Dependenta de suzeta la copii. Cum il ajutam pe cel mic?

Ati avut nopti albe si suzeta v-a salvat de plansete continue. Acum insa, traiti teama  si frustrarea ca este nedespartit de suzeta. Dependenta de acest accesoriu este destul de pacatoasa. Ce e de facut?

                                         

 

Semnele de dependenta de suzeta 

Cumva, dependenta de suzeta se instaleaza rapid si pe nesimtite. Furati de linistea noptilor si de zambetul fara dinti al celui mic, parintii nu isi dau seama cum ajung destul de repede la o alta situatie problematica si anume la dependenta de suzeta. 

Nu se poate spune ca exista simptome care sa tradeze dependenta de suzeta, insa orice mama isi stie puiul, astfel ca este usor sa isi dea seama de unele aspecte:

 

♦ Nu adoarme fara suzeta. 

♦ Plange fara oprire cand nu o gaseste. 

♦ Daca o are la indemana o tine in gura non-stop. 

♦ Plange des cand nu are suzeta si indica semne, spre exemplu duce mana la gura, aratand sub o forma sau alta ce isi doreste. 

♦ In lipsa suzetei isi suge degetul. 

 

Cum scapam de ea 

Orice invat, are si dezvat, spune o vorba din popor. Insa nimic nu apare peste noapte, asadar aveti nevoie de un plan pe care sa il respectati, de perseverenta si constanta si de incredere ca aceasta este doar o etapa. 

Suzeta pare sa fie un inamic la un moment dat, caci unii pun in seama acesteia intarzierea de vorbire, tulburarile de alimentatie, intreruptul suptului si nu numai. Consecinte alte utilizarii suzetei pot fi de asemenea respiratia pe nas, dezvoltarea incorecta a maxilarului si a cavitatii orale, aparitia cariilor la varsta frageda. Desigur, depinde si de tipul de suzeta folosita. Aceasta trebuie sa aiba o forma anatomica si sa nu puna presiune inutila pe cerul gurii, sa nu fie mai mare decat ar trebui, conform varstei celui mic, astfel incat sa nu aiba influenta asupra cavitatii orale si cum se dezvolta aceasta. 

Cum scapam de suzeta? In pasi simpli, dar mai intai testand terenul. Incepeti prin a reduce, treptat, durata de utilizare a suzetei. Distrageti atentia cu orice altceva posibil, in timpul zilei. De preferat ca in perioada in care va pregatiti sa eliminati suzeta din viata celui mic sa nu aiba loc si alte schimbari majore in viata copilului - mutarea camerei, perioada de antrenament la olita sau fara pampers etc. 

 

Cand este timpul potrivit?

Parerile sunt foarte impartite. Daca ati ajuns deja la etapa 2 ani si inca exista suzeta in rutina copilului, este necesar sa va ganditi la limite impuse si sa scapati de ea. De altfel, specialistii spun ca daca tot ajungeti la acest accesoriu, acesta nu trebuie sa fie pe termen lung o solutie la plansetul copilului. 

Asadar, de renuntat, puteti renunta oricand. Sunt bebelusi care in perioada eruptiei dentare oricum simt nevoia sa roada orice, rup si tetina de la suzeta - atentie la orice mic defect al obiectelor pe care le baga in gura. Puteti inlocui in mod cat mai practic suzeta cu jucariile de dentitie. 

 

Rabdare, rabdare, rabdare 

Va fi necesar sa faceti front comun cu toti cei care se ocupa de copil. Daca are bunici in grija carora ramane, prieteni, tatal sau oricine altcineva trebuie sa pastreze regula fara suzeta. Explicati adultilor care este situatia si nu lasati suzete la intamplare sau in geanta bebelusului. Planul trebuie sa mearga pana la capat. Astfel un bebelus va intelege mai degraba ca mama este bau bau, ca este cea rea din povestea sa, singura care nu ii da ceea ce isi doreste cel mai mult si anume suzeta. Sau va deduce ca daca plange mai mult si mai tare, in cele din urma tot obtine ce isi doreste. 

Faceti altfel de asocieri. Suzeta este calmul lui sau parte din ritualul la somn? Atunci cautati alte metode prin care sa il linistiti cand este cazul - leganati, plimbati copilul, ii cantati, etc. Sunt si melodii clasice care au un rol in a calma un bebelus nervos, frustrat, stresat sau obosit. Incercati sa gasiti o jucarie favorita care sa il insoteasca la somn. 

 

Ajutor! 

Unii incearca varianta de transparenta: discutati mult pe aceasta tema, incercati sa va faceti intelesi ca suzeta nu mai este buna. O aruncati la gunoi, in prezenta celui mic. Repetati povestea, incat sa o asocieze cu ceva ce nu ii trebuie. 

Altii ung tetina cu te miri ce, iute, sarat, cu un gust total neplacut, dar nu toxic. Astfel, sa fie descurajat sa mai puna gura pe ea. 

Adevarul este ca pentru fiecare copil va functiona o altfel de abordare. Descurajati sa mai tina suzeta in gura cand cineva ii vorbeste sau interactioneaza cu el. Descurajati sa aiba suzeta la purtator cand mergeti la plimbare. Si treptat, treptat sa dea uitarii acest accesoriu. 

Extra tip: cu cat este mai mare, cu atat devine mai dificil de a-l dezvata de suzeta, asadar nu amanati situatia.