Misiunea baby proof - Cum sa pregatesti casa pentru sosirea bebelusului

Prin baby proof intelegem diminuarea riscului ca un bebelus sa se accidenteze. Daca urmeaza sa fii parinte, trage un ochi in incaperea in care te afli si vei observa cate pericole exista pentru bebelus. Si trebuie sa luam in considerare ca cei mici sunt si imprevizibili, deci cu atat mai mult trebuie sa elimini pe cat posibil pericolele inainte de a-l aduce acasa. Din momentul in care merg de-a busilea, adica de la 6 la 10 luni si pana in momentul in care incepe sa se ridice in picioare si sa mearga, riscul de accidente este crescut. La camera de garda parintii vin constant din cauza accidentelor casnice in care sunt implicati copiii lor. Este nevoie doar de o clipa de neatentie a parintilor, iar in unele cazuri vorbim chiar si de neglijenta. Insa daca ati cautat pe Google metode de baby proofing si ati ajuns la acest articol, sigur nu va incadrati in a doua categorie.            

                                             

Zone periculoase sunt peste tot, de la prize, colturile mesei si dulapurilor, anumite decoratiuni, sertarele in care sunt cutite, usile, produsele de curatenie, gresia si multe alte lucruri. Combinatia intre curiozitatea celui mic, lipsa de discernamant si hazardul poate duce la situatii extrem de dramatice. Deci preventia este tot timpul cheia. Insa inainte de a preveni trebuie sa identificati capcanele din casa. Pentru ca securizarea casei sa decurga cat mai bine, imparte misiunea pe trei categorii si anume supravegherea, indepartarea obiectelor potential periculoase si folosirea instrumentelor de protectie. In mod ideal securizarea casei se va face cu cel putin 3 luni inainte ca mama sa nasca. Cand urmeaza perioada in care bebelusul va merge de-a busilea se va face inca o verificare a casei pentru a va asigura ca totul este sigur pentru el. Alege incuietorile pentru dulapuri cat mai simple, in niciun caz in forme de animalute sau colorate, fiindca bebelusul le va considera jucarii.

 

Mai jos ai o lista cu lucruri pe care sa le ai in vedere pentru siguranta bebelusului inainte si dupa perioada de 6 luni. 

 

Securizarea locuintei

Pana bebelusul incepe sa mearga singur trebuie sa va ocupati de anumite detalii ce ii pot cauza rau in mod direct, dar si celor ce pot provoca rau intr-un mod indirect. In a doua categorie putem da ca exemplu podelele alunecoase. Iar ca bebelusul sa fie in siguranta si parintii trebuie sa se protejeze. In cazul in care aluneci cu bebelusul in brate s-ar putea ca el sa se accidenteze mai grav decat tine. Iata cateva lucruri ce le poti face:

 

♦ Asigura-te ca ai instalat un detector de monoxid de carbon. Verifica bateriile detectoarelor.

♦ Instaleaza detectoare de fum. Pozitioneaza-le pe fiecare nivel daca locuiesti la casa si pe holurile din afara dormitoarelor.

♦ Cumpara un stingator, pune-l intr-un loc usor accesibil pentru tine, dar nu pentru copil si bineinteles invata sa-l utilizezi. La fel si in cazul trusei de prim ajutor.

♦ Adaugati numere de urgenta pe ambele telefoane si alte informatii medicale astfel incat sa le puteti accesa chiar si in cazul in care ele sunt blocate.

♦ Zonele ce au pericole de alunecare, precum in fata chiuvetei, langa dus sau cada, se vor securiza prin covoare antiderapante.

 

Supravegherea bebelusului

Cei mici nu cunosc notiunea pericolului. De mici sunt curiosi si vor sa exploreze lumea ce-i inconjoara. Supravegherea inseamna ca parintele trebuie sa acorde in permanenta atentie copilului si sa se afle in preajma sa pentru ca intr-o singura secunda se poate intampla orice. Astfel, in cazul in care cel mic se angajeaza intr-o activitate periculoasa, parintele are posibilitatea de a interveni in timp util. Prin supraveghere parintele studiaza si invata comportamentul bebelusului, anticipand anumite miscari si astfel poate prevedea si corecta anumite tendinte ce pot duce la accidente. 

 

Indepartarea obiectelor ce prezinta pericol

 

♦ Toate marginile ascutite din casa trebuie acoperite cu elemente protective.

♦ Toate prizele deschise trebuie acoperite cu dopuri de siguranta sau ascunse.

♦ Mobilierul, obiectele de langa perete si rafturile trebuie fixate de acesta prin sisteme bine instalate.

♦ Sursele de caldura nu trebuie sa fie la indemana celui mic. Fierul de calcat si aparatele de stilizare a parului se vor depozita la locul lor. La fel si aparatele electrice precum aparatul de ras, epilatorul si orice alt obiect ce este ascutit sau taios.

