Cum aleg corect patutul si tipul de saltea pentru bebelus

Vine bebe pe lume in cateva luni, iar voi zburati ca albinutele ca sa cumparati tot ce va este necesar. Poate una dintre cele mai indragite activitati ale parintilor in aceasta perioada este amenajarea camerei celui mic. In special mama isi va dori ca totul sa fie ordonat, sa aiba toate cele necesare la indemana, decorul sa fie de poveste, fie ca e baiat sau fata. 

                                            

Mobilierul are si si rol util, dar si de dictare a design-ului. Iar prima piesa de mobilier pe care o cumpara parintii este patutul. Luand in considerare ca acesta va fi folosit vreme indelungata, decizia nu este tocmai una usoara. Si chiar si in cazul saltelei exista dezbateri mai ceva decat in cazul patului loc matrimonial. Si este firesc, fiindca un bebelus in plina dezvoltare doarme aproximativ 17 ore pe zi. Deci, alegerea saltelei necesita poate o atentie si mai sporita, fiindca va doriti sa aiba parte de un somn odihnitor, sanatos, sa se dezvolte armonios.

 

Sa incepem, intai, cu ce tip de patut poti alege si alte lucruri ce trebuie sa mai stii.

Este important sa alegi un patut din lemn de esenta tare cum ar fi cele din stejar, fag, artar sau frasin. Dimensiunile standard sunt de 60/120 cm sau 70/140 cm, iar acestea vor dicta si alegerea saltelei potrivite. Ai grija la spatiul dintre barele de protectie. Acesta nu trebuie sa fie mai mare de 6,5 cm. Altfel exista pericolul ca bebelusul sa isi prinda mana sau piciorul. 

In mod ideal, pentru cumpararea patutului ar trebui sa mergi intr-un magazin fizic, pentru a putea verifica si stabilitatea patutului, insa, daca nu ai aceasta posibilitate si trebuie sa comanzi online, cere ajutorul reprezentantilor. Criterii importante de luat in vedere cand alegi un patut sunt:

♦ sa nu prezinte crapaturi sau margini taioase;

♦ barele sa fie fixe, sa nu se roteasca;

♦ suportul saltelei sa fie fix si sa nu se curbeze;

♦ imbinarile trebuie sa fie solide;

♦ componentele sa fie bine asamblate conform instructiunilor;

♦ cadrul si tablia sa fie solide;

♦ vopseaua sa fie intacta si non-toxica.

 

Patutul convertibil: acest tip de patut este o varianta economica, o investitie pe termen lung. Odata ce copilul ajunge la varsta de 2-3 ani va fi suficient de puternic pentru incercarile de a escalada patul. Tablia se poate extinde si lateralele pot fi indepartate in aceasta perioada pentru a-l transforma intr-un pat de copii. Adaptarea copilului la noul loc de dormit este mai usoara, intrucat deja a fost familiarizat cu acel spatiu de cand era bebelus. 

Patutul cu sertare incorporate: sertarele inferioare sau laterale se vor dovedi foarte utile, fiindca atunci cand ai un copil parca nu-ti mai ajung spatiile de depozitare. Le poti utiliza pentru depozitarea hainutelor, paturilor, lenjeriei, scutecelor sau altor obiecte ce iti trebuie rapid.

 

Cum alegi salteaua potrivita

Este de preferat sa cumperi salteaua in acelasi timp cu achizitionarea patutului. Trebuie sa testezi daca se potriveste. Aceasta trebuie sa fie perfecta cu marimea patutului, fiindca astfel exista riscul sufocarii in spatiul liber intre cele doua. Un test pe care-l poti face: daca poti introduce mai mult de doua degete intre patut si saltea, inseamna ca dimensiunea saltelei nu este una potrivita. 

Densitatea este iarasi un criteriu relevant in alegerea saltelei pentru bebelus, iar aici vorbim despre saltelele de tip Memory Foam sau spuma de poliuretan. Aceasta se masoara in kg/m³. Salteaua este mai buna cu cat densitatea este mai mare. Densitatea mai mare inseamna mai multa spuma, ceea ce ofera o fermitate mai ridicata. 

Tine cont ca un bebelus nu are nevoie de o saltea moale. Aceasta trebuie sa aiba o fermitate ridicata, pentru a sustine cat mai bine corpul sau in plina dezvoltare. In cazul saltelei cu spuma de poliuretan, fermitatea adecvata este cuprinsa intre 20-25 kg/m³, iar in cazul celei de tip Memory Foam este de 50kg/m³. O saltea moale nu este recomandata in special pentru ca poate creste riscul de sufocare sau de aparitie a sindromului mortii subite. 

La capitolul grosimii salteaua trebuie sa aiba intre 8-10 cm pentru sustinerea adecvata a corpului bebelusului in timpul somnului. Cand alegi salteaua verifica sa aiba certificarea Oeko-Tex STANDARD 100. Astfel ai siguranta ca salteaua este organica si nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea bebelusului. 

 

Este salteaua Memory Foam potrivita pentru bebelusi?

Raspunsul este da! Iata cateva dintre avantajele unei astfel de saltele:

♦ pretul unei saltele Memory Foam este accesibil;

♦ este confortabila si ofera o buna sustinere corpului;

♦ este eco friendly;

♦ este trainica, nu i se modifica proprietatile in timp;

♦ structura spumei permite evaporarea umiditatii si contribuie la reglarea termica a corpului;

♦ este usoara.

 

Ideal ar fi sa folositi si o husa de pat impermeabila. Si, bineinteles ca nu toti parintii isi permit sa cumpere lucruri extravagante, se rezuma la strictul necesar. Mai primesc hainute sau alte obiecte de la alti prieteni sau membri ai familiei ce au avut bebelusi. Chiar daca multe dintre ele se preteaza a fi second hand, pentru ca bebelusul creste repede si unele investitii nu-si au rostul, totusi salteaua nu trebuie sa fie una dintre ele. Este extrem de important ca aceasta sa fie noua, sigura, curata, in special fiindca imunitatea bebelusului este scazuta in primele luni ale vietii. 

Somn usor puisor!