Greata si varsaturi la copil? Cand trebuie sa mergi la medic?

Ce trebuie sa stim este faptul ca bolile copilariei si momentele de putin stres sunt inevitabile pentru bebelusii nostri. Este adevarat faptul ca acestea variaza de la o durere de burta pana la varsaturile puternice, iar de multe ori este necesar sa apelam la sfaturile unui specialist in domeniu pentru a identifica anumite probleme. 

                                            

Important de luat in calcul faptul ca parintii trebuie sa fie foarte atenti la schimbarile de comportament ale micutului, deoarece bebelusii mai ales, nu pot vorbi sau explica ceea ce li se intampla, ce ii doare exact sau ce simptome au. De aceea, de cele mai multe ori instinctul matern este cel care poate salva anumite situatii. Inainte de toate mamica simte ceea ce are si ce il doare pe micut si stie cum sa reactioneze in acele momente. 

Insa, instinctul matern nu va putea inlocui niciodata un medic de specialitate, care stie sa puna un diagnostic concret si corect, stie ce, cum si cand sa recomande anumite tratamente. 

In alta ordine de idei, sunt momente in care parintii sunt in dubii daca sa sune sau nu la un specialist sau daca pot gestiona anumite situatii. 

Cele mai adesea simptome intalnite la copii sunt greata si varsaturile, care pot aparea din mai multe cauze.

 

Iata mai jos cateva indicatii generale de care puteti tine cont atunci cand este necesar sa contactati un medic sau puteti gestiona situatiile acasa. 

 

Greata este un disconfort la nivelul stomacului care poate fi declansata de anumiti factori precum infectii, disconfort alimentar, rau de miscare, leziuni la nivelul capului, al creierului, cefalee si tumori. De cele mai multe ori greata duce la varsaturi involuntare. 

In ceea ce priveste copiii, varsaturile sunt destul de frecvente si apar din cauza unor infectii virale, a tusei, alimentatiei, supraalimentarii sau a bolilor care au ca si simptome febra. 

Chiar daca de obicei varsaturile sunt inofensive, ele pot fi un semn al unei boli precum meningita, comotii, encefalita, blocaj intestinal, apendicita si asa mai departe. 

Important de mentionat este faptul ca varsaturile pot fi cauzate si de deshidratare, atat in randul celor mici, cat si a adultilor.

 

Cand trebuie sa contactezi medicul!

Atunci cand apar varsaturile la cei mici, acestea pot indica uneori cauza exacta a acestora. Spre exemplu, daca apar la scurt timp dupa ce micutul a mancat, varsaturile pot indica un ulcer peptic. 

Varsaturile care apar dupa cateva ore dupa ce micutul a mancat pot indica de asemenea intoxicatii alimentare.  

Contacteaza medicul sau prezinta-te direct la unitatea medicala daca cel mic vomita de cateva ore, daca apar semne de deshidratare, are febra, diaree, nu urineaza de cel putin 6 ore, daca in varsatura exista sange, este letargic, confuz, are respiratie rapida sau puls accelerat, dureri de stomac, dureri de cap.

 

Tratament in cazul varsaturilor 

In cazul in care aceste situatii nu sunt atat de grave si pot fi gestionate acasa de catre parinti, ca si tratament in cazul varsaturilor:

♦ Evita, in primul rand, sa dai micutului alimente solide cel putin pana la trecerea varsaturilor.

♦ Ofera micutului un consum treptat de lichide precum lapte in cazul sugarilor, iar pentru cei mai mari supe si apa.

♦ Intrerupe temporar medicamentele orale pe care i le administrezi celui mic, deoarece acestea pot irita si mai mult stomacul si pot de asemenea sa agraveze varsaturile. 

♦ Odihna este la fel de importanta pentru ca micutul sa se refaca.

♦ Daca copilul vomita destul de des, trebuie administrate cantitati mici de lichide pentru ca acesta sa se refaca treptat. 

♦ La fel ca si la adulti, atunci cand copiii vomita, lipsa poftei de mancare este prezenta. 

 

De aceea, este extrem de important sa fie hidratat si sa consume multe lichide. De ce sunt atat de importante lichidele in aceste episoade? Pentru ca varsaturile deshidrateaza orice persoana, fie ea adult sau copil. Este un remediu benefic in ambele cazuri pentru ca lichidele au rol esential in vietile noastre. 

In general, micutii isi schimba comportamentul atunci cand nu se simt bine din punct de vedere medical. Au tendinta de a dormi mai mult, nu mai au chef de joaca sau sa manance ca de obicei, uneori poate confuzi. Importanta este evolutia acestor semne, iar in functie de acestea, daca nu se amelioreaza trebuie sa intervina medicul specialist. 

Asa cum am mai mentionat si in celelalte articole, parintii au rolul cel mai important in cresterea celor mici, pentru ca ei sunt singurii care pot observa anumite modific?ri de comportament, iar instinctul matern este cel care poate directiona spre decizii importante cu privire la sanatatea micutilor.

Varsaturile si starile de greata in randul copiilor sunt destul de des intalnite inca din primele saptamani de viata. Insa chiar daca sunt inofensive si se pot trata acasa, copilul trebuie supravegheat non-stop mai ales in aceste episoade, pentru a vedea evolutia si pentru a se apela la medicul specialist atunci cand este cazul.