Nas infundat, tuse, dureri in gat, secretie nazala, sunt doar cateva dintre indiciile unei viroze respiratorii pe care cei mici le pot avea, mai ales in perioadele de tranzit dintre anotimpuri, atunci cand imunitatea este mai scazuta. Virozele respiratorii sunt cauzate de obicei de catre virusi, ce sunt de mai multe tipuri, iar cele mai intalnite sunt gripa si raceala. Desigur ca nu sunt deloc placute atat pentru adulti, cat si pentru copii pentru ca simptomele ne ofera un grad ridicat de disconfort. Asa cum spuneam, virusii sunt de mai multe tipuri, asadar si gripa si raceala sunt 2 boli diferite pe care trebuie sa le deosebim, mai cu seama in randul copiilor.
Deci, virozele respiratorii sunt infectii ale cailor respiratorii inferioare (bronhiole, bronhii, trahee), dar si a celor superioare(laringele, faringele, cavitatea bucala, nas). Raceala comuna si gripa sunt viroze respiratorii, insa sunt cauzate de virusi diferiti. Este important sa stim sa facem diferenta dintre ele, desi uneori manifestarile sunt similare.
Pentru a putea pune un diagnostic corect este important sa stim diferentele, pe care le poate pune un medic de specialitate. Important de mentionat este faptul ca racelile in general nu prezinta complicatii si nu pot duce la alte complicatii mai grave. Pe cand gripa poate duce in anumite conditii si la deces.
Spre exemplu, ca si simptome raceala comuna are un debut gradual pe cand gripa unul brusc, febra rara in cazul racelii si frecventa la gripa (de obicei peste 38 de grade), iar ca si complicatii gripa poate duce la pneumonie, bronsita, sinuzita, otita.
Care sunt cauzele virozelor, dar si factorii de risc
Virozele respiratorii apar si se dezvolta in urma a 2 factori:
♦ factori de risc: adica cei care favorizeaza dezvoltarea
♦ factori etiologici: cei care cauzeaza aparitia (virusurile).
Potrivit specialistilor, infectiile cailor respiratorii superioare sunt una dintre cele mai frecvente probleme medicale atat la copii, cat si la adulti. Copii spre exemplu pot prezenta semne de viroza de aproximativ 8 ori pe an, mai cu seama in primii 3 ani din viata.
Principalii factori etiologici:
♦ virusi paragripali
♦ adenovirusi
♦ coronavirusi
♦ enterovirusi
♦ virusi gripali A, B si C.
Pe langa factorii etiologici mentionati, virozele respiratorii sunt favorizate si de acei factori de risc.
♦ bebelusii nascuti prematur
♦ copii cu varsta de pana la 2 ani. Riscul virozelor este mai mare la inceputul toamnei pana la sfarsitul primaverii.
♦ copii cu malformatii
♦ sistem imunitar scazut
♦ persoanele cu probleme de sanatate: astm, probleme pulmonare, cardiace.
Simptomele virozelor
♦ tuse, febra, stranut, rinoree, dureri in gat, dureri de cap, stari de oboseala, dureri musculare, o stare generala de dinsconfort.
De obicei, virozele care au forma mai usoara dureaza intre 7 - 10 zile. Insa, daca acestea nu trec si se agraveaza mai tare sau mai apar si alte simptome, este nevoie de consultarea unui medic specialist.
Cum amelioram simptomele virozelor respiratorii la copii
Pentru ca sunt infectii virale, acestea nu se trateaza cu antibiotice decat daca sunt insotite de infectii bacteriene. De aceea, este important sa mergem la medicul pediatru pentru a pune un diagnostic corect si pentru a da medicamentul specific. Daca vom incerca sa gasim pe cont propriu tratamentul, putem complica sau chiar agrava si mai mult boala. In anumite cazuri medicul va recomanda spitalizarea pentru a putea monitoriza evolutia starii de sanatate, dar si pentru a administra tratament intravenos.
Daca starea de sanatate este relativ buna si nu necesita spitalizare este important sa creati un mediu cat mai confortabil acasa:
♦ pastrarea umiditatii in aer: pastram o temperatura optima in camera in care sta copilul, iar daca aerul este prea uscat putem folosi un vaporizator sau un umidificator. Acesta contribuie la ameliorarea tusei si la decongestionarea cailor respiratorii.
♦ hidratarea este un alt factor important. Administram supe calde, ceaiuri pentru a evita deshidratarea.
♦ repaus la pat. Organismul are nevoie sa se refaca, astfel ca este recomandat repausul la pat.
Cum combatem aparitia virozelor respiratorii la copii
In cazul gripei sunt recomandate vaccinurile de la o anumita varsta pentru copii. Insa pentru a combate si a preveni virozele respiratorii este important sa avem grija de imunitatea micutilor aceasta fiind un scut puternic impotriva bolilor. Suplimentele nutritive cat si o alimentatie corecta vor sustine o imunitate crescuta insa este important sa tinem cont si de alte aspecte.
Spalarea frecventa a mainilor. Este o metoda importanta de prevenire, mai ales ca cei mici au tendinta de a duce mereu mana la gura. De asemenea este important sa evitam expunerea la factorii de risc. Aglomeratiile sunt locul de unde putem avea contact direct cu virozele respiratorii astfel ca este bine sa le evitam pe cat posibil sau sa purtam masca de protectie. Copii la fel ca si adultii sunt vulnerabili la virozele respiratorii. Insa cu cat avem grija de imunitate, cat si de igiena, vom putea evita riscurile si complicatiile.