Despre tulburarile de somn la copii de 2 ani

2 ani, teribilii 2 ani. Cand credeati ca ati ajuns la perioada in care somnul este mai lung si noptile sunt mai linistite apare furtuna. Ceva mai greu este pentru cei care au tulburari de somn si la un moment dat astfel de situatii incep sa faca mamelor noptile un chin. Pentru cele care se pregatesc sa incheie maternitatea si sa se intoarca la munca este cu atat mai greu sa gestioneze tot ce presupune o tulburare de somn la copilul de 2 ani. Pentru ca exista tendinta de a corela totul cu lipsa mamei din peisaj in acele cateva ore pe zi, pentru ca intervine inevitabil si oboseala acumulata de la job si pentru alte 1000 de motive pe care oricum le are orice mama. 

                                             

Cand stiu ca al meu copil are o tulburare de somn? Caci un somn deranjat intr-o noapte nu se poate spune ca este o tulburare. Putem vorbi despre o tulburare de somn abia atunci cand copilul este agitat prin somn, se trezeste des, deci are somn intrerupt, uneori in sesiuni de jumatati de ora. Nu doarme mai bine nici ziua, este apatic, obosit, irascibil. Pentru ca sursa problemei este diferita, modul in care se  manifesta tulburarea de somn este diferita. Vorbim de plans, de agitatie, de dificultati in a adormi, trezit des. 

 

Cauze posibile 

Intreruperea somnului si orice tulburare a acestuia inseamna un stres resimtit pentru intreaga familie, nu doar pentru cei mici. De cele mai multe ori somnul nu este recuperat, in sensul in care copilul nu doar mai bine in timpul zilei. Ajunge astfel sa perpetueze o stare de oboseala constanta. 

Cand incheiati deja o saptamana cu o astfel de manifestari vorbim despre nevoia acuta de a cauta solutii, pentru ca nu este trecatoare etapa fara abordari sanatoase. Exista insa mai multe cauze posibile:

 

♦ Rutina de dinainte de somn 

Cei care sunt expusi multe ore ecranelor au o predispozitie mai mare de a avea tulburari de somn. O alta posibila explicatie este hiperactivitatea. Adica tot acel timp in care va bucurati ca cel mic sta cuminte cu ochii in ecran se traduc prin imposibilitatea acestuia de a-si consuma energia, astfel incat atunci cand ar trebui sa doarma va fi mai agitat ca oricand. 

 

♦ Masa luata la ore nepotrivite 

Trebuie sa existe o rutina foarte bine pusa la punct in ceea ce priveste servirea cinei. Nu mai tarziu cu 2 ore inainte de somn. Asta pentru ca are nevoie de timp optim cat digestia sa isi faca treaba si stomacul sa nu deranjeze somnul celui mic. 

 

♦ Probleme medicale 

Pe termen scurt tulburari de somn manifesta copiii care trec prin etape diverse de dezvoltare fizica. Perioada eruptiilor dentare spre exemplu este una din cele care chinuie un copil la varsta de 2 ani. De asemenea, poate fi vorba de cei care sunt in perioada de training pentru a trece de la pampers la olita, despre tuse, apnee sau alte probleme medicale care pot contribui la dereglarea somnului. 

 

♦ Probleme emotionale 

Orice perioada de tranzitie si readaptare cere un timp. Daca tocmai v-ati mutat, copilul invata sa doarma singur, are un pat nou si alte astfel de situatii, este de inteles ca lispa de neincredere si alte emotii pot fi cauza tulburarii de somn. 

In situatii mai grave poate fi vorba de un soc emotional, de o trauma care sta la baza acestui episod experimentat. Parintii ar trebui sa analizeze in detaliu situatia si sa se adreseze medicului, fie cel de familie, fie un pediatru, pentru a primi recomandari de a urma sedinte de psihoterapie daca este cazul. 

 

Cum imi pot ajuta copilul 

Identificarea cauzei este primul pas. De indata ce va dati seama ce anume duce la o astfel de situatie, aveti si un raspuns privind abordarea corecta. Ceea ce, desigur, nu se intampla atat de usor. 

In mod cert solutia nu este a inhiba emotiile copilului si a recurge la tipete, palme si amenintari. Frica nu este o solutie, ci o trauma si un mod nedrept de a educa un copil. Aveti nevoie de disponibilitate, de calm si rabdare. 

Pentru cei care inca servesc lapte pe timpul noptii si daca trezitul des este din motive precum sete sau nevoia de a urina, cautati solutia in alimentatia si programul de nutritie. Mananca prea mult la o masa, prea putin in timpul zilei, bea suficienta apa? Este prea cald in incapere incat i se face sete in mod frecvent? Daca acesta ar fi un raspuns, semnele sunt vizibile: este selectiv la mancare, are buzele uscate,  bea lapte de sete deci. 

Pentru cei care au depasit aceasta etapa, urmariti rutina de dinainte de somn. Sunt de evitat ecranele, lumina puternica, de preferat sa existe un program bine stabilit si ora de somn sa fie aceeasi zi de zi. 

Ultima masa servita trebuie sa excluda alimente nepotrivite care pot creste nivelul de energie, deci exclus deserturi. 

Stiati ca un copil intre 1 si 3 ani are nevoie de 12 pana la 14 ore de somn? Conteaza insa si calitatea acestuia. Pentru ca de la privarea de somn pornesc multe din problemele de sanatate ale celui mic luati masuri timpurii privind orice tulburare de somn semnalata in cazul celui mic. Din fericire exista acum si specialisti in patologia somnului. Adultii sunt direct si singurii raspunzatori de starea de bine a celui mic. Raspunsul despre cum sa corectati o problema legata de somnul copilului poate fi in modul in care adultul se comporta si stabileste un program zilnic.