Importanta jucariilor de dezvoltare inca de la varste fragede

Jucariile pentru copii au existat inca din cele mai vechi timpuri, chiar daca sub alte forme. Poate ca inainte nu erau atat de multe si atat de diversificate ca acum, insa cert este ca erau esentiale. Copiii invata prin joc si joaca, iar jucariile sunt acele instrumente care le permit sa descopere lumea. Sunt oaza lor de fericire si pata de culoare cu ajutorul carora ei se dezvolta pas cu pas si descopera zi de zi noi activitati si noi jocuri. 

                                             

Putem spune ca jucariile sunt indispensabile si ca nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa unde exista copii. Jucariile stimuleaza creativitatea copiilor si ii ajuta sa-si exprime emotiile. Adesea vom vedea ca cei mici vor imita anumite roluri, anumite personaje si se vor folosi de jucarii si costume pentru a-si intra il rol cat mai bine. In plus, cu ajutorul jucariilor acestia creeaza lumi fantastice, ceea ce denota faptul ca sunt capabili sa gandeasca si isi creeze propriile reguli. 

 

Cat de importante sunt jucariile pentru copii

Dezvoltarea emotionala, sociala si personala sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le ofera jucariile copiilor. Este important sa intelegem ca dezvoltarea copiilor se face pas cu pas, cu rabdare si intelegere. Spre exemplu, dezvoltarea gandirii logice se face prin exercitii cu ajutorul unor jucarii specifice. Atunci cand sunt mici, copiii absorb orice informatie precum un burete. Astfel ca este important si ce fel de informatii retin, cele care ii ajuta pe viitor. 

 

Jucariile educative spre exemplu ajuta la dezvoltarea gandirii logice prin exercitiu. Astfel ca micutul va putea sa inteleaga mai in detaliu anumite lucruri. Jocurile impreuna cu familia au de asemenea un rol important. Petrecand timp alaturi de micuti, parintii vor putea sa descopere anumite talente, personalitatea, cat si inteligenta lor. In plus, copiii sunt foarte fericiti atunci cand parintii se joaca si petrec timp alaturi de ei. 

Inca de cand sunt bebelusi jucariile intra in viata lor. Cele zgomotoase si foarte colorate ii ajuta sa interactioneze cu lucrurile din jur, sa se integreze mai usor in lumea celor mari. Copiii pot lua niste decizii importante pentru ei inca de la varste fragede. Iar aici joaca un rol important jucariile de constructie. Va putea vedea unde a gresit pentru a nu mai face aceeasi actiune si a doua oara, iar acest lucru il va ajuta sa isi contruiasca un viitor solid. 

 

Care sunt jucariile potrivite pentru copii 

Cand vine vorba despre alegerea jucariilor pentru copii, acestea trebuie alese in functie de varsta. Insa in zilele noastre nu este chiar atat de greu avand in vedere ca avem la indemana foarte multe site-uri si magazine atat fizice, cat si online de unde sa ne inspiram si sa le alegem pe cele potrivite. 

Ceea ce este important atat pentru siguranta copilului, cat si pentru parinti - materialele din care sunt realizate acele jucarii. Cu cat sunt mai calitative cu atat va fi mai bine. In ultima perioada au aparut jucariile ce sunt fabricate din lemn si sunt indragite de micuti. Acestea vin cu dublu rol. Sunt benefice pentru planeta, avand in vedere ca lemnul este o materie regenerabila, deci mai putina poluare, mai ales ca aceasta a atins cote alarmante. Iar copiii le vor adora pentru ca pot fi foarte frumos colorate cu vopsele non-toxice. Usor de intretinut fara a avea grija ca se poate crapa sau sparge precum plasticul. 

 

Ce mai trebuie sa stiti 

Practicile parintilor au un impact semnificativ asupra dezvoltarii cognitive si sociale ale copiilor. Parintii sunt modelul dupa care cei mici se ghideaza. Petreceti timp de calitate cu ei si invatati-i tot ce este mai bun. Iata ce va poate ajuta intr-o relatie cat mai buna cu cei mici:

 

♦ incercati sa nu controlati jocul atunci cand va jucati cu cel mici. Lasati-l pe el sa descopere pas cu pas lucrurile. Controlul adultilor in aceste situatii va reduce dezvoltarea abilitatilor pe care copilul le are, implicit lucrul in echipa. Aveti rabdare cu cel mic. 

♦ odata ce intrati in lumea copilului, veti avea ocazia sa comunicati mult mai eficient cu el. 

♦ optati pentru jocurile in echipa, jocurile constructive si creative in detrimentul calculatorului sau televizorului. Daca sunt lasati, copiii pot petrece ore bune in fata ecranelor, fara a se misca prea mult. Ori aceste aspecte nu ii ajuta deloc sa se dezvolte normal. In plus, cei mici pot avea probleme si cu vederea. 

♦ cand mai creste, parintii il pot incuraja pe copil sa exploreze diferite domenii (inot, fotbal, karate etc.), insa fara a fi fortat sa fie performant la toate. Lasati-l sa aleaga ce ii place cel mai mult si sa se concentreze pe un singur domeniu.

Asadar, jucariile, jocurile si alte activitati destinate lor sunt cele care ii vor ajuta sa se dezvolte pas cu pas. Iar parintii sunt cei care le croiesc inca de la inceput drumul prin viata, tinand cont si de inclinatiile, dorintele si talentele lor.