Diversificarea precoce ii poate crea bebelusului o multime de probleme grave de sanatate, ce se vor extinde pe termen lung. Majoritatea medicilor pediatri recomanda parintilor sa nu introduca in dieta micutului alimente solide mai devreme de varsta de 6 luni. Multe mame fac aceasta tranzitie prea devreme, undeva in jurul varstei de 4 luni, conform unui studiu ce a fost publicat in jurnalul Pediatrics. Riscurile diversificarii inainte de termen sunt necunoscute de multe mame, de aceea noi te informam exact care sunt acelea.
Asteapta ca bebelusul tau sa aiba varsta potrivita
Unele mamici cred ca obisnuirea celui mic cu alimente solide inainte de 6 luni le va fi benefic, ceea ce este complet fals. Expertii sustin ca trebuie sa astepti sa implineasca varsta de 6 luni, iar pana atunci dieta sa consiste doar din lapte, fie el matern sau laptele formula. Aceste tipuri de lapte contin toti nutrientii necesari pentru ca bebelusul sa se dezvolte sanatos si armonios.
Alimentatia complementara inceputa inainte de 6 luni poate duce la afectiuni ale functiilor digestive, functii care sub varsta de 6 luni nu sunt inca dezvoltate complet pentru a accepta alte alimente decat laptele. Tot in jurul acestei varste copiii isi sustin mai bine capul, pot sta sprijiniti in sezut, conditii ce sunt esentiale pentru consumul de alimente solide, pentru a preveni riscul de inecare.
Cand se incepe perioada de diversificare nu este importanta cantitatea de alimente solide pe care o mananca bebelusul, ci obisnuirea lui cu acestea. In tot acest timp, nu se intrerupe hranirea lui cu lapte matern sau formula.
Motive pentru care sa nu incepi diversificarea inainte de 6 luni
Pana la varsta de 4 luni, cel mic are doar reflexul de supt si nu va sti sa mestece alimentele. Alte motive ar mai fi ca alimentele solide sau piureurile nu au aceeasi valoare nutritiva ca laptele, ci mai degraba sunt bogate in calorii, cu o valoare nutritionala scazuta, ce pot duce la obezitate in viitor. Bebelusul nu este suficient de dezvoltat pentru a inghiti sau digera alimentele in mod corespunzator inainte de aceasta varsta. Diversificarea inceputa de la 4 luni poate cauza alergii, eczeme, iar unii cercetatori spun ca ar putea exista o asociere cu afectiunile cronice precum boala celiaca sau diabetul.
Daca este hranit exclusiv la san in aceasta perioada, bebelusul va avea o imunitate sporita impotriva bolilor. Sistemul lui digestiv are timp sa se dezvolte pana la 6 luni, iar daca se incepe diversificarea prea devreme pot apara si probleme ca stomacul deranjat, balonare, constipatie si multe altele.
Inceperea diversificarii este un proces complex, fiindca fiecare copil este diferit si are preferintele sale. Alimentele trebuie introduse in meniu, in prima parte a zilei, fiindca atunci bebelusul este cel mai odihnit, implicit cooperant in incercarea de gusturi si texturi noi. In aceasta perioada el isi va forma preferintele pentru unele alimente, iar astfel tu vei sti exact care formula va fi buna pentru el.
Iata cateva reguli simple pe care sa le urmezi cand incepi diversificarea
♦ Introdu un singur aliment in meniu timp de 3-4 zile, dupa care poti face o schimbare. Astfel poti observa daca cel mic este alergic la ceva.
♦ Creste cantitatea progresiv. Ofera o lingurita, apoi 2, apoi 3, pana cand ajungi la cantitatea recomandata varstei celui mic, in asa fel incat sa poti inlocui o masa pe baza de lapte.
♦ Nu adauga sare sau zahar in mancarurile sale.
♦ Mancarea trebuie sa fie la temperatura corpului.
♦ Introdu si alimente care sunt bogate in fier.
♦ Cand doresti sa incerci combinarea alimentelor, asigura-te ca bebelusul le tolereaza individual.
♦ Incepe sa creezi un ritual al meselor, ce include si igiena din timpul mesei, spalarea mainilor, guritei si folosirea bavetei.
Diferite tipuri de diversificare
Diversificarea clasica este formata dintr-o schema alimentara bine stabilita. Este recomandat ca in aceasta etapa sa se foloseasca tacamuri din materiale non-toxice special concepute pentru bebelusi, care sunt rezistente si se pot spala la masina de spalat vase.
Pentru a evita murdaria, utilizeaza bavetele din materiale organice, ce vor proteja hainele bebelusului. Avantajul acestui tip de diversificare este ca se evita riscul de inec, fiindca bebelusul se va obisnui sa fie hranit de cineva, iar astfel este evitata si murdaria. Totusi, acesta este si un dezavantaj, pentru ca nu se invata sa mestece singur, fiindca alimentele vor fi pasate si va invata mai greu sa se hraneasca singur. De aceea, este important ca dupa un timp sa inceapa si autodiversificare si diversificarea mixta, care este combinatia celor 2 metode.
Conteaza ordinea in care introduci orice aliment. Fructele, cerealele si legumele sunt un bun start. Mai mult decat atat, daca te-ai hotarat sa incepi cu o anumita grupa, mentine-o pe cea pe care ai ales-o. Nu introduce astazi fructele si peste 4 zile altceva. Proteinele precum carnea, pestele, lactatele sau ouale este bine sa fie evitate la aceasta varsta.
In ceea ce priveste cerealele, este recomandat sa le folosesti pe cele fara gluten, cum ar fi cele pe baza de orez. La capitolul fructe, poti incerca sa introduci in dieta, merele, perele, bananele, caisele, piersicile, nectarinele, mango, prune, dovleac sau avocado, dar doar la recomandarea medicului pediatru. In afara de banane si avocado ce trebuie sa fie alese cat mai coapte, daca iti doresti ca cel mic sa le digere mai bine celelalte fructe pana implineste 8 luni, le poti gati la abur timp de 10-15 minute. Pentru supe si piureuri se recomanda legumele radacinoase precum morcovul, radacina de patrunjel si pastarnac, telina cartofi dulci, ardei, ceapa, fasole verde si dovlecei.
In cazul autodiversificarii, bebelusul invata sa manance singur bucati mici de alimente. Avantajul acesteia este ca bebelusul va invata sa foloseasca tacamurile, va invata sa manance in ritmul sau si procesul de masticatie devine mai usor si mai bun. Va fi curios in testarea noilor gusturi, mirosuri, texturi si culori. Dezavantajul ar fi ca nu poti controla cantitatea pe care o mananca bebelusul, fiindca se va juca si trebuie supravegheat permanent pentru a nu se ineca.
In plus, exista riscul de aparitie a alergiilor, fiindca in acest tip de diversificare nu se introduce cate un aliment pe rand ca in cazul diversificarii clasice. In cazul diversificarii mixte, poti oferi celui mic piureuri sau supe impreuna cu alte alimente de dimensiuni mai mari, pe care acesta sa le poata mesteca singur, fara ajutor.
Indiferent de etapa diversificarii in care se afla bebelusul, este important sa nu fie lasat niciodata nesupravegheat in timpul mesei. Fii dispusa sa il lasi sa isi aleaga si singur alimentele pe care doreste sa le incerce, fii pregatita pentru accidentele ce se vor produce in jur, fiindca el va incerca sa manance singur, sa se joace cu obiectele si mancarea din fata. Murdaria face parte din aventura asa ca bucura-te de aceste momente amuzante cu bebelusul tau!