Ghid parinti: Cum clasificam si masuram corect temperatura la bebelusi?

Ca si parinti, este foarte important sa ne indreptam atentia catre cel mic, pentru a avea o crestere cat mai normala si mai sanatoasa. 

Exista si copii care au o imunitate mai scazuta si racesc chiar si la primul strop de ploaie. Simptomele apar rapid, iar primul aspect pe care il vedem este ca se instaleaza febra. In acest context, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte foarte importante. 

                                            

Cum masuram corect temperatura la bebelus

Este important sa stim cand, cum si cu ce masuram temperatura unui bebelus, pentru ca daca nu tinem cont de aceste aspecte valorile vor fi diferite. 

Astfel ca nu vom lua niciodata temperatura unui bebelus atunci cand l-am scos din baie sau cand plange. Valorile vor fi peste cele normale si asta pentru ca temperatura corpului creste. 

Poate ca bunicii sau parintii nostri nu aveau la indemana termometre digitale si foloseau dosul palmei pentru a ne verifica temperatura. Insa odata cu timpul am evoluat, iar simptomele, cat si bolile, ne acapareaza mai mult ca niciodata, iar cauzele sunt cu mult mai multe. Faptul ca nu mai avem o alimentatie atat de sanatoasa si naturala este doar una din cauzele care pot provoca anumite boli. 

In ceea ce priveste bebelusul, este important sa avem la indemana tot timpul un termometru, pentru ca ne poate salva de anumite situatii neplacute. De exemplu, la copii chiar si o febra scazuta poate fi un semn ca prezinta o infectie sau o boala grava! Deci, atentie la acest aspect!

Specialistii recomanda 3 zone de verificare a copilului, in functie de varsta acestuia:

♦ la copii pana in 3 luni. Specialistii recomanda sa masuram temperatura rectala la copii pana la 3 luni pentru a avea siguranta ca valorile sunt cele corecte. 

 

Cum se masoara temperatura rectala

In acest context, tine cont de 4 pasi simpli:

♦ pentru o masurare eficienta si corecta, unge varful termometrului cu o crema.

♦ aseaza bebelusul pe spate, ridica-i usor coapsele si introdu termometrul in rect. 

♦ indreapta varful termometrului spre buric, insa nu impinge. (aproximativ 2,5 cm)

♦ dupa ce termometrul suna, scoate-l, dezinfecteaza varful, apoi citeste valoarea temperaturii. 

♦ la copii de la 3 luni pana la 4 ani. La aceasta varsta se pot utiliza termometre digitale de masurare a temperaturii la subrat, rectala sau din zona fruntii (artera temporala).

 

Cum se masoara temperatura la frunte 

♦ porneste termometrul

♦ trece usor termometrul dintr-o parte in alta a fruntii

♦ citeste valorile inregistrate

 

Cum se masoara temperatura la subrat

♦ porneste termometrul 

♦ aseaza termometrul sub axila

♦ tine bratul celui mic putin strans pana termometrul suna

♦ citeste valorile temperaturii

♦ la copii de la 4 ani in sus. De la aceasta varsta specialistii recomanda verificarea temperaturii cu un termometru digital de sub limba. Insa, incepand de la varsta de 4 ani se pot folosi si celelalte procedee de masurare. 

 

Valorile care indica faptul ca bebelusul are febra 

Daca termometrul prezinta valoarea de 38 Grade C atunci cand verificati temperatura rectal sau de pe frunte inseamna ca are febra;

Daca termometrul prezinta valorea de 37,8 Grade C atunci cand verificati temperatura oral inseamna ca are febra;

Daca termometrul prezinta valoarea de 37,2 Grade C atunci cand verificati temperatura axial inseamna ca are febra. 

 

In ceea ce priveste masurarea temperaturii corecte, adica rectal, discutam despre alte valori:

38,5 Grade C indica o febra usoara

Intre 38,6 si 39 Grade C indica o febra moderata

Intre 39,1 si 39,9 Grade C indica o febra ridicata, iar ce este mai mare de 40 Grade C indica o febra foarte mare.

Sub sfatul medicului de familie, prezentandu-i simptomele si valorile temperaturii, se recomanda administrarea de un antitermic pentru a-i reduce temperatura. 

In functie de varsta copilului si de simptomele pe care le are, spre exemplu daca este agitat, plange sau este letargic, iar febra nu scade, este nevoie de un control medical de urgenta. 

Nu suntem medici, nu putem administra anumite tratamente dupa ureche, daca nu stim de unde provin simptomele copilului. 

 

Ce NU este indicat sa faci acasa atunci cand copilul prezinta febra!

Daca prezinta febra mare nu baga copilul in cada cu apa rece. Nu se recomanda acest procedeu, mai ales ca apa temperaturii se scade treptat. Poate face soc termic. Nu folosi impachetari cu otet sau alte produse pentru a reduce febra.

Nu folosi supozitoare cu aspirina sau algocalmin unui copil pana in varsta de 12 ani.

Orice activitate pe care o face copilul, il poate supraincalzi si nu este recomandat. Cel mai indicate este sa se odihneasca.

De cele mai multe ori, parintii privesc febra ca fiind cel mai mare dusman, iar daca aceasta nu scade intervine panica. Este important de retinut faptul ca febra este un simptom si nu o boala grava! Este un simptom dupa care ne putem da seama daca bebelusul sufera de ceva si putem lua masuri in colaborare cu medicul.