Cyberbullying. Ce este si cum il prevenim

Cyberbullying-ul reprezinta hartuirea online realizata prin tehnologii digitale sau dispozitive mobile. Hartuirea poate avea loc pe internet, pe retele de socializare, pe telefoane, pe platforme de jocuri sau de schimb de mesaje. Agresorii victimelor au ca scop infurierea, umilirea, instalarea fricii, denigrarea, amenintarea victimelor. Aceasta forma de bullying este din ce in ce mai raspandita. Se intampla in tacere, spre deosebire de bullying-ul normal. 

                                           

Odata cu digitalizarea, cu aparitia internetului si social media, au aparut si comportamente daunatoare si intimidante, ce pot fi raspandite si repetate. Este important sa constientizam ca ere o reala problema a societatii, sa intelegem cand se intampla aceste agresiuni si cum sa le prevenim. Agresorii se folosesc de platformele digitale pentru a ajunge la o audienta mai vasta, ceea ce inseamna ca pedepsirea acestora este cu atat mai dificila, fiindca de cele mai multe ori identitatea lor este anonima. Cyberbullying-ul este o problema moderna intalnita la nivel international, legi implementate exista in prea putine tari, de aceea societatea necesita o abordare mondiala pentru rezolvarea acesteia. 

Este important sa intelegem ca nu conteaza numai demascarea hartuitorilor, ci si faptul ca oamenii merita sa fie respectati atat in public, cat si in mediul online. Avand in vedere cat de repede se poate raspandi informatia pe internet, aproape imposibil de dat jos, viata victimelor poate fi la propriu distrusa in doar cateva clipe, neputand sa controleze situatia. O multime de oameni vor vedea ce se intampla, iar unii chiar vor participa in perpetuarea cyberbullying-ului. 

Te simti atacat chiar si in propria casa unde ar trebui sa fie locul in care te simti in siguranta. Copiii si adolescentii in special sunt afectati de cyberbullying si se simt rusinati sa ceara ajutor. Luand in considerare si faptul ca multi se confrunta si cu tulburari comportamentale, probleme mentale, cyberbullying-ul este calea fulgeratoare spre scenarii ingrozitoare, cum ar fi suicidul. Sa vedem mai jos cum arata cyberbullying-ul si ce masuri trebuie sa ia parintii.

 

Cazuri de cyberbullying:

♦ defaimarea unei persoane, prin raspandirea minciunilor, postarea unor poze sau clipuri jenante pe retelele de socializare;

♦ mesaje suparatoare sau amenintatoare;

♦ furtul identitatii unei persoane si folosirea acesteia pentru a face rau;

♦ furtul parolelor conturilor;

♦ crearea unor profiluri false cu pozele cuiva.

 

Bullying-ul fata in fata, fizic, psihic si verbal, se poate intampla concomitent cu cel online. Problema este ca, in cazul cyberbullying-ului, acesta lasa amprente digitale, deci viitorul victimei poate fi compromis. Insa, in acest caz se pot obtine dovezile necesare pentru a stopa agresorii. Efectele cyberbullying-ului pot dura ani buni.

 

Efectele bullying-ul:

♦ sentimentul de vinovatie;

♦ victima se simte stanjenita, proasta, furioasa, suparata, neputiincioasa, rusinata;

♦ victima se simte prinsa intr-o situatie fara scapare;

♦ victima se simte exclusa;

♦ victima se simte izolata, singura, simtind ca nimeni nu vrea si nu poate sa o ajute si sa o sustina;

♦ apar sentimente de frica, nesiguranta;

♦ apar depresia, stresul si anxietatea;

♦ apar insomnii, dureri de stomac sau de cap;

♦ in cazuri extreme, cyberbullying-ul duce la suicid.

 

Ce trebuie sa faca parintii

Parintii trebuie sa explice copiilor ce este cyberbullying-ul, cum sa-l recunoasca atunci cand se intampla. Copiii trebuie informati despre impactul si riscurile petrecerii unui timp prelungit in mediul online, atat asupra lor, cat si a celorlalti. Controlul parental va vine in ajutor, configurand dispozitivele copiilor vostri, limitand astfel accesul spre parti ale internetului ce ii pot pune in pericol si in special in ceea ce priveste setarile de confidentialitate. 

Copiii trebuie invatati sa ceara imediat ajutorul, indiferent de tipul de bullying. Daca nu sunteti prezenti cand se intampla, sfatuiti-i sa apeleze la un consilier, un profesor preferat, directorul scolii sau la o persoana competenta. Pentru a pune capat bullying-ului este important sa invatati copiii sa adune dovezi, salvarea mesajelor, capturi de ecran ale retelelor de socializare, iar apoi sa fie raportate faptele. Parintii trebuie, de asemenea, sa fie constienti de “masquerading”, ceea ce inseamna utilizarea unei identitati false pentru a hartui persoane. Exista numeroase cazuri in care hartuitorii pretindeau a fi celebritati, atragand astfel atentia copiilor. 

Invatati copiii sa nu le fie frica sa vorbeasca cu voi atunci cand se intampla o astfel de situatie. Insa, nu tuturor copiilor le este si usor sa vorbeasca parintilor, asa ca sfatuiti-i sa se adreseze adultului in prezenta caruia se simt confortabil, in siguranta. Invatati-i ca oricine poate fi victima bullying-ului, inclusiv prietenii lor. Daca observa ca un prieten este hartuit in viata reala sau in mediul online si acesta nu stie ce sa faca, educatia copilului vostru pe aceasta tema il poate salva pe prietenul sau. 

Copilul vostru trebuie sa stie sa asculte, sa inteleaga ce se intampla, sa fie un sprijin pentru prietenul sau si sa stie ca vrea sa-l ajute, iar mai apoi sa identifice un adult de incredere caruia sa se adreseze ca problema sa fie gestionata. Din pacate, nu se poate face nimic momentan pentru stoparea completa a cyberbullying-ului, insa putem sa ne informam si sa crestem generatii de copii capabile sa se apere, sa fie empatici, sa stie mai bine cand sunt in situatii periculoase si cum trebuie sa reactioneze.