Enterocolita la copii - care sunt simptomele?

In mod special in perioada calda a anului, atat adultii, cat si copiii se confrunta mai des cu enterocolite. Acestea sunt inflamatii ale tractului digestiv. Oricine se confrunta la un moment dat cu un astfel de episod, severitatea lui depinzand de mai multi factori. Asadar, daca ati ajuns intr-o astfel de situatie, trebuie spus ca poate fi tinuta sub control, nu este o urgenta medicala, insa in mod special in cazul copiilor necesita atentie la manifestari, la simptome si evolutia acestora. Riscul este cel de deshidratare severa. 

                                             

 

Din acest articol veti descoperi:

1. Ce este enterocolita 

2. Care sunt simptomele enterocolitei la copii 

3. Cand mergem la medic

4. Tratament 

5. Dieta alimentara 

6. Preventie 

 

1. Ce este enterocolita 

Din punct de vedere medical, enterocolita este o afectiune gastrointestinala. Intestinul subtire sau gros se pot inflama din cauza unor bacterii sau virusi ori poate chiar paraziti. De cele mai multe ori cauza este una ce tine de conditiile precare de igiena. Rata de transmisie este una destul de mare, virala adesea, asadar daca va aflati in preajma unor persoane ce trec printr-un episod de enterocolita este destul de probabil sa va cresteti sansele de a contacta aceasta afectiune.  

Copiii pot fi afectati de enterocolita, fie ca se joaca cu alti copii din parc si acestia poarta un virus intestinal, fie ca pun mana pe diferite suprafete.


2. Care sunt simptomele 

In functie de cat de severa este enterocolita in cauza, simptomele pot fi la fel de severe sau dimpotriva. In unele cazuri poate dura de la 2 pana la 3 zile, fara probleme si complicatii, trece fara tratament, dar cu dieta alimentara. 

Debutul poate fi anuntat de simptome prea putin remarcate, de la apatie, stare de moleseala, la lipsa de chef. Mai ales in cazul bebelusilor, care nu verbalizeaza starile prin care trec, veti fi atenti la cat este de energic, in comparatie cu zile anterioare. 

Starea de rau continua cu greata, chiar si varsaturi in jet, scaune moi, urat mirositoare, de consistenta tot mai moale pana la cele apoasa. Alte simptome sunt:

♦ Crampe intense. 

♦ Gaze intestinale. 

♦ Frisoane. 

♦ Febra. 

♦ Deshidratare. 

♦ Lipsa de apetit. 

 

3. Cand mergem la medic 

In unele cazuri un copil cu enterocolita nu isi doreste nici macar apa sa bea. Daca este sugar, riscul de deshidratare este sever. Specialistii spun ca urmarind cate scaune are si cate episoade de voma si daca dupa acestea bebelusul refuza alimentarea, a merge la medic de urgenta este o necesitate. Orice sugar de pana la 3 luni este mai vulnerabil la astfel de episoade. 

In cazul copiilor care au ajuns deja la perioada de diversificare, caz in care puteti oferi mancare de regim, pot fi introduse alimente care sa ajute tractul digestiv. Este la fel de importanta hidratarea. Exista solutii orale, saruri minerale pentru rehidratare, ce pot fi oferite in apa sau lapte, ceai. Daca copilul refuza cu vehementa orice, acesta va fi hidratat intravenos. 

Atentie la semnele de deshidratare: fata palida, ochi incercanati, buze uscate. 

 

4. Tratament 

Tratamentul adecvat depinde de sursa problemei. Daca enterocolita este virala - poate fi cauzata de rotavirus, astrovirus printre altele - tratamentul este unul menit sa ajute organismul in manifestarile sale. Nu poate ataca virusul sau nu il poate face sa fie eliminat mai rapid, dar tratamentul adecvat va ameliora simptomele. 

Antitermice - pentru episoadele de febra care nu scade. Vor fi alternate siropuri pentru febra, cu intervale de 4 ore intre administrari. Acestea pot fi pe baza de paracetamol sau ibuprofen. 

Antivomitive - nu sunt indicate copiilor, mai degraba adultilor sau cel putin administrarea trebuie sa depinda de recomandarea medicala. 

Anti greata - in unele cazuri. 

Antibiotice - administrate cu mare grija, acestea pot afecta flora intestinala si nu sunt indicate in cazurile de enterocolite virale. 

Antidiareice - in cazul adultilor pot fi recomandate, nu si in cazul copiilor, intrucat pot agrava boala. 

Probiotice - acestea ajuta la refacerea florei intestinale, sunt o recomandare absoluta. 

Lichide - recomandat sa fie oferite copiilor cat mai multe lichide, fie ca este vorba de ceai sau apa cu saruri, supe insa fara condimente, lapte dar fara lactoza, pentru cei care inca sunt hraniti cu lapte. 

 

5. Dieta 

Manifestarile enterocolitei pot dura de la cateva zile pana la o saptamana, dupa caz. Insa vor fi din ce in ce mai putin severe. In perioada critica mai ales dieta alimentara va ajuta tractul digestiv sa isi faca treaba, in ciuda inflamatiei cu care se confrunta. 

Sunt recomandate meniurile uscate, painea prajita, orezul fiert, totul slab in grasimi si fara condimente. Pe masura ce starea generala este imbunatatita, pot fi reintroduse treptat unele alimente. In cazul copilului sugar medicul recomanda continuarea alaptarii si mai rar se intampla sa fie necesara intreruperea acesteia. Daca situatia este mai severa poate fi mai util laptele formula, insa fara lactoza pana cand scaunele sunt din nou normale. 

Sunt interzise sucurile, dulciurile, alimentele cu efect diuretic, cum ar fi dovleacul sau cele acide cum sunt rosiile. De asemenea cartofii nu sunt recomandati, in schimb sunt recomandate afinele, gustarile din paine prajita, uscata. 

 

6. Preventie 

Enterocolitele pot fi evitate intr-o oarecare masura. Ca preventie nu se poate spune ca exista un tratament anume. Spalati intens mainile, ori de cate ori se poate. Utilizati dezinfectanti, servetele umede cand nu aveti disponibila spalarea mainilor cu apa si sapun. 

Spalati foarte bine fructele si legumele consumate, fiti precauti unde puneti mana si mai ales ce baga bebelusii in gura. In etapa lor de cunoastere a mediului inconjurator, cand cel mic descopera si se descopera, va prefera sa isi guste implicit mainile, picioarele si tot ce prinde. Este o etapa in care trebuie sa fiti atenti mai mult ca oricand la dezinfectarea si spalarea mainilor si jucariilor oferite celui mic.