Despre vaccinarea anti-Covid la copii

Aprobarea vaccinului COVID-19 Pfizer-BioNTech Comirnaty pentru copii si adolescenti a fost un moment asteptat de multi parinti. Foarta multa lume a fost ingrijorata de impactul opririi educatiei, a activitatilor sociale si sportive in viata copiilor. Insa, orice parinte are si anumite intrebari inainte de a merge cu copiii pentru a-si lua prima doza a vaccinului. Si, desi copiii au o imunitate mai ridicata impotriva virusului, totusi il pot transmite celorlalti membri ai familiei care pot fi mai vulnerabili, ducand la forme severe ale bolii sau moarte. Iata raspunsurile la cateva intrebari pe care le poti avea in legatura cu vaccinul anti-Covid la copii.

                                         

 

Inca nu sunt convins de vaccin. De ce ar trebui sa il iau in considerare?

In majoritatea cazurilor copiii au sanse scazute de a face forme severe ale bolii sau de a deceda, insa efectele pot fi pe termen lung asupra organismului lor. Vaccinul nu se opreste doar la beneficiul protectiei impotriva bolii. Copiii pot suferi complicatii sau simptome indelungate ale organismului. Una dintre bolile care poate aparea la copii este sindromul inflamator multisistemic. Poate cauza pe termen lung probleme la nivelul cardiovascular si chiar deces. De asemenea, dupa contractarea bolii unii copii au suferit de accident vascular cerebral, tulburari de somn, apetit si comportament. 

Este perfect normal ca parintii sa aiba unele temeri, subiectul principal fiind efectele pe termen lung ale vaccinului. Insa, imunizarea nu va avea nici pe departe aceleasi efecte precum trecerea prin boala. Desigur, alte motive demne de luat in considerare sunt empatia si responsabilitatea. Multi copii si adulti sufera de boli cronice, probleme ale imunitatii, ale sistemului cardiac si pulmonar. Nu putem sa izolam copiii in niste bule de sticla, fiindca au nevoie de socializare si de educatie si trebuie sa luam in considerare si sanatatea profesorilor. Deci, din partea parintilor este nevoie de implicare si asumare. De asemenea, trebuie sa se informeze doar din surse credibile, nu numai din locuri unde sunt pro vaccin sau contra vaccin. Punerea in balanta a informatiilor este necesara. 

 

Este vaccinul anti-Covid sigur pentru copilul meu?

Efectele vaccinului au fost investigate pe 2260 copii dupa ce Comitetul Agentiei Europene a Medicamentului a recomandat utilizarea acestuia in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 12-15 ani. In cadrul studiului ce a fost realizat conform planului de investigatie pediatrica, o parte dintre copii au primit vaccinul anti-Covid, iar altii injectii placebo. Rezultatele au aratat ca din 1005 copii ce au primit vaccinul niciunul nu s-a imbolnavit, in timp ce 16 copii din 978 care au primit injectii placebo au dezvoltat boala. Concluzia a fost ca vaccinul a fost 100% eficient in preventia Covid-ului.

 

Care sunt reactiile adverse posibile dupa vaccinare?

In cazul vaccinarii copiilor cu varsta intre 12-15 ani reactiile sunt similare ca in cazul adultilor. Printre acestea se enumera:

♦ durere in bratul unde s-a efectuat vaccinul

♦ oboseala

♦ dureri musculare

♦ dureri de cap

♦ febra

 

Toate acestea indica faptul ca sistemul imunitar raspunde la vaccin. Reactiile adverse sunt temporare si de regula dispar dupa 1-2 zile.

 

Poate fi efectuat vaccinul daca exista afectiuni preexistente?

Majoritatea persoanelor pot fi vaccinate chiar daca exista afectiuni preexistente ale organismului. Daca apare o reactie alergica severa sau comuna, CDC a recomandat a nu se efectua a doua doza de vaccin. Insa, aceste situatii sunt extrem de rare si pot fi tratate. Un ingredient care ar putea cauza o reactie alergica este polietilenul glicol, care se afla in compozitia medicamentelor farmaceutice obisnuite, cum ar fi un laxativ. 

 

Ce reactii adverse rare mai pot aparea?

Din cauza ca studiul clinic a inclus doar un numar limitat de copii, reactii adverse rare nu au putut fi identificate. Comitetul de siguranta al EMA considera ca beneficiile vaccinului administrat copiilor intre 12-15 ani depasesc riscurile, in special in cazul celor care au afectiuni care cresc riscul dezvoltarii formelor severe ale Covid-ului. Comitetul EMA include ca posibile reactii adverse miocardita si pericardita in informatiile despre acest vaccin.

In perioada de observatie se vor urmari simptome precum dificultatile de respiratie, batai puternice ale inimii ce pot fi si neregulate si dureri ale pieptului. Dupa vaccinarea cu Comirnaty au existat cateva cazuri rare de pacienti cu miocardita si pericardita, insa nu exista indicii clare cum ca acestea ar fi fost declansate de vaccin. Comitetul inca urmareste indeaproape acest lucru.

 

Copilul a trecut deja prin boala. Mai este necesar vaccinul?

Inca nu exista suficiente informatii cu privire la durata imunitatii naturale si sunt necesare cercetari suplimentare pentru a face diferenta intre durata acesteia si cea indusa de vaccin. Unii oameni de stiinta considera ca imunitatea indusa de vaccin ar fi mai eficienta. Specialistii recomanda administrarea vaccinului copiilor chiar daca au trecut prin boala. Parintii trebuie sa discute cu medicul pediatru pentru a afla cand poate fi administrat vaccinul.

 

Va afecta vaccinul fertilitatea copiilor in viitor?

Momentan nu exista nicio dovada stiintifica sau suspiciune cum ca vaccinul ar afecta fertilitatea. In plus, vaccinurile ARNm au o scurta durata de viata si nu modifica ADN-ul celulelor.

Parintii trebuie sa constientizeze ca izolarea copiilor nu este o solutie si trebuie sa se implice in imunizarea lor pentru ca viitorul lor sa nu fie afectat. Copiii au nevoie de scoala, de socializare, de lucru in echipa, de educatie. Studiile arata ca pandemia a afectat chiar si sanatatea psihica a copiilor. Scoala nu este doar o institutie publica. Este un loc situat in centrul comunitatilor, un loc unde copiii invata si se joaca impreuna cu prietenii, iar aceste lucruri trebuie facute in conditii de siguranta.