Intarzierea limbajului la copii. Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Cand ar trebui sa vorbeasca copilul? De ce nu spune la fel de multe ca si ceilalti de varsta sa? Cand e timpul sa ma ingrijorez si sa merg la un medic? Sunt intrebari firesti pe care o mama ingrijorata si le va pune. Iata cateva repere de avut in vedere cand astfel de ganduri va apasa. 

                                            

 

Cand este timpul sa consideram ca un copil are intarziere de limbaj 

Aproape ca este firesc ca un copil sa aiba dificultati de vorbire si de pronuntie. Fie ca vorbim de intarzierea limbajului, fie ca este vorba despre dificultati de pronuntie, in mare parte copiii depasesc aceste etape si singuri sau cu ajutor de specialitate, pana la varsta de 5-7 ani. 

Desigur, nu lasam totul la voia intamplarii. Insa tendinta de a compara copiii intre ei, ca nivel de dezvoltare si mai ales teama exagerata sau parerile unora sau a altora, pot duce la un drum pavat cu frica. Daca cel mic are ceva? Daca sunt afectiuni despre care inca nu stiti: linia intre dezvoltare lenta si probleme medicale poate fi una foarte fina pana la o anumita varsta, in sensul in care nu stiti ce sa considerati. 

Fiecare copil este unic, are un ritm propriu de dezvoltare si pentru ca nu spune la fel de multe cuvinte ca altii de varsta sa, nu inseamna neaparat ca are probleme. Sunt si maniere prin care sa va dati seama daca sunt probleme majore in dezvoltarea sa. Desigur, verdictul clar de retard verbal sau alte probleme de sanatate va fi pus strict de un medic specialist. 

 

Daca inca nu vorbeste, cand ma ingrijorez? 

Inca de la cateva luni bebelusii incep sa gangureasca, in jurul varstei de 6-7 luni spune si primul sau cuvant, mama sau tata ori cel mult papa. Incepand cu varsta de un an, cuvintele sunt cu sens, mai multe si uneori combinate. Indica ce isi doreste si poate chiar alatura doua cuvinte mama papa. 

Incepand cu varsta de 2 ani un copil cunoaste in medie 300 de cuvinte, stie sa execute anumite actiuni, cere ce are nevoie si face propozitii scurte. La 3 ani copilul nu doar ca vorbeste si are in vocabularul sau in medie 1000 de cuvinte, insa intelege tot ce i se spune si poate executa comenzi de doua etape. Exemplu: ia cana si pune-o pe masa. 

Pe masura ce anii trec, limbajul este tot mai elaborat. Insa, sunt si cazuri ale copiilor care nu vorbesc atat de mult si nu se prea incadreaza in reperele mai sus amintite. 

 

Cauze 

Intarzierile de limbaj pot avea diverse cauze. Dintre acestea amintim:

1.Expunerea la ecrane. Un copil nu ar trebui sa stea in fata televizorului sau telefonului ori tabletei mai mult de 2 ore pe zi. 

2.Nestimularea vorbirii. Daca cei din jur creeaza un monolog, copilul intelege ca nu trebuie sa isi exprime nevoile si nu va fi incurajat sa spuna cuvinte noi si nici pe cele pe care le stie deja. 

3.Autism. Este o afectiune care implica lenta dezvoltare motorie si cognitiva. Un copil cu autism are constanta nevoie de terapie pentru a-si dezvolta limbajul. 

4.Predispozitii genetice sau probleme de sanatate precum: presiune intracraniana, leziuni, tulburari congenitale, probleme ale coloanei vertebrale, traumatisme mintale severe. 

5.Traume psihologice. Sunt copii care trec prin episoade ce le marcheaza existenta sau sufera pierderea unui parinte si se inchid in ei, astfel incat refuza sa mai vorbeasca. 

 

Ajutor de specialitate 

Din momentul in care este cunoscuta cauza, puteti actiona eficient pentru a remedia situatia. Daca este greu de dedus care sa fie cauza, apelati la medic, fie el pediatru in prima faza, psiholog de ce nu. Semnele clare din tabloul complex de aspecte care indica nevoia de a merge la medic din cauza unor intarzieri de limbaj se refera la:

-Copilul nu doar ca nu vorbeste, dar ignora pe cei din jur, pare ca nu aude, nu executa ce i se cere, nu intelege ce i se cere, conform varstei sale. 

-Nu are contact vizual cu ceilalti. 

-Nu raspunde la nume. 

-Se joaca singur. 

-Are miscari repetitive, prefera mereu aceleasi trasee, aliniaza mereu jucariile, isi acopera urechile cu mainile, merge pe varfuri, flutura mainile. Sunt gesturi ce tradeaza posibil si existenta autismului. 

De asemenea, adresati-va logopedului daca la 3 ani nu vorbeste sau psihologului, daca nu vorbeste, dar nici nu se incadreaza in anumite tipare precum cele mentionate mai sus. Sunt multi care va spun, ei, si cand va incepe sa vorbeasca va recupera negresit tot timpul de pana acum. E drept ca unii copiii au la un moment dat un astfel de avant, insa nu va bazati pe gandire traditionalista. Specialistii atrag atentia ca nu trebuie sa tinem cont de ideea ca baietii se dezvolta mai greu ca fetele si prin urmare vor incepe sa vorbeasca mai tarziu. 

Un moment de ingrijorare este la varsta de 3 ani cand copilul trebuie sa intre in comunitatea de copii, in colectiv si nu va putea sa isi exprime nevoile. Este intr-adevar de ajutor sa intre in contact cu cei de varsta lui, pentru ca la aceasta varsta are tendinta sa imite, deci va fi influentat sa vorbeasca.