Despre tratamentul cu antibiotice la copii - ce trebuie sa avem in vedere?

Tocmai ai incheiat un tratament cu antibiotic la copil sau inca sunteti in acea perioada de administrare a dozelor? Afla mai multe despre controversata poveste a antibioticelor la copii si despre ce trebuie sa ai in vedere chiar si dupa incheierea acestui episod. 

                                          

 

Antibioticele, un tratament eficient doar daca sunt recomandate de medic! 

Romanii sufera de fenomenul automedicatiei. Merg oricand la farmacie si cred ca primesc instant indicatiile corecte. Iar de teama unor simptome ce pot evolua rapid, in cazul copiilor, prefera sa nu mai astepte pana cand vor ajunge la medic. Antibioticele sunt la indemana, din pacate, unora. 

Un tratament de acest gen nu se va oferi la intamplare. Trebuie prescris de medicul curant, care stie istoricul unui copil. Vor fi respectate intocmai si dozele prescrise. Chiar si cand sunt indeplinite toate aceste conditii, este important de avut in vedere:

 

Antibiograma 

Sunt si cazuri in care medicul prescrie un tratament eficient. Ce ne facem insa cand dupa o perioada de administrare de antibiotic constatam ca nu sunt ameliorari? Cel mai probabil vorbim de rezistenta la antibiotice. O antibiograma este recomandata in orice caz, ideal la inceput, pentru ca prescrie corect tipul de antibiotic. 

O astfel de analiza determina care este rezistenta unui microb la anumite antibiotice.

 

♦ Consult dupa incheierea administrarii tratamentului 

Durata unui tratament cu antibiotice variaza de la 5 la 7 zile sau mai mult, in functie de gravitatea situatiei. Dupa incheierea administrarii acestui tratament este de preferat sa vizitati din nou medicul. Mai ales daca cel mic urmeaza sa intre in colectivitate din nou, medicul va examina copilul, pentru certitudinea ca tratamentul a fost eficient si complet administrat. 

 

♦ Administrare de probiotic concomitent cu antibioticul 

In toata perioada in care copilul primeste antibiotic, are nevoie si de protectie pentru mucoasa stomacala si pentru refacerea florei intestinale. Probioticul este mana cereasca pentru asta, fara de care pot sa apara - mai frecvent - dureri de stomac, lipsa de apetit, dezechilibru digestiv. 

Probioticul nu este adesea compensat, motiv pentru care unii medici nu il noteaza pe retete si unii parinti nu vad importanta acestuia. Poate fi insa, oricand achizitionat, fara reteta. Doza necesara depinde de copil, de intervalele de administrare ale antibioticului, de regula o doza pe zi, dupa 2 ore de la doza de medicament. 

 

♦ De urmarit reactiile alergice 

Este un aspect cunoscut faptul ca antibioticele trateaza eficient, insa din pacate distrug si flora si pot avea si reactii alergice. De la caz la caz, fiecare copil este diferit. Medicul curant/pediatrul trebuie sa aiba in vedere recomandarea unui tratament ce nu are spectru larg de actiune, limitand astfel actiunea negativa a antibioticului. 

Reactiile adverse depind de substanta activa si de fondul alergic al fiecarui pacient. Uneori pot sa apara greata, varsaturi, dezechilibre digestive, iritatii pe piele. Prospectul fiecarui tip de tratament mentioneaza cu siguranta despre acestea si primele masuri de luat in cazul in care apar. 

 

Greseli frecvente in cazul administrarii de antibiotic la copii 

 

Intreruperea tratamentului

Chiar daca simptomele par sa se amelioreze sau sa dispara, tratamentul incomplet are urmari. Nu stopam dupa bunul plac dozele, nu intrerupem oricand tratamentul, fara recomandarea medicului. 

 

Administrarea de doze duble 

Eficacitatea unui tratament de acest gen exista daca este respectata cu strictete o schema de tratament. De regula tratamentele intravenoase sunt administrate numai in cabinete sau in timpul spitalizarii. Acasa sunt recomandate tratamentele orale cu antibiotice, administrate la intervale precise de timp, de minim 6 ore - 8, 12 sau la 24 de ore. 

Dublarea dozelor nu va grabi refacerea si nici nu compenseaza daca ati uitat sa luati la timp. Este admisa o intarziere de o ora. 

 

Antibiotic pentru infectii virale 

Numai medicul poate prescrie un astfel de tratament. Si totusi, ca parinti, trebuie sa fiti alerti despre ce recomandari face medicul pentru copilul vostru. Antibioticul pentru rosu in gat si orice alta infectie virala nu este o abordare sanatoasa. In mod special pentru copii de sub 3 ani un astfel de tratament trebuie sa fie o ultima solutie. 

 

Acelasi antibiotic pentru toata familia 

Chiar daca unui copil i-a fost eficient tratamentul cu un antibiotic, asta nu inseamna ca fratii sai vor avea aceleasi rezultate. Nu administrati acelasi tratament pentru intreaga familie. 

Ca regula general valabila, chiar si in cazul adultilor, administrarea de antibiotice prea des si fara cel putin 6 luni interval de timp intre perioadele de tratament pot afecta la fel de mult precum pot ajuta. Flora intestinala are de suferit, dar in acelasi timp scade si rezistenta organismului la alte bacterii si afectiuni, imunitatea este slabita. 

Necesare totusi intr-o oarecare masura, antibioticele au la randul lor si reversul medaliei. Preventia inainte de toate ajuta la limitarea situatiilor in care ar fi necesare aceste tratamente. In plus, pentru copiii in colectivitate raceli de 6 pana la 8 episoade anual sunt normale. Asadar nu antibioticul va ajuta la o mai buna tratare, ci trebuie sa fie ultima varianta ramasa in cazul infectiilor bacteriene.