DE CE sa evitam zaharul in alimentatia celor mici? Reguli de urmarit

Multi nutritionisti numesc zaharul si “moartea alba” si asta pentru ca provoaca in organism o serie de dezechilibre. Se pare ca acest aliment nu are nicio valoare nutritiva, acesta transformanu-se in corp in depozite de grasime si toxice. In plus, zaharul provoaca diabet, supune inima la eforturi suplimentare si favorizeaza de asemenea depunerile de colesterol. Acest lucru se intampla atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor, fapt pentru care ar trebui sa acordam o atentie deosebita alimentatiei. Daca ar fi dupa cei mici, dulciurile nu ar fi masa lor preferata in fiecare zi, iar unii parinti spun ca zaharul in cantitati mici nu ii afecteaza si le ofera zi de zi cate o “recompensa”, fie ea in cantitate mai mica sau mai mare. 

                                            

Cert este ca perioada de diversificare ar trebui sa se rezume doar la alimentele sanatoase, cele care nu contin zahar. Cu cat cel mic descopera cat mai tarziu zaharul, cu atat mai bine. Chiar este important ca cel putin in primii ani din viata cel mic sa nu consume alimente ce au in compozitie zahar rafinat sau nerafinat. Acest lucru il va obisnui cu acel gust de dulce si va cere in permanenta, insa odata cu aceasta in va creste si predispozitia catre obezitate. 

Desigur ca eliminarea completa a zaharului este foarte dificila de realizat. Cunoastem faptul ca lactatele, fructele, legumele, cerealele integrale, cat si anumite tipuri de seminte, contin zahar. Insa, ce trebuie sa stim este faptul ca zaharul din fructe si legume nu poate fi comparat cu zaharul rafinat si asta pentru ca cel din alimente este metabolizat mult mai lent. Spre deosebire de cel procesat, zaharul din alimente furnizeaza calorii cu inalta valoare nutritiva. Tocmai de aceea fructele sunt recomandate intre mese, pentru ca starea de satietate este mai mare, fiind un continut din fibre alimentare. 

 

Consumul de zahar la copii poate fi limitat

Aportul de zahar poate fi limitat in ceea ce priveste copiii de peste 2 ani de zile, inlocuindu-l cu alte alimente ce nu contin zahar:

♦ oferiti celor mici lapte sau apa, in detrimentul bauturilor zaharoase.

♦ inlocuiti sucurile cu fructe precum piersici, banane sau conservele de fructe scurse (cele care sunt ambalate in sucul propriu sau chiar apa, nu cele in sirop).

♦ in sezonul rece fructele deshidratate sunt o alternativa in locul fructelor proaspete care se gasesc mult mai greu. 

♦ inghetata poate fi inlocuita cu un desert precum iaurt sau lapte integral cu fructe proaspete.

♦ renuntati la cerealele care contin zahar, cititi cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati.

 

Ce mai trebuie sa stim despre zahar

Poate ca are un gust bun, insa daca stam si ne gandim cu ce efecte adverse vine, am renunta la el.

Zaharul este daunator dintilor. Bacteriile din cavitatea bucala se transforma in acizi care distrug smaltul dintilor, fapt pentru care vor aparea si cariile. Cei mai multi dintre copii au probleme cu dantura inca de la varste fragete, iar unul din factori este zaharul. 

Pe langa asta, probabil ca stiti ce inseamna sa oferiti copilului, dulce seara, inainte de culcare. Energia va fi consumata prin joc, joaca, multe discutii, neliniste, nesomn si va fi multa oboseala in partea parintilor.

Ce trebuie sa stim este ca zaharul are un indice glicemic ridicat. Daca veti consuma o prajitura, zaharul pe care il contine se va asimila in sange imediat. Asta inseamna ca nivelul din sange creste, pancreasul reactionand imediat prin secretia de insulina, fapt pentru care se reduce foarte mult concentratia de glucoza, creierul primind un semnal ca organismul are nevoie de dulce. Practic asta se intampla atunci cand avem pofta de ceva dulce. 

 

Bebelusii sunt nascuti cu inclinatie spre dulciuri

Laptele matern este prima hrana pe care cel mic o cunoaste in primele 6 luni din viata. Pentru el este un adevarat deliciu. In plus este si dulce, deoarece contine zahar din alimentele consumate de catre mama.

Asta nu inseamna ca atunci cand incepeti perioada de diversificare trebuie sa induciti masa  celor mici. Le veti oferi fructele sau legumele necesare sau cele recomandate de catre medicul pediatru, fara a mai adauga zahar pentru ca ele il contin deja pe cel natural.  

 

Suntem dusi cu “zaharelul” de reclamele de la televizor

Asa cum am mai discutat si in articolele anterioare, televizorul are un impact foarte mare asupra copiilor, mai ales reclamele.

Multe dintre ele ne prezinta delicioase prajituri, pe care cei mici le adora si ne “demonstreaza” cat sunt de sanatoase si cat de fericit este copilul daca le mananca. Reclamele pentru dulciuri au acelasi efect ca reclamele cu jucarii. Atunci cand cei mici le vad si le doresc foarte mult, iar parintii de cele mai multe ori le fac poftele si le indeplinesc dorintele. 

Nu spune nimeni ca ar trebui sa le interzicem celor mici, insa conteaza foarte mult si limitele pe care le punem, pentru ca sanatatea ocupa loc fruntas, inaintea poftelor.