Draga mama, ai ajuns cu bine in etapa a doua a sarcinii si anume in trimestrul II de sarcina. Acum burtica este vizibila, insa nu prea mare, ceea ce inca iti permite o oarecare libertate de miscare. Ce se intampla in aceasta perioada? Cum se dezvolta bebelusul in aceasta perioada?
Iata ce se intampla in burtica in trimestrul II de sarcina
Saptamanile 12 - 27
→ Afli mai exact sexul fatului - chiar daca pana acum ai facut analize si ecografii care indicau o mai mare probabilitate ca fatul sa fie baiat sau fata, acum sarcina este mai avansata si totul se vede mai clar. Daca nu ai facut prea multe sau specifice teste, acum la morfologie vei afla cu siguranta ce ai in burtica.
→ La 14 saptamani bebelusul are deja bratele dezvoltate incat au lungimea finala.
→ Poate fi observat in detaliu si gatul, tot mai bine definit acum.
→ In cazul fetitelor incepe si procesul de dezvoltare al foliculilor ovarieni, in timp ce in cazul unei sarcini cu fat baiat se dezvolta prostata.
→ La finalul saptamanii 14 de sarcina graficele indica faptul ca un fat ar trebui sa aiba aproximativ 9 cm de la crestet pana la sezut. Cantareste 40 de grame si poate fi comparat cu marimea unei lamai. Pana la finele acestui trimestru va ajunge la dimensiuni de 36 de cm din cap pana la calcai, va cantari in medie 800 de grame si va putea fi comparat cu o conopida.
→ Fatul este tot mai activ, dat fiind ca dezvoltarea sa acum ii permite sa faca tot felul de gesturi: poate privi intr-o parte, isi suge degetul, sughite.
→ Rinichii bebelusului incep sa produca urina, ce se elimina in lichidul amniotic.
→ Spre final de trimestru creste parul bebelusului. I se formeaza si amprentele, are toate degetele formate si incepe sa auda, incepand cu saptamana 18.
→ Pana la saptamana 22 incepe sa arate ca bebelusul in miniatura caruia ii veti da nastere. Adica isi continua toata dezvoltarea. Incepand cu saptamana 25 pot fi recunoscute reactii la anumite voci, bebelusul interactioneaza mai mult cu mama sau tatal, este activ, insa este inca prematur si are nevoie de continuarea acestei calatorii in burta mamei - inca isi dezvolta creierul si plamanii.
Iar acestea sunt doar cateva aspecte ce se leaga de dezvoltarea unui bebelus in aceasta etapa a sarcinii. Odiseea celor 10 luni este plina de momente de acest gen si pana cand se va naste. Ecografiile va permit sa il vedeti pe bebe pe ecran si sa ii urmariti gesturile. Gratie aparaturii de ultima generatie, 3D sau 4D, pot fi vazute trasaturile in detaliu.
Cum se simte mama in trimestrul II de sarcina
In aceasta perioada viitoarea mama urmeaza protocolul medical privind seria de analize ce ii sunt recomandate. De asemenea, continua administrarea de medicamente prenatale, evita mancarea procesata, bauturile si alte vicii, isi mentine viata sexuala moderata, insa este inca activa din punct de vedere profesional.
Recomandari:
♦ Analize de sange si urina repetate ca si in primul trimestru.
♦ Verificarea riscului de hipertensiune.
♦ Ecografie lunara.
♦ Morfologie de trimestru II, adica acea evaluare anatomica fetala in detaliu, pana la implinirea celor 22 de saptamani.
♦ O eventuala evaluare de risc de diabet gestational.
De asemenea, nu doar abdomenul este tot mai marit. Viitoarea mama simte ca bustul ii creste, ia in greutate in jur de 1,5 - 1,8 kg in fiecare luna. Schimbari corporale se produc in continuare: spre exemplu la nivelul mameloanelor se observa o nuanta mai inchisa, linia inchisa de-a lungul abdomenului, posibil sa apara si vergeturile, iar unele femei experimenteaza probleme cu mucoasa nazala si gingiile. La fel de comune sunt ametelile si crampele musculare la nivelul picioarelor mai ales.
Nu este panica daca simtiti ca nu puteti respira, iar de dormit este de evitat ca femeia insarcinata in trimestul II de sarcina sa stea pe spate. In plus, sunt mai frecvente in aceasta perioada scurgerile albicioase. Insa pana la proba contrarie ca nu este nimic suspect sau care sa puna in pericol sarcina, nu este cazul sa va ingrijorati. Tot acum incepe pentru unele femei chinul arsurilor stomacale. Nu sunt de speriat, din popor se crede ca atunci cand o femeie va da nastere unui copil cu mult par, cu podoaba capilara bogata, arsurile ii sunt intense. Este insa un mit, pentru astfel de stari de disconfort exista suplimente, iar preventia implica sa evitati alimentele acide, de orice fel sau cel putin sa le limitati.
Tot acum este timpul perfect pentru ceva mai multa informare si pentru a participa activ la cursuri diverse. Pregatirile pentru nastere nu sunt in toi, insa sunt deja necesare. Despre planul de nastere, pregatirea in acest sens, exercitii specifice si multe altele, femeile insarcinate incep sa descopere mai mult acum.
Pana cand abdomenul este deja foarte mare, sarcina avansata, viitoarea mama are inca o libertate de miscare de care ar trebui sa se bucure mai mult.