Cum amelioram comportamentul agresiv al copiilor?

Vi s-a intamplat sa aveti discutii cu cel mic si dintr-o data sa va treziti in mijlocul unei crize? Cu plansete si agresivitate, pana cand se descarca, sunteti uimiti de cum se manifesta. Episoadele de agresivitate pot sa apara in diferite contexte. Prin urmare cauzele pot fi diferite, iar abordarea situatiei este diferita. 

                                             


 

Comportament agresiv la 2-3 ani 

In aceasta etapa copilul incepe si gradinita, intrarea in colectivitate aduce numaidecat si schimbari. Daca acasa are parte de toata atentia adultilor, in colectivitate lucrurile se schimba, este un singur adult responsabil de mai multi copii, atentia este impartita. Pot sa apara frustrari implicit din acest punct de vedere.

O alta cauza a agresivitatii poate fi chiar frustrarea de a nu se putea exprima. Fiecare copil este diferit, are o dezvoltare diferita in sensul in care limbajul sau este mai precar fata de altii de aceeasi varsta. O alta diferenta este intre dezvoltarea fetelor fata de cea a baietilor. Pe masura ce observa ca cei din jur isi exprima mai mult si mai clar preferintele, poate avea frustrarea de a nu reusi sa faca la fel. Devine agresiv la insistentele celor din jur de a pronunta cuvinte. 

Agresivitatea este explicata si tinand cont de mediul de familie. Copiii sunt educati prin fapte, nu prin vorbe. De cele mai multe ori, cand sunt mici, nu isi dau seama de realele implicatii ale faptelor. Ei doar imita. Asadar, daca au parte de mediu ostil acasa, daca sunt educati barbar, cu agresivitate, vor face acelasi lucru si cu cei din jur. 

Nu in cele din urma, agresivitatea poate fi un raspuns in privinta starilor sale, pe care nu stie sa le gestioneze. Apare mai cu seama in situatii limita pentru copil, cand experimenteaza frica, rusinea, starile de anxietate si nu numai. 

 

Cum sa va ajutati copiii 

Parintii sunt direct responsabili de modul in care un copil creste, se dezvolta, se manifesta. Comportamentul agresiv o data observat nu trebuie incurajat. Trebuie sa fiti arhitecti pentru copiii vostri. Ii veti ghida astfel incat sa isi corecteze problemele legate de comportament. 

Concret, ce poate face un parinte pentru a indrepta comportamentul agresiv al copilului? Caci fara masuri luate, nu ne putem astepta la altfel de rezultate. 

 

Validare 

Este important ca cei mici sa aiba parte de validare. Agresivitatea lor poate sa apara din momentul in care nu le sunt validate emotiile si totul merge la extrem. Nu are de ce sa iti fie frica, spun parintii adesea cand incearca sa linisteasca pe copii in cazul in care le este frica de intuneric. Asta nu ajuta. 

Emotiile validate transmit copilului ca este ok pentru fiecare dintre noi sa se simta rusinat uneori, sa fie furios, sa fie nervos, anxios etc. Digera emotiile si starile ce il incearca si merge mai departe. Insa agresivitatea nu este un raspuns. 

 

Cu calm 

Agresivitatea copilului poate fi destul de deranjanta. Parintii pot avea de asemenea reactii necorespunzatoare. Cu calm, aratand ca iti pasa, esti acolo, ca esti disponibil pentru el. Nu exista cheia succesului. Exista in schimb, sanse sa recastigati teren cu o educatie blanda, fara agresivitate, daca sunteti calm in gestionarea acestor situatii. Sa nu uitam ca cei mici imprumuta practic de la parinti starea pe care o au. 

 

Uite-ma, asculta-ma! 

Agresivitatea poate fi explicata prin nevoia de atentie. Traim vremurile in care tehnologia este tot timpul parte din vietile noastre, cand cei mici stau ore in sir in fata ecranelor. Iar asta duce foarte repede la dependente. Agresivitatea apare ca reactie a energiei neconsumate, a frustrarii cand ecranul sau favorit ii este indepartat sau cand are parte de lipsa de atentie din partea parintilor. Este un alt mod de a spune, indirect, uite-ma, sunt aici, iar tu nu ma asculti! 

 

Asocieri sanatoase 

In momentul in care copilul devine agresiv, trebuie sa urmariti care este factorul declansator. Caci daca ar avea o alergie spre exemplu, ati fi atenti sa nu mai consume un aliment anume. Intelegand ce se intampla cu cel mic, veti sti si cum sa il ajutati. Validati emotia, starea, calmati spiritele. Specialistii ne vorbesc despre necesitatea de a-l indeparta pe copil de mediul in care este, va fi retras din grupul de copii spre exemplu. Oferiti caldura materna, intelegere si propuneti un joc. 

Pentru a elimina toata acea stare negativa, acel stres, provocati-l sa faca ca un leu, sa sara, sa danseze, sa isi consume acel moment de stres. 

 

Adresati-va unui specialist

Sunt multe cauze si deci multe abordari in ceea ce priveste agresivitatea in randul copiilor. Cand situatia pare ca va depaseste nu ezitati sa consultati un specialist. Poate ca este nevoie de consiliere de familie, poate ca exemplul matern este unul gresit. Din necunoastere puteti gresi, insa mai rau este sa nu constientizati situatia si sa nu luati masuri. O vizita la psiholog este poate un punct de start pentru a descoperi raspunsuri ale unor intrebari care va framanta. 

Agresivitatea nu trebuie sa aiba ca raspuns aceeasi moneda. Comportamentul nociv a avut cu siguranta debut undeva, poate fi corectat, insa nu tolerat.