Copilul vostru incepe gradi! Devine un motiv de bucurie si entuziasm aceasta zi, insa la pachet vin si fricile si intrebarile. Nu stiti daca se va adapta noului mediu, nu stiti daca va fi tratat corespunzator, habar nu aveti cum va interactiona cu ceilalti copii si lista poate continua. Este primul pas inspre educatia sa scolara, ce difera de educatia de acasa, unde este mai mereu cocolosit si are parte de afectiune non-stop.
In afara de sentimente de curiozitate despre noua rutina si noul mediu, parintii vor trece prin stari de anxietate, vor fi incordati nestiind la ce sa se astepte, ingrijorati si tematori ca al lor copil pleaca din siguranta casei intr-un loc pe care nu-l pot controla. Chiar si cei mici vor avea anxietate, din cauza separarii de parinti, gasindu-se printre fete straine, departe de casa, deci este important sa stiti cum sa il ajutati sa treaca peste perioada de acomodare cu brio.
Prima zi de gradi - cum sa il pregatesti psihic
Conform specialistilor, este indicat sa il pregatesti din timp pentru acest eveniment. Indicat ar fi ca acest lucru sa fie facut cu cateva luni inainte pana in ziua cu pricina. Este o etapa importanta din viata celui mic, deci iata cateva sfaturi ce il vor ajuta sa se adapteze mai rapid noului mediu:
Vorbeste cu copilul tau despre mersul la gradinita - pentru a diminua din starile anxioase, explica-i in detaliu cum va decurge o zi la gradinita, povesteste-i despre noile lucruri ce le va invata, despre distractie si noi prieteni, despre doamna educatoare si incurajeaza-l sa-ti vorbeasca despre temerile sale. Introducerea ideii de gradinita in mintea copilului trebuie sa fie facuta intr-un mod cat mai pozitiv, in niciun caz atribuindu-i o imagine negativa, cum ca la gradinita nu o sa mai faca mofturi, el simtind ca acel loc devine o pedeapsa pentru el. Incurajeaza-l sa vada in mod pozitiv aceasta noua experienta, pentru ca la gradi va invata o multime de lucruri interesante si frumoase.
Spune-i despre noul program pe care il va avea - Nu ii baga in cap ideea de cate ore va sta, ci mai degraba refera-te la program in termeni de dimineata, la pranz si dupa-amiaza. Explica-i cum va decurge o zi, de la trezitul de dimineata, micul dejun, drumul catre gradi, mesele pe care le va lua alaturi de restul copiilor, poate la amiaza vine buni sau tati pentru o scurta plimbare in parc. Mai pe seara spune-i ca cineva il va astepta, dupa care va merge acasa, incepe relaxarea si se va pune la somn la ora stabilita. Este important sa ii modificati programul cu cateva saptamani inainte de a merge la gradi, pentru a se obisnui mai usor.
Mergeti in vizita la gradinita aleasa - In functie de cum va permite timpul, ideal ar fi sa mergeti de cateva ori la gradinita pentru ca cel mic sa se familiarizeze cu imprejurarile, sa inspecteze locul de joaca, jucariile, salile si alte puncte care sunt atractive pentru el. Ideal ar fi sa aiba intalnire si cu educatoarea pentru a se obisnui putin cu ea, sa poarte cateva conversatii, iar la finalul unei vizite chiar sa faca o poza impreuna cu ea la locul de joaca. Aceasta poza o puteti inrama si aseza undeva in casa unde sa o vada zilnic, pentru a stimula entuziasmul si asteptarea pozitiva a copilului. Aducandu-si aminte de ziua aceea distractiva in care ati vizitat gradinita si lucrurile ce i-au placut, va fi cu atat mai nerabdator sa inceapa gradinita.
Luati-l cu voi la cumparaturile necesare pentru gradinita - Va fi o activitate fun, ii va face placere sa participe in aceasta activitate, in special daca il lasati pe el sa isi aleaga obiectele. Lasati-l pe el sa isi aleaga ghiozdanul, creioanele colorate si altele necesare si fiti entuziasmati de fiecare alegere pe care o face. Prin asta ii transmiteti ca aveti incredere in deciziile pe care le ia. Chiar si cand vine vorba de haine, implicati-l si pe el, fiindca se va simti mai bine in special fiindca ii vor placea.
Invata-l din timp bunele maniere si sa respecte regulile - La gradi este important ca acesta sa fie cat de cat familiarizat cu anumite lucruri precum rabdarea, sa stie sa spuna “multumesc”,“te rog”, “poftim”, “cu placere”, sa nu vorbeasca neintrebat, sa ridice mana cand vrea sa comunice un anumit lucru, sa isi astepte randul, sa stie sa imparta fara suparare. Fiindca jucariile vor fi colective, trebuie sa invete sa daruiasca. Aceste lucruri incep acasa, fiindca cei mici isi imita parintii. Incercati sa ii dati anumite sarcini, sa il rasplatiti cu afirmatii pozitive cand le indeplinesc. Aceste lucruri ii vor creste automat si stima de sine, insa nu exagerati cu laudele. Un alt mod prin care poate invata respectarea regulilor, rabdarea si lucrul in echipa este sa va jucati jocuri impreuna.
Are o paturica sau un plus favorit? Lasa-l sa il ia cu el in prima zi - un obiect cu care s-a invatat, care ii aduce liniste si siguranta, il va ajuta sa treaca mai usor peste temerile din prima zi. Daca acesta sta in mod permanent cu voi, ziua despartirii va fi cu atat mai grea pentru el. De aceea este indicat ca voi sa incepeti din timp reducerea statului impreuna, mai lasati-l pe la bunici si alte rude, pentru a se invata cu separarea.
Prima zi de gradi a venit! - Luati-va la revedere intr-un mod scurt si optimist si asigurati-l ca va veti intoarce dupa el la ora stabilita, fara intarzieri. Tineti-va de cuvant pentru a nu il face sa se indoiasca de voi si cuvantul vostru. De asemenea, este important de stiut ca starea voastra emotionala va influenta copilul si adaptarea sa in noul mediu. Deci, fiti increzatori, optimisti si relaxati atat cand vorbiti despre gradinita, cat si in prima zi. Daca acesta va va simti nesiguri, panicati, tematori, implicit se va lasa si el contaminat de aceste stari si ii vor produce instabilitate interioara.
Fiecare copil este diferit, fiecare se va adapta in ritmul sau, deci aveti rabdare parinti, fiindca nimic nu este liniar. Empatizati cu fiecare emotie prin care trece in aceasta perioada, ascultati si intelegeti, observati-i indeaproape comportamentul si oferiti-i suportul vostru mereu.
Mult succes la gradi!