Diversificarea alimentatiei bebelusului: Semintele de chia

Am mai discutat si alte dati despre perioada de diversificare a bebelusului, ce rol are si cat de importanta este. Cert este ca orice mamica, inainte de a trece la aceasta etapa se documenteaza riguros, opteaza eventual pentru o schema de diversificare recomandata de medicul pediatru si tine cont ce trebuie si ce nu trebuie sa ii ofere bebelusului. 

                                            

Daca pana la varsta de 6 luni laptele matern sau formula este suficient pentru hranirea bebelusului, iata ca de la aceasta varsta are nevoie de si mai multe vitamine si nutrienti pentru a se dezvolta si a creste sanatos. Discutam astazi despre semintele de chia, rolul lor, ce beneficii au si daca sunt indicate in diversificarea alimentatiei bebelusului. Raspunsul este da, sunt indicate mai ales ca sunt ca un intreg izvor de substante nutritive. Sa vedem ce contin mai exact. 

 

Ce contin semintele de chia 

Semintele de chia sunt bogate in substante nutritive si au foarte multe beneficii. Acestea contin:

♦ fibre: ce mentin sistemul digestiv sanatos;

♦ acizi grasi omega 3: benefici pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului;

♦ calciu: pentru oase sanatoase;

♦ fosfor: ce contribuie atat la intretinerea tesuturilor, cat si a oaselor;

♦ zinc: pentru imunitate;

♦ mangan: pentru metabolism.

 

De mentionat faptul ca aceste seminte sunt o sursa completa de proteine deoarece contin toti cei 9 aminoacizi si nu au gluten. Asadar, daca doriti sa adaugati in alimentatia bebelusului semintele de chia o puteti face fara probleme.

 

Cate seminte de chia se introduc in alimentatia copilului 

Nu exista o regula generala care spune cu exactitate cate seminte de chia trebuie introduse in diversificarea alimentatiei bebelusului. Cert este ca atat timp cat sunt bogate in fibre acestea trebuie totusi introduse treptat. O doza mai mare de consum la o masa poate duce la disconfort abdominal. Pentru inceput puteti incepe cu maxim 2 lingurite pe zi. 

 

Cum se pregatesc semintele chia 

Atentie! Semintele chia se pot da bebelusului doar dupa ce au fost inmuiate in apa sau in lapte si dupa ce au fost lasate sa se extinda complet. Stim despre aceste seminte ca absorb o cantitate mare de lichid, iar daca sunt administrate uscate, acestea pot provoca blocaj gastrointestinal. 

 

Cum se servesc semintele chia 

Pentru ca nu au miros si aproape deloc gust, acestea pot fi introduse in multe mese. Spre exemplu in iaurt, supe creme, sosuri, ciorbe, budinci si smoothie-uri. Sunt excelente si pentru anumite deserturi. Si pentru ca acestea absorb foarte bine apa, pot fi utilizate si pentru ingrosarea anumitor sosuri, inclusiv pentru a face dulceata de chia fara zahar. 

Iata si cateva intrebari ale mamicilor: 

 

De la ce varsta pot introduce semintele chia in alimentatia copilului? 

Acestea pot fi introduse in alimentatia bebelusului incepand de la varsta de 6 luni, insa trebuie pregatite intocmai cum am sugerat mai sus. 

 

Semintele chia pot fi alergice?

Specialistii spun ca alergiile la semintele chia sunt rare. Insa spre exemplu, daca anumite persoane sunt alergice la susan, pot fi alergice si la chia. 

 

Se gasesc greu semintele de chia?

Daca acum ceva timp aceste seminte se gaseau doar in anumite magazine naturiste, iata ca acum au devenit din ce in ce mai populare, deci se pot cumpara si din magazinele alimentare. Totodata, semintele de chia au o perioada lunga de valabilitate, iar daca sunt depozitate intr-un loc uscat si racoros, acestea pot fi pastrate cativa ani buni. Daca adaugati apa sau lapte pentru a se extinde, acestea pot fi pastrate intr-un recipient inchis ermetic in frigider pana la 3 zile. 

 

Asadar, recapituland, semintele de chia sunt o sursa excelenta de substante nutritive, au un gust neutru si pot fi introduse la orice masa a bebelusului. Iar daca doriti sa le serviti simple, neaparat trebuie puse in apa sau in lapte. Cu toate acestea, trebuie sa va pregatiti de murdarie pentru ca sunt destul de lipicioase. Doar ca mamicile stiu sa se pregateasca pentru aceasta perioada foarte bine. Nu ar trebui deci sa lipseasca deci acele produse indispensabile, menite sa vina in ajutor. Optati pentru o baveta tip marsupiu, care colecteaza cu usurinta resturile de mancare, fara ca aceasta sa mai ajunga pe jos sau pe hainele bebelusului.

Optati de asemenea si pentru seturile de diversificare specifice. Tacamuri, boluri si farfurii. Iar la cele din urma, alegeti-le pe cele cu ventuza, care se lipsesc cu usurinta de masa bebelusului pentru a nu fi rasturnate. Indicat este ca toate aceste produse sa fie cat mai calitative, realizate din materiale precum siliconul alimentar. Cel mic va fi in siguranta pentru ca nu se va lovi, siliconul fiind un material moale. Alegeti designuri deosebite si culori cat mai vii pentru ca cel mic inevitabil va fi mai curios sa le vada si sa fie hranit din ele. 

Diversificarea alimentatiei bebelusului trebuie sa fie cat mai bogata in vitamine si nutrienti pentru ca acesta sa se dezvolte normal.