Contractiile Braxton Hicks sunt o parte normala din majoritatea sarcinilor, iar aparitia lor are loc de obicei in al III-a trimestru de sarcina. Sunt cele ce te pregatesc de travaliu. Aceste contractii se mai numesc si “travaliu fals”, deoarece contractiile nu sunt cele reale pe care le simti cand incepe adevaratul travaliu. Aceste contractii neregulate ale uterului pot fi dureroase si apar de regula la sfarsitul zilei. Este important sa stii care este distinctia intre contractiile Braxton Hicks si cele ce anunta travaliul.
Din acest articol veti afla totul despre contractii, diferentele intre cele doua tipuri si cum poti ameliora durerile neplacute.
Ce sunt contractiile Braxton Hicks
Uterul este format din muschi, iar orice duce la iritarea lor va starni contractii. Durata de contractii poate varia intre 30-60 secunde pana la 2 minute. Contractiile Braxton Hicks te pregatesc pentru cand va urma travaliul adevarat, acestea insa nu declanseaza travaliul! Deci nu ai motive de ingrijorare atunci cand le simti. Acestea iti vor permite sa exersezi exercitiile de respiratie invatate. Ele apar dupa-amiaza sau seara in special dupa ce gravida a avut o zi plina de activitati. Nu exista un tipar real al aparitiei lor, insa pot fi mai frecvente cu cat sarcina ajunge mai aproape de termen.
Ce factori declansatori pot exista:
♦ Cand tu sau bebelusul sunteti activi
♦ Cand abdomenul iti este atins de cineva
♦ Dupa activitati sexuale
♦ Daca esti deshidratata
Contractiile Braxton Hicks nu au o cauza determinata, insa astfel de circumstante le pot declansa.
Care sunt semnele contractiile Braxton Hicks:
♦ Senzatii in abdomen de stransoare (crampe) ce apar si dispar
♦ Contractii ce isi mentin intensitatea si nu sunt mai apropiate intre ele
♦ Contractiile dispar atunci cand iti schimbi pozitia sau golesti vezica
Ce poti face in cazul aparitiei contractiilor:
♦ Daca stai intinsa schimba-ti pozitia corpului sau ridica-te si fa o plimbare
♦ Ca sa te rexalezi complet, fa o baie cu apa calda timp de 30 de minute
♦ Hidrateaza-te cu apa, lapte sau ceai
Care sunt diferentele intre contractiile Braxton Hicks si cele adevarate
Contractii false:
♦ debutul lor este in prima parte a sarcinii;
♦ sunt neregulate, impredictibile, nu creste frecventa lor;
♦ contractiile tin intre 30 de secunde si 2 minute;
♦ se opresc cand te misti, cand stai nemiscata sau cand schimbi pozitia corpului;
♦ nu creste intensitatea durerilor, pot incepe prin a fi puternice iar apoi mai slabe;
♦ durerea este localizata in fata, in abdomenul inferior sau coapse.
Contractiile reale:
♦ apar dupa a 37-a saptamana de sarcina sau mai devreme in cazul unui travaliu prematur;
♦ contractiile sunt la distante regulate si pe masura ce timpul trece devin tot mai apropiate intervalele;
♦ le vei simti in continuu, indiferent de ce faci;
♦ tin intre 30-90 de secunde;
♦ vor deveni din ce in ce mai intense si mai dureroase;
♦ localizarea durerii este de obicei in spate si se va deplasa in fata sau invers, vine in valuri, sub forma crampelor.
Desi este indicat sa faci miscare in timpul sarcinii, trebuie sa te asiguri ca acorzi o atentie deosebita relaxarii si odihnei. Citeste o carte, asculta muzica, leneveste si lasa-te rasfatata de ceilalti. Unii medici sunt de parere ca aceste contractii false joaca un rol important in tonifierea uterului si ajuta la stimularea circulatiei sanguine catre placenta. Nu au un rol in a dilata cervixul, dar pot contribui la inmuierea lui.
Este afectat fatul de contractiile Braxton Hicks?
Este normal sa fii ingrijorata cand incepi sa ai astfel de contractii, insa fatul nu este afectat de acestea. Ele reprezinta doar un simplu antrenament al corpului pentru cand va urma sa nasti, sunt complet inofensive. Nu prezinta nici pentru tine vreun pericol. Daca sunt foarte dese nici atunci nu trebuie sa existe motive de ingrijorare, doar daca nu prezinti si altfel de simptome.
Cand trebuie sa mergi la spital
Cand incep contractiile reale acestea mai pot fi insotite de eliminarea unui mucus roz sau sangeriu cand utilizezi toaleta, simti ca fatul s-a lasat in partea inferioara a abdomenului sau ti se rupe “apa”, adica s-a rupt punga cu lichid amniotic.
Daca nu ai ajuns la termenul de 37 de saptamani si ai inceput un travaliu prematur trebuie sa suni de urgenta medicul sau sa mergi la spital daca observi ca au devenit tot mai ritmice, dese si dureroase contractiile uterine. Vei simti o durere abdominala sau crampe precum cele din ciclul menstrual. Pot aparea sangerare vaginala, mai multe scurgeri vaginale sau li se schimba tipul (apoase, seamana precum mucusul si au o nuanta roz sau apar firisoare de sange). Vei simti ca si cum bebelusul impinge sa iasa si o durere a spatelui in zona lombara. Chiar daca nu au aparut inca aceste contractii, dar ti se rupe punga cu lichid amniotic, mergi de urgenta la spital.
Asadar, nu ai de ce sa te temi de contractiile Braxton Hicks, sunt perfect normale, modul corpului tau de a te pregati pentru ziua cand vei face cunostinta cu puiul de om pe care l-ai crescut in burtica. Sanatate mamici!