Intrebarea parintilor: Cand renuntam la hranirea bebelusului cu biberonul?

Vine un moment in viata bebelusului si acela este renuntarea la biberon in favoarea canii. Mamicile in principal sunt preocupate de acest aspect. Indiferent ca hraneste bebelusul cu laptele propriu sau formula cu biberonul, acesta se va atasa de el. O astfel de schimbare vine si cu intrebari. Oare va mai bea lapte? Daca nu va accepta canitele pentru bebelusi? Nu e prea mic ca sa il facem sa renunte la biberon? Mai jos veti gasi raspunsul acestor intrebari si sfaturi in privinta renuntarii la biberon.

                                           

 

Cand trebuie sa renuntam la hranirea cu biberonul

In conditiile in care bebelusul este perfect sanatos, conform specialistilor de la Academia Americana de Pediatrie, renuntarea la biberon se face in jurul varstei de 1 an, maxim 1 an si 6 luni. Prelungirea hranirii cu biberonul duce la obezitate, probleme dentare precum cariile, deficiente de vitamine si minerale. Un studiu realizat arata ca alaptarea la biberon prelungita duce la deficienta de fier si implicit anemie. Totodata aceasta duce si la afectarea dezvoltarii craniofaciale, la fel ca si suzeta. Cauzeaza probleme de vorbire si risca sa aiba dintii nealiniati, fiindca sunt afectate muschii, maxilarul, gura si palatul cavitatii bucale. 

Problema este ca unii bebelusi sunt foarte atasati de biberonul lor, iar la varsta de 6 luni cand incepe diversificarea unii vor prefera sa manance un biberon intreg de lapte decat mancare solida. La acea varsta bebelusul deja nu-si mai poate lua aportul de vitamine si nutrienti necesare unei dezvoltari armonioase doar din lapte. 

 

Incet-incet

In ciuda recomandarilor, unii parinti continua sa foloseasca biberonul pentru lapte, apa sau suc pana la 3 sau 4 ani. Totusi, este important de stiut ca prelungirea timpului de hranire cu biberonul poate duce la aparitia problemelor de sanatate. Da, este uneori extrem de dificil sa se renunte la biberon, fiindca cei mici se ataseaza emotional de el, iar cu cat utilizarea este mai indelungata, cu atat devine si mai dificil de convins sa renunte la el. 

Trebuie ales intelept momentul renuntarii la biberon si este de preferat sa se faca gradual. Avand in vedere ca inca din prima zi de viata bebelusul a supt pentru a se calma si a-si alina orice neplacere, este indicat sa nu renunti la biberon intr-o etapa stresanta pentru el, cum ar fi o noua bona sau ca vrei sa revii la serviciu. Parintii care incep aceasta tranzitie intre biberon si cana de la varsta de 9 luni au mai mult succes decat cei ce asteapta sa treaca varsta de 1 an. 

 

Sfaturi si lucruri de incercat

♦ cand incepe diversificarea da-i sa bea lapte sau alte lichide din cani speciale pentru bebelus, cele cu cioc sau cu pai. 

♦ alege mai multe cani pana o gasesti pe cea care ii place. De preferat este sa fie colorata ca sa ii distraga atentia. Lasa-l sa se familiarizeze cu ea, sa o tina in mana, sa o observe. Daca are pai, apasa pe ea usor cat sa iasa putin lichid cu care sa-si umezeasca buzele. Treptat, el va invata cum sa bea singur. Invata-l sa foloseasca si o cana normala pentru a nu se atasa de cea cu pai.

♦ cand utilizeaza cana arata-i cat te bucuri ca o foloseste. 

♦ lasa-l pe el sa aleaga cana sau decoreaza una pe care o ai deja pentru a fi pe placul sau. Pentru a se obisnui si mai mult cu cana i-o puteti oferi in cada cand ii faceti baie. Jucandu-se, turnand apa si facand cata mizerie vrea cu ea, va prinde drag de ea.

♦ inlocuirea unei mese din biberon cu cea din cana. Spre exemplu, in loc sa ii dai sa bea lapte din biberon la pranz, ofera-l in cana sa.

♦ incepe sa diluezi laptele din biberon cu apa, iar in cana laptele sa fie normal. Astfel, el va asocia ca acolo se afla lapte cu gust mai bun. 

♦ cand dezobisnuirea de biberon este facuta gradual sunt mai multe sanse ca bebelusul sa renunte mai usor la biberonul de seara sau de dimineata. In loc de biberonul de seara ii poti oferi un alt obiect ce-i aduce alinare sau poti umple biberonul cu apa.

♦ cand are aproape 1 an, obisnuieste-l cu ideea ca nu va mai folosi biberonul dinainte sa faci acest pas. Explica-i cu calm si rabdare ca este mare si trebuie sa renunte la biberon. Adu-i aminte zilnic de acest lucru. Explica-i ca intelegi ca este grea aceasta schimbare. Vorbind cu el despre ce si de ce se intampla ofera un avantaj in intarcarea copiilor mai mari. 

♦ cand vine momentul scoaterii biberonului din uz si din casa, lasa-l sa vada acest lucru si indruma-l cu blandete. Ofera-i o recompensa cand a reusit sa treaca peste o noapte fara biberon.

♦ un truc pe care il poti utiliza este sa largesti treptat biberonul pana cand efectul de supt nu mai exista. Apoi tai tetina cu un cutit si voila, nu mai exista biberon.

 

Copilul isi va dori singur sa-si afirme independenta si sa incerce lucruri noi. Ofera-i mereu suportul si pe cat posibil, libertatea de a capata dexteritate. Unii bebelusi vor face rapid trecerea de la biberon la canita, altii mai greu. Fiecare este diferit, important este sa aveti rabdare, chiar daca se va lasa cu cateva lacrimi. Discutati cu cel mic despre inlocuirea biberonului cu un alt obiect care sa ii aduca liniste si, de asemenea, nu intrerupeti deodata hranirea cu lapte pe timpul noptii, ci reduceti treptat cantitatea. De la varsta de 1 an nu mai este o necesitate, ci doar o obisnuinta, copilul asociind biberonul cu somnul.