♦ Se vor securiza usile, sertarele si dulapurile la care poate ajunge bebelusul. Nu lasa sertare deschise, fiindca va fi tentant sa se urce in ele.

♦ Gentile si posetele trebuie puse in locuri in care el nu poate ajunge fiindca in interior pot exista lucruri periculoase.

♦ Daca ai in sufragerie o biblioteca, muta cartile unde bebelusul nu ajunge.

♦ Scapa de obiectele decorative ce se pot sparge sau ce pot fi rontaite.

♦ Electronicele mici si alte gadgeturi ce contin baterii de litiu vor fi tinute departe de copil, cum ar fi telecomenzi, ceasuri, etc.

♦ Copilul nu are voie in preajma aragazului cand gatesti fiindca exista riscul oparirii. Nici sa il tii in brate nu este indicat. Nu se vor lasa la vedere chibrituri, brichete sau alte aprinzatoare.

♦ Pune incuietori speciale pe dulapurile ce contin detergenti si alte chimicale si pe cel ce contine medicamente si vitamine.

♦ Aparatura electrocasnica se va tine pe suprafetele inalte din bucatarie. Nu se vor lasa farfurii si pahare in dulapurile de jos ce pot fi deschise. 

♦ Bebelusul nu trebuie sa aiba acces la sertarele cu cutite, furculite si alte obiecte periculoase. Detergentii de vase sau alte substante toxice nu se vor pune in masca chiuvetei.

♦ Se vor folosi ochiurile din spate ale aragazului atunci cand gatesti. Mancarurile fierbinti nu vor fi la indemana celui mic. De asemenea, vasele ce au manere lungi nu se vor tine la marginea aragazului sau a mesei.

♦ Dupa folosirea cazii se va scurge imediat apa din cada. In baie capacul toaletei, usa si spatiile de spalare ar trebui mereu inchise cu incuietori, fiindca exista risc de inec. Copilul va avea acces in baie doar supravegheat.

♦ Gelul de dus, samponul si alte creme si sapunuri trebuie tinute la distanta de copil.

♦ Gresia trebuie sa fie mereu uscata si sa nu prezinte ciobituri. 

♦ In cazul in care aveti casa cu etaj trebuie sa instalati o poarta de protectie pentru a impiedica pe cel mic sa exploreze si sa cada pe scari.

♦ Inlaturarea pungilor de plastic, fiindca prezinta risc de sufocare.

 

Patutul si camera bebelusului

 

♦ In patutul bebelusului nu trebuie sa existe perne, paturi sau alte jucarii si obiecte. Daca vreti sa inveliti bebelusul se poate utiliza un sac de dormit special pentru el, care este mult mai sigur.

♦ Ai grija ca distanta saltelei bebelusului sa nu fie la mai mult de 1 metru de podea si de asemenea ca aceasta sa se potriveasca perfect in patut.

♦ Patutul va fi plasat departe de ferestre, lampi si decoratiuni de perete.

♦ Toate elementele patutului trebuie bine instalate. Nu trebuie sa existe un spatiu de mai mult de 4 cm intre barele patutului.

♦ In zona de schimbare a scutecului se va pune un covor gros.

♦ Asigura-te ca jucariile si alte accesorii ale bebelusului nu pot fi demontate in piese mai mici, deci sa nu prezinte un pericol pentru bebe.

♦ In timpul somnului partea mobila a patului trebuie sa fie mereu ridicata.

♦ Nu se vor lasa jucarii atractive pe rafturi inalte fiindca cel mic va fi tentat sa se urce sa le obtina.

♦ Jucariile nu trebuie sa fie metalice, sa prezinte colturi ascutite, sa fie zgomotoase (pot dauna auzului), sa contina baterii sau sa fie compuse din parti mici. Nici jucariile de plus a caror ochi sau nasturi se pot desprinde nu sunt indicate. Jucariile se vor strange intr-un loc accesibil, departe de privirile bebelusului.

♦ Nu lasa prin casa obiecte pe care se poate catara.

♦ Instaleaza un monitor pentru bebe.

 

De aceste aspecte se va tine cont si la exteriorul casei, in gradina sau garaj. Copilul nu va fi lasat sa coboare sau sa urce singur trepte. Va fi supravegheat constant pe suprafetele cu ciment sau piatra. Nu se vor lasa la indemana unelte, scule, diluant sau alte substante periculoase, iar furtunul de gradina trebuie mereu strans.

Un mod prin care poti descoperi ce poate fi periculos este sa mergi tu de-a busilea prin casa si sa inspectezi! Asigura-i celui mic conditii de siguranta pentru a explora lumea si totul va fi bine. Succes parinti!