Despre colici la nou nascuti si cum ii putem evita

Acea perioada in care bebelusul are colici poate fi una dintre cele mai grele momente atat pentru copii, cat si pentru parinti. Pare ca nimic nu ii linisteste si ca tu ca si parinte orice ai face, este in zadar. In acea perioada copilul plange non stop, fiind de asemenea foarte agitat. 

                                                 

Colicii sunt de fapt acele crampe de la nivelul abdomenului si sunt cauzate de catre regimul alimentar. Practic, sistemul digestiv al bebelusului incepe sa se acomodeze cu hrana. 

Acestea apar cam in saptamana a sasea de viata a copilului si pot dura intre trei sau sase luni. 

 

Cauzele aparitiei colicilor la bebelusi 

De retinut faptul ca acesti colici apar in principal din cauza alimentatiei, insa medicii au identificat si alte argumente specifice:

♦ un tranzit intestinal mai lent - exista posibilitatea ca muschii care sustin digestia sa proceseze alimentele mai greu, fapt pentru care nu functioneaza la parametri normali, iar din aceasta cauza pot aparea colicii.

♦ alimente cu un potential alergen - sistemul digestiv al bebelusului este destul de sensibil si exista posibilitatea ca acesta sa se acomodeze mai greu cu alimentatia pe baza de lapte, fapt pentru care organismul bebelusului poate sa fie intolerant. 

♦ tehnica de alaptare - si ea la randul ei are un rol important, deoarece bebelusul trebuie tinut intr-o pozitie dreapta pentru ca hrana sa ajunga mai rapid in stomac.

♦ o hrana diversificata introdusa prea devreme in alimentatia bebelusului - medicii recomanda ca diversificarea hranei cu alimente solide sa fie introdusa dupa 6 luni.

♦ alcoolul si tutunul inainte si dupa nasterea bebelusului.

 

Care sunt simptomele colicilor la bebelusi

♦ cel mai intalnit simptom la bebelusi atunci cand are colici este plansul, care apare imediat dupa ce acesta a fost hranit. 

♦ crizele de plans tin aproximativ 2 ore si pot avea loc de mai multe ori pe zi.

♦ bebelusul este foarte agitat, isi strange piciorusele cat mai aproape de abdomen.

Este adevarat ca perioadele de plans sunt normale, mai ales la nou-nascuti, insa daca bebelusul plange de mai multe ori pe zi, este agitat, are flatulente si sughite, atunci cel mai probabil este vorba despre colici. 

 

Cum prevenim colicii si cum ingrijim bebelusul 

In primul rand putem alina durerea si plansul bebelusului cu niste masaje in jurul abdomenului. Acestea trebuie sa fie destul de blande pentru a nu-i provoca si mai mari dureri si disconfort.

Un alt mod de a preveni colicii, dar si de ameliorare a acestora, este baia calduta. Pe langa faptul ca este relaxanta pentru bebelusi, acesta va inceta sa planga si starea lui se va imbunatati.

Specialistii mai recomanda si asa numitele “sunete albe” care seamana cu cele pe care bebelusul le auzea atunci cand era in burtica mamei, care au rolul de a calma bebelusul. Sunetele pot fi redate in special de catre aparatele electrocasnice precum masina de spalat sau uscatorul de par. 

Miscarea este un alt mod de a preveni aparitia colicilor. Leganatul, precum cel in marsupiu sau in brate poate ameliora colicii sau plimbarile in aer liber. Acestea au rolul de a-l calma pe bebelus. 

 

Cum putem trata colicii 

Unele remedii naturiste sau chiar si medicamentele pot trata colicii la bebelusi. Insa foarte important de mentionat este faptul ca inainte de a administra orice medicament bebelusului trebuie de consultat medicul. Sa nu uitam ca bebelusii sunt destul de sensibili de aceea trebuie sa acordam o atentie deosebita. 

Spre exemplu, remediile naturiste in perioada in care bebelusul are colici pot fi consumate chiar de mama, daca aceasta alapteaza, deoarece acestea se transmit prin lapte. Indicate sunt ceaiurile din plante naturale precum cele din musetel, menta, chimen sau anason. 

Daca discutam despre tratamentele medicamentoase, in functie de ce simptome are bebelusul, medicul pediatru va sti ce sa recomande. Spre exemplu, tratamentele pe baza de probiotice pot ameliora si reduce frecventa colicilor. De asemenea, sunt recomandate de catre medici picaturile pentru eliminarea gazelor, in special cele care contin simeticona. 

 

Ce inseamna o alimentatie corecta 

Odata ce bebelusul prezinta colici, acordam o atentie deosebita alimentatiei.

Hraneste bebelusul des, dar in cantitati mici - Medicii recomanda hranirea bebelusului la fiecare 2-3 ore, pana sa inceapa sa planga de foame si asta deoarece atunci cand plange, inghite aer ceea ce ii provoaca balonarea si disconfortul. 

Totodata, trebuie acordata o atentie deosebita si biberonului cu care il hranim. Putem alege achizitionarea biberoanelor curbate sau cele care au orificii interne, deoarece reduc formarea bulelor de aer. Biberoanele trebuie sterilizate constant pentru evitarea aparitiei bacteriilor.

De asemenea, este indicat ca si mamicile sa evite anumite alimente in perioada alaptarii, pentru a nu ii provoca bebelusului colici. Alimentele precum lactatele, ciocolata, cafeaua sau alte alimentele care produc gaze, cat si alcoolul, ar trebui evitate in aceasta perioada sau consumate, dar cu moderatie. 

 

Cand apelam la medic 

Cel mai indicat ar fi ca sa apelam la medicul pediatru chiar de la primele simptome si asta pentru a primi sfaturile sau tratamentul necesar, dupa caz. Insa, daca bebelusul atunci cand plange prezinta si alte simptome precum febra ridicata, diaree, varsaturi sau lipsa poftei de mancare, atunci trebuie facuta o vizita la medic de urgenta.