificarea mai repede de 6 luni.