Efectele pandemiei asupra copiilor. Cum ii ajutam pe cei mici

Traim vremuri in care ne este dor de libertate si de sanatate. Pandemia ne-a schimbat destul de mult stilul de viata, ritmul, conceptiile, locurile de munca, relatiile cu prietenii si familia.O perioada la care poate ca nu s-ar fi asteptat nimeni. Cu toate acestea este necesar sa ne mentinem optimisti si sa ne adaptam in orice situatii. In plus, ca si parinti avem o responsabilitate si mai mare. De a avea grija de cei mici in aceste momente. Work from home, school at home, schimbari care ne fac sa ne mobilizam in a gasi de fiecare data solutii atat pentru noi, cat si pentru copii. 

                                          

Din pacate pandemia de Covid-19 a venit si cu efecte negative asupra celor mici. Masurile de carantinare, restrictionarea deplasarilor schimba total rutina copiilor, acestia fiind destul de energici si trebuind sa isi consume energia prin joaca si activitati impreuna cu alti copii. Asadar, intervine stresul, devin mai vulnerabili si pot aparea perturbari de ordin psihologic. Ce pot face parintii in aceste situatii? Cum ii pot ajuta? La cine ar trebui sa apelam atunci cand copilul nostru devine anxios si trist? Veti putea citi in randurile urmatoare cateva modalitati benefice pentru a-i ajuta pe cei mici. 

 

Comunicarea este cheia importanta in aceasta perioada dificila 

Important de retinut este faptul ca discutiile referitoare la acest virus in cadrul familiei poate influenta foarte mult starea celor mici. Cu cat discutiile sunt mai negative cu atat mai mult va interveni frica si lipsa de siguranta. Este important sa constientizam acest lucru. 

Pe de alta parte, comunicarea parinte-copil este extrem de importanta. Lasati-l sa se exprime, sa spuna ce simte, ce il ingrijoreaza. Puteti apela chiar la desene daca este mai mic, incurajandu-l sa deseneze ceea ce simte. Comunicarea calda ii va oferi incredere. Trebuie sa il incurajati in permanenta, spunand ca totul este in ordine si ca veti face tot ce depinde de voi pentru a ramane in siguranta.

 

Daca cel mic cere explicatii la ceea ce se intampla, oferiti-le in functie de varsta lui

Copiii sunt foarte curiosi din fire. Si chiar daca nu inteleg pe deplin ceea ce se intampla vor pune foarte multe intrebari. De ce nu se mai pot juca cu alti copii, de ce rudele nu mai vin in vizita, de ce trebuie sa faca ore online si asa mai departe. 

Explicati-le faptul ca aceste masuri de distantare sunt benefice pentru noi, pentru a ramane sanatosi. In plus, puteti lua partea pozitiva. Le puteti spune ca acum aveti ocazia de a petrece cat mai mult timp in sanul familiei, de a incerca noi activitati si jocuri. Poate ca nu vor intelege pe deplin, insa vor sti ca sunt iubiti si in siguranta alaturi de familie. 

 

Incercati, pe cat posibil, sa nu isi petreaca timpul numai pe internet si device-uri

Chiar daca este o perioada destul de obositoare din punct de vedere psihic, copii au nevoie in permanenta de sustinere morala. Refugiul in jocuri pe internet, telefon sau tableta nu este o solutie. Este indicat sa concepeti un program ce trebuie respectat zilnic. In acest fel si copii vor deveni mai organizati. Timpul petrecut cu acestia este foarte important. Optati pentru activitati si jocuri captivante impreuna pentru ca la nivelul psihicului va avea un impact foarte important si benefic asupra copiilor. Limitati orele din fata ecranelor a celor mici. Vor avea timp sa comunice, sa se exprime si sa caute activitati ce pun imaginatia in miscare.

 

Fiti un parinte model pentru copii!

A nu se intelege cuvantul perfect. Nimeni nu este perfect. Copii sunt cei care vor imprumuta foarte mult din comportamentul parintilor. Ei vor invata mai mult prin emotii si comportamente decat prin cuvinte. Sunteti modelul de urmat pentru generatia urmatoare asadar cum gestionati situatiile in aceasta perioada este foarte important.

 

Daca situatia se agraveaza, puteti apela la un specialist 

Studiile arata faptul ca tot mai multi copii au intrat in depresie in aceasta perioada. O situatie alarmanta ce poate avea efecte negative de-a lungul timpului. Atunci cand simtiti ca nu mai faceti fata, nu ezitati sa cereti ajutorul unui specialist. 

Avand experienta in domeniu, va sti sa gestioneze unele situatii. Putem spune ca psihoterapeutii au fost puntea de legatura intre copii si parinti in aceasta perioada. Retineti un aspect important! Un psihoterapeut nu va judeca niciodata o situatie sau un om. Isi va face treaba profesional si va pune in aplicare tehnici ce vor fi de mare ajutor pentru cei mici. 

Copiii au nevoie in permanenta de sustinere din partea parintilor. Sunt sprijinul pe care cei mici il vor cauta de fiecare data, daca vor avea incredere. Comunicarea este importanta, la fel si comportamentul fata de cei mici. Nu-i mustrati sau certati cand sunt suparati, incercati sa le intelegeti comportamentul si sa aveti rabdare.