Toti parintii sunt stresati daca cei mici vor face otita, mai ales atunci cand acestia sunt in colectivitate. Cea mai des intalnita la copii este otita medie - inflamatia din spatele timpanului, ce uneori este insotita si de infectie. Se pare ca otita medie se dezvolta in timpul sau dupa un episod de infectie a cailor respiratorii inferioare.
Asadar, cum se poate recunoaste otita la copii si care sunt semnele?
Simptomatologie
Primul simptom este durerea, insa in functie de varsta copiilor ne putem da seama de cum reactioneaza. Cei mici vor fi nelinistiti, agitati si nu vor avea pofta de mancare, iar cei mai mari vor putea arata cu degetul acolo unde ii doare. In plus, vor putea sa descrie simptomele ca o senzatie de apasare, ameteli si uneori durere de cap si la nivelul fetei.
Febra este un alt simptom care poate indica ca micutul are otita, mai cu seama febra prelungita.
Cauzele otitei
Aparitia otitei are mai multe cauze:
♦ Cauzele frecvente sunt bacteriile precum streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis si Haemophilus influenzae;
♦ Nasul infundat (obstructia nazala), virozele respiratorii, polipii, sinuzitele acute si/sau rinite alergice;
♦ Imunitatea scazuta care are ca factor lipsa alaptarii;
♦ Colectivitatea;
♦ Fum de tigara, umezeala, frig, aer poluat.
Tipuri de otita medie
♦ otita medie supurata acuta: timpanul este perforat, iar din ureche se va scurge secretie purulenta;
♦ otita medie congestiva acuta: in urechea medie se acumuleaza lichid, insa nu este infectat, doar timpanul este rosu;
♦ otita medie preperforativa acuta: in ureche exista puroi, iar timpanul este foarte rosu.
Diagnostic
Insa, niciodata nu vor pune parintii un diagnostic si nu vor administra tratamente ce nu sunt prescrise de medic. Diagnosticul va fi pus de ORL-ist sau medicul pediatru, dupa ce copilul a fost consultat. Daca rezultatul arata ca cel mic are otita, medicul ii va administra tratament pe baza de antibiotic, pentru a elimina in prima faza agentul infectios si analgezice pentru a calma durerile. Insa si aici tratamentele difera in functie de varsta copilului.
Sugarului spre exemplu, i se va administra antibiotic sub forma de picaturi la nivel local. Insa, de multe ori otita reapare, iar in aceste situatii se recomanda un vaccin impotriva unor germeni ce au legatura directa cu otita.
De asemenea, se mai administreaza un tratament pe baza de antibiotic ce are ca scop profilactic sau se mai recomanda introducerea unui tub de drenaj pentru decongestionarea secretiei purulente ce s-a acumulat la nivelul urechii.
Cum ii putem proteja pe cei mici de otita, cat si de alte infectii
Unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vine vorba despre sanatatea copiilor este cu siguranta o imunitate puternica. Avand o imunitate puternica, organismul celor mici va putea lupta impotriva virusilor, parazitilor, bacteriilor. Aceasta se dobandeste si se intretine cu ajutorul vitaminelor si nutrientilor. Laptele matern are un rol esential pentru a dobandi un sistem imunitar puternic, dar si diversificarea incepand cu varsta de 6 luni. Pentru o dezvoltare sanatoasa, copiii au nevoie de aportul necesar de vitamine si nutrienti in organism, iar cu cat cresc, alimentatia trebuie diversificata. Practic, laptele matern si diversificarea sunt niste anticorpi pentru a construi o imunitate puternica.
Un alt aspect important este pozitia in timpul alaptarii. Cu cat aceasta este mai ridicata cu atat se va reduce riscul de aspirare a laptelui de la nivelul trompelor care fac legatura dintre nas, gat si urechi. Totodata, specialistii spun ca cei mici trebuie sa fie feriti de expunerea la fumul de tigara, acesta putand duce atat la infectii respiratorii, cat si la otita.
Este indicat sa se efectueze periodic un consult optic pentru a descoperi eventuale cicatrici de la nivelul urechii daca este cazul. Exista si cazuri mai grave in care cei mici le poate fi afectat auzul. Totusi, mai sunt cateva aspecte ce ar trebui sa fie urmarite pentru ca cei mici sa fie feriti de otita medie.
Evitati zonele aglomerate mai ales in perioada in care sunt epidemii, viroze si gripa mai cu seama la gradinita si crese. Un alt aspect important este igiena corecta a urechilor. Acestea se curata delicat si doar la exterior. Evitati betisoarele de urechi mai ales la copii.
In cazul in care cel mic este racit este important sa fie tratat la timp si corespunzator. Alimentatia echilibrata, asa cum am mai spus este cea care va duce spre o imunitate puternica a organismului.
Ce mai trebuie sa stiti despre otita
Otita de asemenea este de mai multe tipuri: otita externa, medie si interna.
Otita externa. Este o inflamatie acuta a pielii din conductul auditiv extern. Aceasta este determinata de prezenta unor germeni fungici sau bacterieni. Astfel de otite sunt mai frecvente pe timp de vara, deoarece astfel de bacterii se gasesc in piscina sau in mare.
Una dintre cele mai frecvente greseli este utilizarea neadecvata si in exces a betisoarelor de urechi.
Otita medie. Cititi mai sus.
Otita interna: se inflameaza urechea interna, insa este o forma mai usoara care de cele mai multe ori se trateaza de la sine daca sistemul imunitar este unul puternic.