Despre mersul intarziat la copii. Când trebuie sa ne ingrijoram?

Stim cu totii faptul ca fiecare bebelus are propriul sau ritm de dezvoltare, unii putin mai incet, iar altii putin mai devreme. Insa, nu ne putem culca pe o ureche asteptand ca cel mic sa se dezvolte crezand ca asa este ritmul lui. Poate fi normal, insa avand in vedere ca unele probleme de sanatate ale bebelusului sunt mai greu de depistat, spre exemplu autismul, orice intarziere de dezvoltare poate fi verificata de un specialist. Pe de alta parte, desi se dezvolta putin mai greu si ne dau semne de ingrijorare, unii copii sunt perfect sanatosi.
 

                                         

Este bine ca atunci cand avem un bebelus sa tinem cont de cateva aspecte importante deoarece, ca si parinti, ne dorim ca cel mic sa creasca si sa se dezvolte normal. 

 

Etapele mersului la cei mici 

Mersul este poate activitatea care le ofera prichindeilor cel mai mare grad de independenta si libertate, permitandu-le sa exploreze, sa descopere tot ceea ce ii inconjoara. 

Important de retinut este faptul ca mersul copiilor este influentat si de genetica, dar si de anumiti factori de mediu. De regula, nu se recomanda ca parintii sa puna in picioare pe cel mic daca acesta nu are sigur tendinta de a se ridica. Bebelusul inca are oasele destul de fragile, ori acest lucru poate provoca anumite situatii neplacute. In plus, un copil nu trebuie fortat sa mearga, trebuie ca el sa aiba aceste impulsuri. 

♦ Varsta de 6 luni - la aceasta varsta, bebelusii au capacitatea de a sta singuri in sezut, fara a fi ajutati de catre parinti, insa nu se pot ridica inca singuri. 

♦ Varsta de 8 luni - la aceasta varsta, cei mici merg de-a busilea, iar unii chiar se pot sustine de marginea patutului pentru a se ridica in picioruse. 

♦ Varsta de 12 luni - la aceasta varsta, majoritatea copiilor au capacitatea de a merge in picioare, iar unii inca se mai sustin de anumite suporturi pentru a se ridica. 

♦ Varsta de 15 luni - este o varsta la care aproximativ toti copii se ridica singuri fara a fi sustinuti si merg in picioare. 


DE RETINUT faptul ca sunt si unii copii care intarzie aceste etape pana la 18 luni, desi sunt perfect sanatosi. 

Este indicat ca la varsta de 1 an, daca copilul inca nu merge, sa apelati la un medic specialist, respectiv un ortoped pentru a sti daca totul este in regula. Anumite carente de vitamine sau calciu pot intarzia mersul la bebelusi. 

 

Atunci cand bebelusii merg mai tarziu de aceste etape 

Daca bebelusii au trecut de aceste etape si inca nu merg este nevoie de interventia specialistilor pentru a vedea care este cauza reala si daca intr-adevar exista o problema. Specialistii vor face analizele si investigatiile necesare, iar daca este nevoie se poate cere inclusiv un control neurologic de specialitate.

 

Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Nu exista un raspuns foarte clar la aceasta intrebare, iar din acest motiv se recomanda ca la varsta de 12 luni sa se efectueze un control atat ortopedic, cat si neurologic pentru toti copiii. Pentru ca fiecare copil se dezvolta in ritmul sau si de multe ori, analizele sunt in parametri normali, nu dau semne ca ar suferi de vreo anumita boala. 

Un aspect de luat in calcul este mersul pe varfuri. Acesta poate fi un semn al autismului spre exemplu sau a unor forme de paralizii cerebrale, insa nu intotdeauna sunt specifice. Deci, un medic de specialitate poate da un verdict final. 

De asemenea, unii copii se pot naste cu platfus. Este o malformatie mai greu de depistat, cel putin in primii doi ani de la nastere, deoarece copilul este in proces de dezvoltare. Piciorul plat este normal la copii pana la aceasta varsta. De cele mai multe ori, odata cu dezvoltarea copilului, piciorul plat se corecteaza in mod natural. 

Daca dupa varsta de 6-7 ani piciorul plat inca exista, trebuie de apelat la un medic ortoped pentru a recomanda incaltamintea potrivita, pentru ca piciorul sa se poata corecta. Chiar daca platfusul in general este nedureros, in timpul activitatilor sportive durerea poate aparea. 

Este important sa apelati la un medic ortoped deoarece, cu trecerea anilor, copilul nu va putea face anumite activitati, va prezenta anumite dureri in zona talpii piciorului sau a gambei si poate fi complexat de acest lucru. Pentru parintii care nu au o formare medicala este mult mai greu sa depisteze o problema de sanatate la copil. De aceea, controalele periodice de catre specialisti sunt esentiale pentru cei mici. Apeland din timp la ajutorul unui medic, daca este cazul, interventiile precoce pot fi de un real ajutor pentru cei mici.