Dermatita de scutec - cum actionam corect pentru a o trata?

In viata de mamica mereu vor exista griji. Insasi existenta bebelusului, cum doarme si ce grimase face sunt aspecte de urmarit. Caci nu poate spune care este starea sa, ci cel mult prin plans se manifesta. Si sa citim plansul, sa facem diferentele intre tipurile de plans nu este tocmai ceva usor de facut, mai ales la inceput de drum in noua postura, cea de mamica. Ce e de facut cand bebelusul se confrunta cu dermatita? Sa aflam din randurile ce urmeaza!

                                           

 

 

Ce este dermatita de scutec 

Vorbim despre o iritatie locala, cauzata in principal de modul de ingrijire al bebelusului, de altfel de aici si denumirea sa - dermatita de scutec. Apare in zona genitala si fesiera, atat la fetite, cat si la baieti. Nu pare grava pana cand nu isi intensifica simptomele si deranjeaza pana la usturime destul de suparatoare. 

Nu este greu sa ne dam seama daca bebelusul are dermatita de scutec. Semnele sunt vizibile cu ochiul liber. Apare pe fondul umiditatii crescute pe zona aceasta de piele, intensificata fiind de actiuni neprielnice pentru a preveni si trata dermatita deja aparuta. Alte cauze ce favorizeaza aparitia acestei probleme se refera la scaunele acide - in mod special bebelusii hraniti cu lapte formula au tendinta de a avea scaune mai acide. De asemenea, daca scutecul este schimbat rar, pielea are de suferit. Spre exemplu, apare colonizarea cu acea ciuperca responsabila cu aparitia candidozei. 

De asemenea, este bine de mentionat ca dermatita apare in mod special fesier, insa nu este exclus sa se extinda sau sa apara si in alte zone, insa exclusiv pe zona unde scutecul acopera pielea. Sunt pete rosiatice, ce se pot extinde si aprofunda, pana la ulceratii pe piele. Pielea ustura, este vizibil iritata. Pot sa apara scuame, mici cojite, bubite mici, poate chiar pline cu lichid sau sunt fisuri, crapaturi pe piele. 

 

Cum o tratam 

De preferat sa prevenim, in loc sa tratam. Sunt utile cremele pe baza de oxid de zinc, datorita rolului lor antiseptic si astringent. Daca dermatita este deja aparuta si accentuata, poate fi vorba de necesitatea de a utiliza unguente cu cortizon, pe termen scurt. Atentie, acestea ar trebui sa fie recomandate de medicul curant, pediatru. In cazurile in care exista deja suprainfectie aparuta, fie ea fungica sau bacteriana, vor fi necesare combinatii de antibiotice si antimicotice. 

Desi aparent o afectiune banala, dermatita de scutec poate fi un chin pe termen lung si usor de scapat de sub control, incat sa ajunga la stadii mai grave de afectare a pielii. Nu este vorba ca va disparea cand bebelusul nu va mai purta scutec! Deci luati masurile necesare din timp. Ceea ce ne duce la recomandarea despre preventie. 

 

Preventie 

Avand in vedere frecventa scaunelor si urinarilor unui bebelus, plus diversele sale perioade cand are probleme de tranzit, scaune mai acide, mai moi si mai dese, este bine de avut un ritual strict privind igiena la schimbatul scutecului. Evident, din intuitie pura, mamele folosesc uneori multe tipuri de produse de ingrijire, din comert. Asta nu garanteaza insa ca ceea ce fac nu va duce la aparitia unei dermatite. Cum nici alegerea unui tip de scutec mai scump nu asigura ca nu va veti confrunta cu aceasta problema.

♦ Schimbati scutecul des. 

♦ Lasati pielea bebelusului sa se aeriseasca foarte bine. Adica il puteti lasa fara scutec o vreme, mai ales dupa ce ati spalat zona. Oricat de bine credeti ca este uscata, lasata fara sa fie acoperita de scutec este mai bine.

♦ Inlocuiti pe cat de mult posibil utilizarea de servetele umede. Preferati mai degraba spalatul cu apa si sapun special pentru bebelusi. 

♦ Utilizati unguente specifice. Inainte de a inchide scutectul asigurati-va ca unguentul in cauza nu a fost sters si este absorbit de piele. 

 

Cand mergem la medic 

Nu este exclus sa va simtiti depasiti. Exista numeroase tipuri de unguente pe piata, competitia pe aceasta nisa este destul de mare incat sa nu stiti ce sa alegeti. Multe dintre produse nu au insa rezultatele mult dorite. Ajungeti astfel sa nu tratati dermatita de scutec, ci sa o accentuati. 

Mergem la medic cand dermatita nu da semne sa fie tinuta sub control, cand unguentele cu oxid de zinc nu au efectele asteptate, iar simptomele nu par sa fie ameliorate de vreo solutie incercata deja. Consultati un pediatru si/sau dermatolog. Asta pentru ca dincolo de aceasta dermatita, pot fi stari de sanatate ce intretin aparitia unor scaune si urinari acide. Pot fi suspectate infectii urinare, digestive, stari de imunodepresie. 

Cine a spus ca perioada in care bebelusul poarta scutec este una usoara? Si ironic, uneori, oricata grija manifestati, spre exemplu fata de igiena celui mic, dermatite tot apar. Insa cand veti intelege cauzele acestora, veti sti ca nu tine numai de efortul vostru ca parinti. Importante sunt gestionarile acestor situatii, caci de aparut apar impotriva vointei noastre. Sanatate!