Cum alegi biberonul potrivit - top factori de care sa tii cont

Nu toti bebelusii pot fi alaptati sau numai alaptati. Sunt multe cazuri ale celor hraniti mixt sau exclusiv cu laptele formula. Si, de cele mai multe ori, acest aspect nu este o alegere a mamei, ci o situatie medicala impusa. Altfel nu poate, iar de hranit bebelusul trebuie sa il hraneasca. Din fericire pentru astfel de mame si bebelusi exista acum in comert lapte formula.

                                             

In alte vremuri, bebelusul privat de laptele matern ar fi crescut cu deficiente. Credeti sau nu, in unele cazuri au fost si masuri disperate de genul bebelusul sa fie alaptat de alta mama. Atat timp cat primea ce avea nevoie, hrana, nu mai conta cine il alapta. Sa trecem peste, bine ca vremurile la ora actuala sunt diferite! Hranirea cu biberonul vine insa si cu alte griji, de la constanta igienizare si sterilizare a accesoriilor folosite pentru hranire si pana la tipul de lapte formula ales. In plus, ce tip de biberon trebuie folosit?! 

 

Tetina si biberonul, alese in functie de varsta bebelusului 

Nu orice biberon sau tetina gasite in comert, in magazinele de nisa, vor fi si ceea ce trebuie pentru bebelus. Dincolo de diferente de marca sunt cele de marime. Daca veti alege un anumit tip de biberon de la brandurile de renume, cu siguranta ca tetina compatibila este una tot din gama acelui brand. Chiar si asa sunt categoriile de varsta ce trebuie avute in vedere. 

Au forme diferite, marimi diferite, materiale diferite din care sunt confectionate. Cum le distingem deci?

 

Material 

Nu sunt mai mult de doua optiuni, respectiv biberoanele din sticla sau cele din plastic. Teama mamelor este ca plasticul sa nu fie cel ce contine tot felul de compusi chimici. In plus, pentru ca lichidul din biberon va fi mai mereu cald, pentru ca biberonul va fi supus in mod repetat procesului de sterilizare, sub efect termic pot fi eliberati acei compusi toxici - bisfenol A, printre cei mai de temut, precum si ftalatii.

In alegerea biberonului urmarim deci ca materialul sa fie unul potrivit si anume sa nu contina acei compusi chimici, daca este din plastic. De asemenea, la cele din sticla atentie la greutatea lor si la indicatiile oferite de producator, in sensul in care nu pot fi utilizate atunci cand cel mic isi exerseaza independenta si doreste sa mentina biberonul si singur. 

 

Marime 

Biberoanele pot avea marimi atat de diferite, de la 50 de ml si pana la 200 de ml. In functie de categoria de varsta si care este cantitatea de lapte pe care o consuma la o masa, alegerea este dictata de acesti factori. 

Din motive practice unii aleg varianta biberonului ce are volum corespunzator cu cat este masa bebelusului la o anumita varsta. Spre exemplu, la 6 luni un bebelus care a inceput programul de diversificare va consuma 150 de ml de lapte si hrana solida in completare. Prin urmare, biberoanele alese sunt de minim 150 de ml. 

 

Forma 

Cele cilindrice sunt desigur printre cele mai uzuale, insa au dezavantajul de a fi inalte si astfel posibil sa nu incapa spre exemplu in dispozitivul pentru sterilizat. Exista de asemenea si acele biberoane cu forme mai ciudate, insa care pot fi un avantaj pentru bebelus - sunt usor de prins in mana. Nu in cele din urma amintim si despre cele care sunt concepute special incat sa limiteze colicii. Astfel, vor inclina biberonul la un unghi de 30 de grade. 

Asadar, biberonul anti colici, precum si tetina anti colici nu sunt mituri. 

 

Cand inlocuim biberonul? 

Pe masura ce bebelusul creste si nevoia sa de hrana este mai mare, vor fi necesare si alte biberoane. Inlocuirea este, deci, fireasca in functie de aceasta etapa. In plus, calitatea produsului este cea care dicteaza desigur si acest lucru, cand trebuie inlocuit. Unele biberoane pot prezenta urme vizibile de uzura, astfel incat le veti inlocui de indata. De asemenea, inlocuirea este fireasca daca tetina este uzata sau pur si simplu marimea acesteia trebuie schimbata. 

Inevitabil, probabil va veti gandi si la cate biberoane avem nevoie. Pentru un bebelus hranit doar cu lapte, in medie pe zi vor fi folosite intre 6 si 8 biberoane zilnic.  

 

In concluzie 

Treaba grea de ales astfel de produse. Daca ne gandim ce ar putea merge rau, un flux prea mare de lapte pe care bebelusul il inghite inseamna risc de inec cu lichid, cum un flux mai mic decat ar trebui inseamna ca bebelusul va depune efort prea mare pentru a se alimenta. Inghitind mult aer inseamna ca va avea mai multi colici. 

Alegerea biberoanelor si a tetinelor este o provocare pentru parinti. Exista si tendinta de a alege ce este mai colorat, cu print vesel, insa aceste aspecte nu au de-a face cu siguranta ca produsul este de calitate. Nu degeaba unii mizeaza pe brandurile celebre ale nisei. 

Atentie! Chiar daca cel mic este hranit cu lapte matern, daca mama foloseste o pompa de san si stocheaza lapte, tot vor fi necesare biberoane, pentru folosirea laptelui stocat. Iar pentru igienizare corecta nu uitati de achizitia unui sterilizator.