Infasatul bebelusului: pro sau contra?

Infasarea bebelusului se practica inca din timpuri vechi. Bebele sarmaluta isi are originea inca din vremea Paleoliticului, fiind secretul calmarii acestuia. Desi aceasta practica este considerata depasita, ea a fost adaptata in timp, iar acum infasatul facut corect aduce numeroase beneficii si nu pune in pericol sanatatea bebelusului. Primele remarci critice la adresa infasatului au venit din partea medicului elvetian Felix Würtz, din cauza faptului ca bebelusul era prea strans infasat. Acest lucru ducea adesea la displazie de sold, articulatiile fiind afectate.

                                             

Dupa o lunga perioada de controverse, cercetari, parinti frustrati, tabere pro si contra, infasatul bebelusului a capatat din nou o lumina pozitiva si, practicat corect, este cheia fericirii parintilor si somnului profund al bebelusului. 

Ne amintim de vremuri in care parintii infasau strans bebelusul cu fase elastice pentru ca acesta sa creasca inalt si drept ca bradul, insa metoda moderna este cea corecta si permite libertate bebelusului. Mai jos vei descoperi care sunt beneficiile infasatului facut corect si cateva sfaturi. Poate parea intimidant pentru orice parinte, insa odata ce prinzi smecheria, bebele sarmaluta nu va avea nicio problema. 

 

Somn profund, neclintit

Prin infasare se creeaza o presiune usoara in jurul corpului bebelusului. Se crede ca acest lucru ii ofera celui mic un sentiment de siguranta, fiindca timp de 9 luni a stat in acelasi mediu restrans, in confortul din pantecul mamei. Si acolo ii erau limitate miscarile, deci infasatul il impiedica sa isi perturbe singur somnul prin miscarile mainilor si picioarelor. Acest lucru duce la calmarea rapida a bebelusului din plans si pentru multi este un factor declansator al somnului. 

Infasatul are dublu rol, actioneaza deci ca un somnifer si, in acelasi timp, mentine starea de somn, fapt ce reduce destul de mult numarul de treziri. Asta inseamna ca si voi ca parinti veti dormi mai bine. Iar tu ca mama vei avea mai putina presiune asupra ta, deci vei avea mai putina anxietate, vei fi mai odihnita si te vei putea bucura pe deplin de noul tau rol. Win win!

 

Bebe linistit

Desigur ca nu orice bebelus va accepta infasatul, insa merita sa incercati. Daca dupa numeroase incercari este mai mult agitat decat calm, atunci nu mai are rost aceasta metoda. E posibil sa nu se calmeze din plans sau sa adoarma imediat. Insa, daca veti crea o rutina a somnului, combinata cu sunete albe sau un cantec si lumini reduse, bebelusul va protesta din ce in ce mai putin. 

Primele 3 luni din viata sa, despre care s-ar spune ca ar fi ca un al patrulea trimestru, orice ii aminteste de viata petrecuta in burtica mamei il va ajuta sa se linisteasca. Daca bebelusul sufera de reflexul Moro, care este un reflex involuntar prezent de la nastere ce dispare pana la varsta de 4 luni, atunci infasatul este solutia perfecta. Miscarile bruste ale mainilor sale, ca si cum ar fi speriat, reusesc mai mereu sa il trezeasca in lacrimi. Aceasta practica poate duce la o reducere cu 28% a plansului. 

 

Reducerea riscului sindromului mortii subite 

Conform unor studii efectuate de Jurnalul de Pediatrie American, dar si a altor cercetatori din intreaga lume, s-a concluzionat ca infasatul reduce riscul unui deces prematur, motiv pentru care aceasta practica a capatat din nou o nota pozitiva. Este destul de logic, prin infasare i se limiteaza miscarile bebelusului, deci scad posibilitatile ca acesta sa ajunga in situatii periculoase. 

Infasatul trebuie practicat numai pana la varsta in care bebelusul nu poate sa se invarta singur, de pe spate pe burta sau invers. De asemenea, nu va fi pus niciodata sa doarma pe burtica. Infasatul previne de asemenea sufocarea, fiindca bebe nu mai poate trage peste nas diverse obiecte ce pot duce la acest lucru. 

 

Dezvoltare neuromusculara

Multe mame considera ca bebelusul trebuie lasat cu mainile libere pentru a-si putea suge degetele in asa fel incat sa se autocalmeze. Insa miscarile sale sunt aleatorii si neintentionate. Prin imobilizarea mainilor se poate produce o dezvoltare mai buna a competentelor motrice. De asemenea, infasatul este in mod special benefic pentru bebelusii nascuti prematur. 

 

Motive contra infasarii

Nu practica este problema, ci si cum este aplicata ea. Singurele motive contra ar fi infasarea prea stransa, cu picioarele drepte, prea gros si pe burtica. Aceste aspecte duc la displazie de sold, iritatii si probleme de circulatie si risc de sufocare. Pozitia fireasca a picioarelor bebelusului este cea de broscuta, cu picioarele desfacute in lateral si genunchi indoiti. Iar aceasta pozitie se va mentine cand este infasat. Fara nicio exceptie, bebe va sta mereu pe spate. 

 

Cum faci un bebe sarmaluta

Desigur, in special daca este primul tau bebelus, vei considera ca ai doua maini stangi si iti va fi frica sa nu gresesti cu ceva. Insa nu este vreo operatie chirurgicala, deci fa-ti putin curaj si te vei bucura atat tu, cat si cel mic de beneficiile infasatului. Capul si fata sa trebuie sa fie mereu descoperite. Trebuie sa aiba suficient spatiu pentru expansiunea cutiei toracice, dar si pentru flexarea soldurilor. Intotdeauna bebelusul se va imbraca subtire pe sub textilul de infasat. Iata cateva reguli de urmat:

 

♦ sa poti introduce 2-3 degete intre textilul de infasat si pieptul copilului;

♦ in partea inferioara se lasa suficient loc pentru ca bebelusul sa ramana in pozitia de broscuta;

♦ pune-l la somn doar pe spate, niciodata pe o parte sau pe burtica;

♦ capetele materialului trebuie mereu pozitionate sub bebe;

♦ nu il infofoli. Un obicei prost pasat din generatii in generatii este infofolirea bebelusului cu numeroase straturi de haine ca acesta sa nu raceasca. In realitate, el are nevoie doar un extra strat fata de tine. Temperatura ambientala ideala este intre 21-23 de grade Celsius. Este suficient ca pe sub textilul de infasat acesta sa poarte un body sau o salopeta din bumbac. Daca observi ca transpira, are obrajii rosii sau respira accelerat, acestea sunt semne de supraincalzire. 

♦ opreste infasatul la momentul potrivit, adica atunci cand bebelusul da semne de mai multa activitate si incepe sa se rostogoleasca singur. 

♦ bebelusul nu va sta niciodata infasat daca doarme in pat cu alte persoane;

♦ este indicat ca bebelusul sa fie obisnuit cu infasarea imediat dupa nastere.

Cu putina indemanare si o fasa din bumbac de dimensiuni potrivite, bebe va dormi mai linistit, dar si parintii.