Cum iti dai seama ca bebelusul are febra si cum trebuie sa actionezi

Viata de mama este plina de aventuri. Cand crezi ca aveti deja un ritm comun, ii stii preferintele, ii cunosti grimasele, totul se schimba. Cand crezi ca esti deja in alerta cu tot ce se intampla, apar alte si alte transformari. Este firesc, ritmul de crestere si dezvoltare mai ales in primul an de viata este unul accelerat. 

                                              
Vine si acel moment de prima raceala, prima febra. Mereu o prima experienta este presarata cu teama, mai ales teama de necunoscut. Prima febra - cum o gestionam, ce este de facut si mai ales, cum ne dam seama ca bebelusul are febra? 

 

Primul pas, identifica situatia - cand febra e febra sau doar o teama 

Conform unui ghid medical pe care orice medic de familie sau chiar pediatru il mentioneaza parintilor, se considera febra orice temperatura ce depaseste pragul de 38 de grade. Sub aceasta valoare, este stare subfebrila. Iar mai concret, febra este clasificata astfel:

♦ stare subfebrila: 37-38°C;

♦ stare febrila moderata: 38-39°C;

♦ stare febrila ridicata 39-41°C;

♦ hiperpirexie: 41-42°C.

 

Primul pas pentru a identifica febra este bineinteles sa masori temperatura. Iar la bebelus de pana la un an de zile, acest lucru se va intampla clasic. Recomandarea este de a lua temperatura rectal, iar termometrul sa fie unul bun, precis. Exista acum si variante de termometre pentru a identifica temperatura axiala, la tampla sau din ureche. Totusi, acestea pot fi o a doua optiune, spun specialistii.

Pana la doi ani ar ramane ca prima optiune citirea rectala, a doua cea de la subrat. De la 5 ani poate fi citita temperatura orala si ca a doua optiune cea de la ureche sau subrat. 

Pana la citirea termometrului ce indica fara doar si poate febra sau starea subfebrila, dupa caz, orice parinte isi poate da seama de situatie. Local, bebelusul este mai fierbinte, mai ales la extremitati si in mod special la cap, la tample. Poate fi mai apatic de asemenea, refuza hrana, chiar si laptele (fie el matern sau formula), este somnoros, doarme mai mult, plange fara motiv. 

 

Stare febrila - primele masuri 

De regula febra este un simptom dintr-un tablou clinic complex. Aceasta nu ar trebui sa dureze mai mult de 3 zile. In tot acest timp pot sa apara si alte simptome, in functie de ceea ce a declansat febra. Nu este exclus in cazul bebelusilor sa vorbim despre o usoara stare febrila cauzata de eruptia dentara si in mod special cand ies dinti grupati, adica minim doi odata sau in cazul maselelor, de altfel ceva mai dureroase. Pot exista de asemenea simptome precum diaree. 

In alte cazuri starea febrila este explicata de raceala, diverse afectiuni, fie boli ale copilariei - roseola infantum la cei mici, rotavirus spre exemplu. Cauza poate fi oricand virala sau bacteriana. Rosul in gat este una dintre cele mai frecvente situatii, insa nu singura. 

Primele masuri, spun specialistii, nu sunt neaparat legate de a actiona asupra febrei. Asta pentru ca organismul trebuie sa lupte si astfel imunitatea este stimulata. Mai ales in cazul starilor subfebrile nu este neaparat necesar de administrat siropuri impotriva febrei. Bebelusul este supravegheat si este urmarita evolutia situatiei. 

In cazul unei stari febrile, incepand cu 38 de grade, primele masuri sunt:

♦ Administrarea cantitatii optime de sirop pe baza de paracetamol sau ibuprofen - dozajul depinde de varsta bebelusului si de greutatea sa. 

♦ Daca febra continua, vor fi administrate la interval de minim 4 ore, prin rotatie, doua siropuri, alternativ, pentru a actiona impotriva febrei si a simptomelor cu care se confrunta bebelusul. 

♦ Va fi hidratat corespunzator, i se va oferi si apa la cerere, nu va fi infofolit, ci mai degraba mentinut cat mai subtire imbracat. Pot fi aplicate comprese cu apa la nivelul tamplei. Nu apa rece, nu apa cu otet! Asta pentru a incerca local scaderea temperaturii. 

 

Cand mergem la medic

La un prim episod de acest gen orice parinte se agita si se prezinta la medic in scurt timp. Nimic gresit. Mai ales in primele luni de viata, orice simptom este alarmant pentru dezvoltarea corecta a celui mic. 

Se impune prezenta la medic, chiar de urgenta, cand:

♦ Starea febrila apare la sugar de sub 6 luni. 

♦ Cand febra este asociata cu greata, varsaturi, apatie, ameteli, refuz de alimentare si hidratare.

♦ Vomita in jet, are diaree severa. 

♦ Febra nu scade la administrarea unui sirop sau scade prea putin si se mentine ridicata. 

♦ Cand febra dureaza de mai bine de 3 zile. 

 

Risc de convulsii febrile 

Intr-un context febril, riscul este cel de a dezvolta convulsii febrile. De regula apare la copii intre 12 si 18 luni, in situatii in care temperatura a ajuns la peste 38 de grade. Doar o mica parte din grupa copiilor, aproximativ 4% din ei pot ajunge sa faca convulsii febrile. 

O astfel de situatie este stare de urgenta si impune imediat ajutor de specialitate. Este adevarat ca un astfel de episod poate fi traumatizant pentru toata lumea, pentru cel mic, dar si pentru parinti, mai ales in contextul fricii, a panicii. Nu se poate spune ca exista maniere de a preveni o astfel de situatie. Exista un risc crescut de a face convulsii in cazul celor care au istoric in familie de astfel de cazuri. Apare pe fond febril, insa in momente in care febra creste brusc la valoare foarte mare. 

 

Mituri despre febra 

Este posibil ca din lipsa de informatie, din teama de a nu gresi, orice parinte sa fie exagerat in reactii. Stiti sigur ca este febra cand termometrul indica asta. Nu este necesara administrarea de medicamente daca temperatura este de sub 38 de grade. Orice administrati ar trebuie sa fie conform indicatiilor medicului supraveghetor, pediatrului sau medicului de familie pe care il aveti. 

Cand cel mic are febra nu trebuie izolat, tinut in casa, ci este nevoie de consult medical pentru a lamuri cauza. Daca nu este o cauza bacteriana sau virala, incat sa poate avea o boala contagioasa, bebelusul poate fi scos la plimbare, poate avea rutina de zi cu zi, in masura in care starea sa este una permisiva in acest sens. 

 

Sa avem sanatate!